We beleven een zeer bijzondere periode op weergebied. Gisteren was er sprake van de 7e tropische dag op rij in De Bilt en dat was, sinds de metingen in 1901 zijn gestart, nog niet eerder voorgekomen. Morgen komt er misschien nog eentje bij, maar langzaam neemt de ergste hitte af. Zolang de temperatuur echter boven de 25 graden blijft, duurt de hittegolf voort. De lucht is tegelijkertijd ook behoorlijk vochting en dat gaat geheid weer onweersbuien opleveren. Mogelijk weer net zo zwaar als afgelopen dinsdag.

Een week lang tropisch

Het is al een week lang tropisch warm in grote delen van ons land. In De Bilt is na gisteren het aantal tropische dagen op 7 gekomen (achter elkaar) en vooral de aaneengesloten reeks is een record. Dankzij de extreem warme nachten ligt het huidige maandgemiddelde ruim 4,5 (!) graad boven het langjarig gemiddelde. Het is nu al duidelijk dat augustus de boeken in zal gaan als een bijzonder warme maand (na een opvallend vrij koude julimaand). Natuurlijk zal de gemiddelde temperatuur nog wel wat gaan dalen, want de scherpste randjes van de tropische hitte zijn er inmiddels wel vanaf. Toch geeft het opnieuw aanleiding tot nadenken. In 2018 was er sprake van de langstdurende hittegolf ooit gemeten, in 2019 werd het alltime-hitterecord verpulverd en dit jaar wordt dus het aantal tropische dagen op rij verbroken. Eén ding is duidelijk: het klimaat warmt op.De 7e tropische dag is hier nog niet verwerkt, maar op 12 augustus werd het in De Bilt 32,3 graden.

Tropisch, maar met stevige onweersbuien

Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en wordt het opnieuw tropisch warm. Het wordt een graad of 28 op de Wadden tot 33 in het zuidoosten. Ook De Bilt lijkt opnieuw de 30 graden te halen, wat dus betekent dat de 8e dag op rij een tropische dag genoteerd kan worden. Tot zover niets spannends, maar lokaal (zware) onweersbuien kunnen het tot een spectaculaire dag maken.

In een groot deel van het land wordt het opnieuw tropisch warm. Afkoeling is nabij, al zal de luchtvochtigheid ervoor zorgen dat het behoorlijk benauwd zal aanvoelen.

Het hoog boven Scandinavië verliest steeds meer kracht op ons weer en een thermisch laag boven Frankrijk gaat het weer domineren. Er ligt ook een thermische vore die een extra push kan geven aan potentieel zware onweersbuien.

Een thermisch laag neemt het heft in handen. Een vore zorgt daarbij voor lokaal zware onweersbuien.

Daarnaast is het ook behoorlijk vochtig in de atmosfeer met hoge dauwpunten, wat een extra voedingsbron is voor onweer. Daarnaast is er ook behoorlijk wat CAPE voorradig (potentiële energie). Genoeg ingrediënten om tot een knetterend onweer te komen. Als de juiste cocktail wordt gebrouwen kan het lokaal zwaar uitpakken met veel onweer, hagel (2-4 cm) en lokaal veel neerslag. Dat kan dan weer tot wateroverlast zorgen. Het lastige blijft de locatie van de buien. Dat zagen we ook afgelopen dinsdag, het kan ineens boven je hooft binnen 10 minuten van zonnig naar onweer gaan. In eerste instantie zal de focus op het zuiden en midden liggen (eind middag/eerste helft avond), maar later lijkt ook het noorden er mee te maken te krijgen. Het is een indicatie, maar uiteindelijk zal vandaag zelf duidelijk moeten worden waar en hoe zwaar het uit gaat pakken. Het blijft daarom nowcasten.

De Dauwpunten gaan flink omhoog. Dat betekent dat het broeierig warm zal zijn en het is een perfecte voedingsbodem voor stevige onweersbuien.

CAPE is er ook genoeg aanwezig. De potentiële energie om onweersbuien flink te laten doorgroeien. Het is afwachten of alle energie benut wordt, dat zal een kwestie blijven van nowcasten.

In de middag komen al een aantal buien voor, maar de nadruk lijkt op de avondperiode te liggen. In eerste instantie lijkt het zuiden en midden ervan langs te kunnen krijgen.

Gedurende de avond schuiven deze buien naar het noorden door.

Het blijft onweersachtig

Ook op vrijdag en in het weekend blijft er elke dag kans op onweer. De temperatuur zakt geleidelijk wel en 30 graden lijkt, afgezien het zuidoosten, niet meer gehaald te worden. Vanwege de hoge luchtvochtigheid voelt het wel heel warm en benauwd aan. Bovendien is het een nieuwe voedingsbron voor buien.

Het laag boven Frankrijk schuift en blijft het weerbeeld in onze omgeving bepalen.

Vooral zaterdag lijkt ook een dag om rekening mee te houden wat betreft onweersbuien. Zondag lijkt wat rustiger te verlopen. Het zal niet helemaal droog blijven, maar de zon is al vaker te zien. Op zaterdag wordt het 23 tot 27 graden, zondag kan er overal een graadje bij opgeteld worden.

Tot en met het weekend blijft het broeierig en onweersachtig. De zaterdag kan nog wat hoger uitpakken. Wordt het dan 25 graden of meer in De Bilt dan blijft de hittegolf voortduren.

Na het weekend zakken we geleidelijk verder terug naar normale waardes voor half/eind augustus. Het is dan licht wisselvallig zomerweer, maar voor veel mensen zal het toch een stuk aangenamer zijn.

Dit was het voor vandaag. In het weekend volgt een nieuwe update. Voor nu een fijne dag en blijf vooral omhoog kijken!

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

 


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK