Advertentie 

Algemene situatie: Geleidelijk verdwijnt de koude bovenlucht samen met het lagedrukgebiedje en de bijbehorende convergentielijn. Dit betekent dat de buiigheid en onweerskansen geleidelijk af gaan nemen. Vervolgens bouwt zich de komende dagen een rug van hoge druk op van Zuidwest- richting Centraal-Europa. Er wordt dan een zuidelijke stroming op gang gezet: hiermee gaat de warmtepomp aan en zullen er tropische waarden gehaald gaan worden.

De weerkaart van vandaag. De convergentielijn is in ieder geval niet meer terug te vinden in onze omstreken. De trog kan nog wel wat buien triggeren. Bron: KNMI.

Vandaag begint de dag hier en daar nevelig of zelfs mistig. In de ochtend komt de zon er op veel plekken weer door, maar er ontstaan wel alweer snel stapelwolken. Vanmiddag groeien deze stapelwolken -conform het patroon waar we al dagenlang mee te maken hebben – uit tot enkele (onweers)buien, waarbij het soms weer even flink kan regenen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19 graden in het noordwesten en de Wadden tot lokaal 23, lokaal 24 graden in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige wind, kracht 2 in het binnenland tot kracht 4 aan de kust.

Vanavond doven de buien weer uit en is er ruimte voor opklaringen. De temperaturen dalen naar 11 tot 14 graden.

Foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn

Morgen gaan we de eerste effecten van de opbouwende hogedruk zien. De buiigheid wordt al iets onderdrukt, al is een lokale regen- of onweersbui in de middag nog altijd mogelijk. Verder wisselen stapelwolken en vooral ook veel zon elkaar af. De wind is opnieuw zwak en de temperatuur ligt tussen de 18 en 23 graden.

Zondag is er aan het begin van de dag nog wat ruimte voor de zon, maar in de loop van de dag wordt het bewolkter en vooral in het westen van het land is er kans op neerslag. De temperatuur ligt tussen de 19 en 24 graden.

Tropische luchtmassa’s en volop zon

Na het weekend breidt hogedruk zich uit vanaf de Azoren richting Centraal-Europa. De stroming wordt daarmee zuidelijk en de aangevoerde luchtmassa is flink warmer. Zo ligt de temperatuur op 850 hPa (zo’n 1500 meter hoogte) al op een graad of 13. Daar mag je in deze tijd van het jaar zeker 15 graden bij optellen om tot de temperatuur aan het aardoppervlak te komen.

Maandag is het al zonnig en ligt de temperatuur bijna overal boven 20 graden, in het binnenland is 25 graden mogelijk.

De weerkaart voor maandag. Hogedruk breidt zich uit over Europa waardoor er een zuidelijke stroming op gang komt. Meer weerkaarten op https://www.alpenweerman.nl/weerkaarten/

Na maandag komt de echt warme lucht binnen (zie ook de afbeelding hieronder). Dinsdag ligt de temperatuur iets onder de 25 graden, in het binnenland zelfs daarboven. Woensdag, donderdag en vrijdag lijken de warmste dagen te worden en zeker in het binnenland kunnen die dagen tropisch (30 graden of meer) gaan verlopen. Zoals ook in de pluim te zien is, gaat dit gepaard met veel zon. Tegen het einde van de week wordt de atmosfeer wel instabieler en nemen de neerslagkansen toe.

Tussen woensdag en vrijdag lijkt de warmste lucht bereikt te gaan worden, dan zien we op 850 hPa temperaturen boven de 15 graden. Aan de grond kan dit op uitgebreide schaal tropische temperaturen betekenen. Bron: Wetterzentrale

Hoe warm het precies wordt hangt af van de precieze positionering van de drukgebieden en eventuele koudeputjes, maar dat we de eerste (lokale) tropische dag van het jaar gaan zien lijkt gezien de consistentie van de weermodellen de afgelopen dagen zeer waarschijnlijk. Een (lokale) hittegolf behoort ook serieus tot de mogelijkheden, maar om dit met meer zekerheid te kunnen zeggen moeten we de details nog wat beter afwachten. Warm en zonnig wordt het hoe dan ook!

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.  Vanaf halverwege volgende week gaan we waarschijnlijk lokale tropische dagen zien.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. De buienkans verdwijnt geleidelijk, en neemt eind volgende week weer toe. Dan is er weer een toenemende kans op onweersbuien. 
De 15-daagse zon/bewolkingsverwachting van het KNMI. Volgende week is er volop ruimte voor de zon.

Hoofdfoto: Albert Thibaudier

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 700 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage Landen – hittegolfpotentie in de weerkaarten”

 • Remco Mienis
  19 juni 2020 at 08:25

  Heerlijk bericht. Op naar de zomer

 • dennis
  19 juni 2020 at 09:59

  Kijk. 2 dagen volop zon en dan weer iets minder is prima.
  Afgelopen nachten was ook perfect slaapweer. Fijn om in de ochtend wakker te worden met beetje mis en dauw. Volgende week paar plaknachten dus. Fijne dag

 • Johann
  19 juni 2020 at 10:13

  Wordt ook tijd! Zoals het er nug uitziet blijft de warmte tot begin juli. Hoogtepunt van de hittegolf in de periode van 25 tm 30 juni met daglijks kans op 30+. Bijgevoegd de GFS ensembles T850 hPa = temperatuur op hoogte circa 1500 meter) en T2m prikpunt midden Nederland. De dikke rode lijn is het langjarig klim. gemiddelde en daar zitten we gewoon 8 tot 12 graden boven!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier