Advertentie



 

Algemeen: We beginnen meteen maar met het belangrijkste. Tot hoelang kunnen we schaatsen? Sinds een paar dagen zien we een stijgende lijn in de verwachte temperatuur. De dooi (vies woordje eigenlijk voor schaatsers en sneeuwliefhebbers) zit ook al goed in de weermodellen op de lange termijn. Dit hebben we dan ook hier al voorzichtig aangekondigd. Wat houdt dit nu precies in en komen de ochtendruns met nieuwe hoop of een verlenging van de vorst? Laten we snel gaan kijken.

Synoptische situatie: Een hogedrukgebied met kerndruk van bijna 1040 hPa ligt boven Scandinavië. Een diepe depressie met kerndruk van 960 hPa bevindt zich op de Atlantische Oceaan. De Benelux heeft te maken met een oostelijke stroming met aanvoer van koude continentale vrieslucht. De eerder benoemde depressie komt de komende dagen langzaam dichterbij de Benelux waardoor het hogedrukgebied zuidoostwaarts afbuigt via Denemarken naar Duitsland.

Vooralsnog bevinden we ons in de zeer koude vrieslucht. Ook op hoogte met op vrijdag -12 op 850 hPa. (1500 meter hoogte). Links op de kaart ziet u de enorme depressie met een portie zachte oceaanlucht.

Hoewel we voorlopig meest onder positieve invloed zitten heeft dat wel gevolgen voor de temperatuur. De hoogtestroming gaat namelijk draaien naar zuidoost tot zuid. Hiermee gaat de koude uit de bovenlucht. “Het hoog wordt warmbloedig” en zal dus de vorst gaan temperen en uiteindelijk gaan verdwijnen. Het eerste merken we dit aan de maximum temperatuur, maar geleidelijk ook aan de minimumtemperatuur. Het zuiden zal dit als eerste gaan merken.

Maandag komt de Atlantische depressie zo dichtbij dat de aanvoer draait naar het zuiden met vooral op hoogte het binnendringen van een stuk zachtere lucht. Het temperatuurverschil op 850 hPa bedraagt zelfs 14 graden! Aan de grond wordt de koude lucht langzamer opgewarmd door de aanwezige koude plaklaag.

Schaatspret gegarandeerd t/m het weekend

Hierboven hebben we even in het kort beschreven dat het voorlopig dus nog koud blijft tot en met het weekeinde. Dus sowieso nog 4 dagen in de pocket! De zon wordt echter wel steeds krachtiger, ondanks de vorst kan in de middag het ijs in de zon wat zachter worden. Een dun laagje water op het ijs tussen grofweg 13:00 uur en 15:00 uur is niet geheel uitgesloten. Puur door zonkracht. De dauwpunten zijn echter laag en op de meeste plaatsen lijkt dit nog geen probleem op te leveren.Het weerbeeld tot en met het weekeinde is droog, overwegend zonnig en koud.

In het zuid(oosten) is het zondag al een stuk zachter en in Zuid-Limburg kan het al dik 5 graden worden. Ook hier geldt, de dauwpunten zijn nog laag, er kan zeker in de ochtend nog geschaatst worden. Lage dauwpunt zorgt dat ijs langer in stand blijft ook bij lichte dooi.

schaatsen
Een groot deel van het land zondag nog in de koude lucht met meestentijds temperatuur nog onder het vriespunt. In het zuiden en in mindere mate het westen wordt het al gevoelig zachter. Op de meeste plaatsen nog volop schaatsplezier.

Twee zeer koude nachten opkomst

We hebben besproken dat de vorst nog blijft tot en met het weekeinde en we hebben nu gelezen dat er vooral op hoogte zachtere lucht binnenkomt waarbij dus de temperatuur geleidelijk gaat oplopen. Wat we nog niet besproken hebben zijn de twee koude nachten die nog komen. Donderdag op vrijdagnacht en de nacht van zaterdag op zondag worden nog zeer koud. Met in het binnenland bijna overal strenge vorst en lokaal in het oosten zeer strenge vorst. Het ijs zal dus nog flink gaan aangroeien.

Vannacht weer bitterly cold met bijna overal strenge tot zeer strenge vorst. De koudste plek kan zelfs naar -18 graden gaan.

Wat gebeurt er na het weekeinde?

Maandag volgt een dooiaanval en deze lijkt te slagen. Een warmtefront van het Atlantisch lagedrukgebied passeert ons land van west naar oost en de kans op neerslag stijgt. Waarschijnlijk valt de eerste neerslag als sneeuw en dit gaat over in regen met op de koude ondergrond dan meteen kans op IJZEL! Deze situatie moeten we even in de gaten houden de komende dagen. De timing is nog wat onzeker en ook van belang voor de gladheid. Ook de neerslagactiviteit is nog onzeker. Het kan allemaal erg mee gaan vallen, maar ook voor grote problemen gaan zorgen. Het is maar net hoeveel tegendruk het hogedrukgebied kan geven.

Maandag opletten geblazen met het opkomen van het warmtefront. Kan zomaar weer een (dik) pak sneeuw opleveren, maar ook gevaarlijke gladheid als de neerslag over gaat in regen, op een bevroren ondergrond!

In de nacht van maandag op dinsdag komt dan volgens het Europees weermodel ECMWF ook een einde aan de vorst in de nacht. Dinsdag loopt het kwik overdag op naar 5 tot 7 graden. het noordoosten blijft nog wat achter, het zuidoosten kan nog wat zachter worden. Uiteraard funest voor het ijs. Schaatsen zal dan niet meer fatsoenlijk mogelijk zijn. Helaas.

Hogedruk keert later retrograads terug?

Later volgende week zien we dan toch weer wat interessants op de weerkaarten. Het hogedrukgebied lijkt zich retrograads westwaarts te verplaatsen. De stroming wordt dan weer wat meer zuidoostelijk, op hoogte lekt er ook weer wat koudere lucht binnen en de temperaturen beginnen te dalen. Het eerste in het noordoosten. Gaat het dan weer vriezen?

Na een paar zachtere dagen in het begin van de nieuwe week, keert donderdag de vorst alweer terug in het noordoosten. Zelfs overdag blijft het dan weer vriezen. Het ijs kan gaan herstellen!

Hoeveel kans maakt dit scenario?

Om te kijken hoeveel kans dit scenario maakt het het terugkeren van de vorst kunnen we gaan bekijken in de nieuwe weerpluim.

De weerpluim voor De Bilt is tot maandag koud met vorst. Daarna zien we spreiding en dus de onzekerheid komen. De operationele oplossing van EC kiest voor het slagen van de dooiaanval op maandag. Er zijn echter ook nog een aantal leden (wel in de minderheid) die deze aanval van zachtere lucht niet laten slagen. Gezien de hoofdoplossing ga ik daarin wel mee en is die kans ook het grootst. Het interessante aan deze pluim voor de winterliefhebbers is dat er eigenlijk twee kansen ontstaan voor het koudere scenario. Enerzijds door het niet slagen van de dooiaaval op maandag. Anderzijds door de terugkeer van het winterweer later in de week. Al met al dus spannende ontwikkelingen waarbij we jullie op de hoogte gaan houden! Eerst nog maar eens “genieten” van het mooie, zonnige en koude winterweer de komende dagen!

Vanuit Stiphout, wens ik u een prettige dag.

Foto uitgelichte afbeelding: Weerman Sander in WAGENINGEN

(Visited 131 times, 1 visits today)

19 Reactie op “Lage Landen: Hoelang kunnen de schaatsen nog uit het vet?”

  • Remco (niet die van Alpenweerman)
    11 februari 2021 at 13:10

    Mooi geschreven, dank je wel Arjan!
    Dat een temperatuur van 5 – 7 graden funest is voor het ijs, ben ik slechts ten dele met je eens.
    Natuurlijk is dooi niet goed, maar als de bovenlaag smelt (en nog beter als het warm water regent) en vervolgens weer gaat vriezen, dan komt het de slush puppy ijsvloer die je nu op veel plekken ziet uiteindelijk ten goede.
    Maar dan moet het uiteraard na een paar dagen wel weer gaan vriezen.
    Let’s hope for the best!

