Lage Landen: hitte verdreven, onderweg naar een relatief koel weekend
Algemeen: de hitte is gisteren met de passage van een koufront verbonden aan depressie Paul verdreven. Vandaag wordt er minder warme lucht aangevoed, maar het blijft zomers. Komend weekend hebben we ‘last’ van het ten noorden van onze streken trekkende lagedrukgebied Quirin. Bijbehorende storingen zorgen met name morgen voor een toename van de neerslagkansen en het is komend weekend relatief koel, zeker als je het vergelijkt met de afgelopen dagen.
Gisteren: zinderende hitte, later onweer
Gisteren scheen aanvankelijk de zon volop en liep de temperatuur razendsnel op. Om 10:30 uur had de regio Twenthe, de Achterhoek, oostelijk Brabant en Limburg al tropische temperaturen van 30° en meer. Op de Wadden en langs de noordwestkust was het op hetzelfde moment met 22 tot 24° een stuk aangenamer.
Uiteindelijk kwamen de maxima uit op 24 tot 27° in het noordwesten en westen en maar liefst 35 in de zuidoostelijke helft van het land. Eindhoven en Ell noteerden 35,0 en Arcen 35,2°. Die 35,2° was de op drie na hoogste temperatuur in juni in ons land ooit gemeten. De nummer één blijft de 37,2° gemeten op 27 juni 1947 in Maastricht. In België werd het 26 tot 28° aan zee en 30 tot 35 elders met in Kleine-Brogel maximaal 35,3°.
In de middag nam de bewolking toe en volgden vanuit het westen flinke regen- en onweersbuien. Daarbij kwam het tot fikse blikseminslagen en werd hier en daar ook hagel waargenomen. De temperatuur ging fors naar beneden en kwamen in het westen snel onder de 20°.
Vandaag: perioden met zon
Op deze vrijdag wordt met een overwegend westelijke stroming minder warme lucht aangevoerd. Omdat we te maken hebben met een rug van hogedruk blijft het over het algemeen droog met slechts lokaal kans op een bui. Verder zijn er wolkenvelden, maar ook perioden met zon.
De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is overwegend matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperaturen lopen op naar een zeer aangename 20 tot 22° in het noordelijk en westelijk kustgebied en naar 23 tot 25° in het midden van het land. In het zuiden en zuidoosten en in delen van België kan het nog steeds 28° worden met dus een voortzetting van de hittegolf.
Het is weliswaar minder warm, maar nog altijd op en top zomer en ik denk voor velen dat dit een stuk aangenamer is dan de hitte van gisteren. Geniet ervan!
Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Later in de nacht neemt de bewolking vanuit het noordwesten geleidelijk toe. De zuidwestenwind waait matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar een graad of 12 in het zuidoosten en naar 16 in het westen en noorden.
Morgen: relatief koel met enige regen of enkele buien. Ook nog af en toe zon
Helaas net in het weekend met heel veel buitenactiviteiten is het relatief vrij koel zomerweer. Morgen is er over het algemeen vrij veel bewolking, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. In voornamelijk het noorden en westen van het land en later ook verder landinwaarts komt het tot wat lichte regen of tot enkele buien, maar in de zuidoostelijke helft blijft het droog met geregeld zon.
De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5 en aan zee en op de Wadden krachtig, windkracht 6. De temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar een graad of 20, maar in de zuidoostelijke helft kan het nog 24, misschien wel 25° worden.
Morgenavond en in de nacht naar zondag trekt er een gebied met wat lichte regen of enkele buien over het land zuidoostwaarts. Daarachter klaart het weer op en koelt het uiteindelijk af naar 12 tot 15°.
(middel)lange termijn en de pluim:
Zondag schijnt geregeld de zon, maar het komt hier en daar ook tot een enkele bui. De temperatuur stijgt naar 17-18° in het noordwesten, nar 20-21° in het midden en naar 24 in de zuidoostelijke helft van het land. Ook in België wordt het op veel plaatsen een graad of 24. Met temperaturen onder de 25° is er in het zuiden en zuidoosten ook een einde gekomen aan de (regionale) hittegolf.
Na het weekend krijgen we toch wel ander weer. Maandag is er een enkele bui mogelijk, maar dinsdag en woensdag zorgt een depressie die over onze streken trekt mogelijk voor regen van betekenis en daarbij kan het ook tot onweer komen. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de natuur, maar voor vakantievierders en recreanten in eigen land is dat natuurlijk een ander verhaal.
De temperatuur stijgt aanvankelijk nog naar waarden tussen de 20 en 25°, maar vanaf donderdag lijkt het geleidelijk minder warm te worden met temperaturen onder de 20°. De zomer lijkt dan op een laag pitje te gaan draaien en gezien onderstaande pluim is dat begin juli ook het geval. De komende dagen meer hierover.
Tot zover voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart en weten we ook wat meer over het weerbeeld voor volgende week. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.
Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.
Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.