    • Ronald van der Lee
      11 februari 2021 at 14:47

      Helemaal mee eens; alleen lijkt het er nu op dat de hogedruk wegzakt richting Balkan waardoor op termijn (> 7 dagen) de wind zuid en later zuidwest wordt. Echter; hoop doet leven en de kaarten zijn de laatste tijd (gedeeltelijk) betrouwbaar tot uiterlijk 5 dagen. Dus 2 daagies dooi en dan……….

  • Erwin
    11 februari 2021 at 18:56

    GFS 12uur komt met een bifurcatie voor het Noorden. Nog niets beslist.

    • Arjan
      11 februari 2021 at 20:33

      We wachten met spanning af!

  • Corne
    11 februari 2021 at 19:16

    Knap geschreven 👌👌

    • Arjan
      11 februari 2021 at 20:30

      Graag gedaan Corne

  • Jeroen
    11 februari 2021 at 19:18

    Temp zakt niet hard hier in het zuiden (Gilze) 😬

    • Arjan
      11 februari 2021 at 20:30

      Nog genoeg tijd om te zakken! Verwacht daar ook strenge vorst!

  • Arjan
    11 februari 2021 at 20:43

    Momenteel is het oosten het koudste. Dat komt omdat daar de wind het minst aanwezig is. Elders staat net wat meer wind waardoor de luchtlagen nog wat gemengd worden en dit de afkoeling wat tegen gaat. Verwachting is dat de wind ook elders nog wat afneemt!

  • Erwin
    11 februari 2021 at 20:43

    EC OPER 12 is weer kouder met op termijn weer een nieuw scandihoog. Moet nog wat aan gesleuteld worden met een trekpaard die de kou weer naar ons krijgt maar al weer significant beter!

    • Arjan
      11 februari 2021 at 20:52

      Klopt Erwin, dinsdag komt wel de dooi er goed in en de vorst wordt verdreven. Op de lange termijn zien we alweer een mooie blokkade met een hoog boven Scandinavië. Helaas is de koude lucht dan al het land uit en duurt het even voordat deze terug is. Maar het is dus nog niet gedaan!

      • Erwin
        11 februari 2021 at 21:11

        Of dinsdag die dooi komt is nog maar de vraag Arjan. Wel in EC maar gfs laat een duidelijke bifurcatie zien waarbij 30% van de oplossingen koud blijft en 70% zacht. In ht Noorden is de verhouding ongeveer 35-65%. Dus grote kans idd maar zeker nog allerminst.

  • Erwin
    11 februari 2021 at 21:26

    In pluim EC nog niet heel veel steun voor wat oper laat zien maar control gaat opvallend genoeg wel weer mee met de oper. Afwachten!

  • Erwin
    11 februari 2021 at 21:30

    Maandag zien we toch ook wel behoorlijk wat sneeuwsignalen in EC 12 voorafgaand aan het dooifront wat daarna waarschijnlijk volgt.

  • Remco Mienis
    11 februari 2021 at 22:14

    We pakken deze week en het weekend in ieder geval mee.
    Laten we er met zn allen lekker van genieten.

  • Johann
    12 februari 2021 at 11:04

    Maandag verzachting op eerste front met mogelijk winterse neerslag

  • Corne
    12 februari 2021 at 12:56

    En is er al meer bekend over 2e geld volgende week?

  • Corne
    12 februari 2021 at 12:57

    Geld is helft

  • Erwin
    12 februari 2021 at 21:19

    Ja dat het vrijwel zeker toch zacht wordt. Maandag een gevaarlijke dag met mogelijk IJZEL

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier