Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het droge weertype weet voorlopig van geen wijken. Hoewel er vandaag en zaterdag lokaal een bui valt (een druppel op de gloeiende plaat) blijft de droogte voortduren. Als klap op de vuurpijl gaat het Azorenhoog zich met ons weerbeeld bemoeien en dat betekent dat, na het weekeinde, met een zuidelijke hoogtestroming zeer warme (subtropische) lucht onderweg gaat naar de Lage Landen. In combinatie met de zeer droge ondergrond gaat dit voor een temperatuurexplosie zorgen. Volgende week donderdag is tropische hitte dan waarschijnlijk lokaal een feit.

Het is volop lente, de natuur is op het moment erg mooi en groen. Dat gaat wel langzaam veranderen door de aanhoudende droogte. (Ton Wesselius ingestuurd via Twitter)

Vandaag, Bevrijdingsdag af en toe zon, lokaal een bui

Vandaag ligt er een zwakke uitloper van het Azorenhoog boven onze omgeving. Dat betekent met een zwakke westelijke stroming rustig weer met af en toe zon. De kust is vandaag gevoelig voor lage bewolking en lokaal ook mist. Dart kan daar de pret wat drukken. In de middag wordt de lucht in het binnenland wat onstabieler van opbouw, waarbij zeker in de oostelijke helft lokaal een bui tot ontwikkeling gaat komen.

Met maxima van 11 tot 14 graden aan de kust en 16 tot 20 graden landinwaarts is het vandaag op veel plaatsen aangenaam qua temperatuur. De wind is ook erg rustig.

Vrijdag eerst mist, nadien zonnige periodes

De lage wolken boven de westkust breiden zich in de nacht naar vrijdag uit over het hele land en op veel plaatsen komt mist voor. In tegenstelling tot in de wintermaanden zorgt de zonkracht er nu voor dat het wolkendek in de loop van de ochtend begint open te breken. In de middag zien we dan een mix van zon en bewolking en het blijft overal droog. Met maxima tussen 14 graden op de Wadden en lokaal 21 in het zuiden is het wederom aangenaam. De wind blijft in het binnenland meest zwak en westelijk.

Zaterdag koufrontpassage met buien

Zaterdag komt met een noordwestelijke tot noordelijke stroming wat koelere lucht binnen achter het koufront. Het is wederom weer een verzwakt front waardoor de hoeveelheid neerslag meevalt of eigenlijk beter gezegd, tegenvalt. De zon schijnt ook nog af en toe, maar de wolken zullen overheersen. Bovendien vallen er enkele buien, met de meeste activiteit in het noordwesten. In het zuidoosten stelt het allemaal weinig voor.

Zaterdag is het dan van tijd tot tijd wat natter. In het westen valt lokaal 5 tot 10 mm neerslag. In het zuidoosten is het met 1 mm echt een druppel op de gloeiende plaat.

Vanaf zondag temperatuur steil omhoog

Zondag komen we onder invloed van een nieuw hogedrukgebied boven de Noordzee, deze gaat later in de week een connectie aan met het hogedrukgebied bij de Azoren. De wind is eerst nog noordoost en daarmee is het nog niet direct zeer warm, maar wel aangenaam met 18 tot 22 graden, met de hoogste waarde op maandag. Verder is het zonnig en droog.

Stevige blokkade, schroeihitte in de maak

De configuratie die na het weekeinde wordt voorgeschoteld door de weermodellen is hoogzomers. Door het uitbreiden van het Azorenhoog richting de Lage Landen komt ook de subtropische lucht op transport. Heerlijk toch de eerste warme zomerdagen en avonden. Voor velen zal dit zo zijn, maar er komen ook problemen. De ondergrond is al erg droog en deze zorgt er ook nog eens voor dat met de zonneschijn en de aanvoer van zeer warme lucht, de temperatuur nog verder kan gaan oplopen. Er is immers geen verdamping en dus geen afkoeling door de droge grond. De kans op een hittegolf neemt in zulke situaties toe, maar dan moet nog wel alles goed vallen.

Droogtemonitor

Het KNMI heeft een zogenoemde droogtemonitor ontwikkeld en houdt al vele jaren bij hoe het staat met de aanwezige neerslagtotalen. Momenteel is het al te droog voor de tijd van het jaar en dit gaat met de huidige verwachting van het weerbeeld snel nog verder verergeren.

Momenteel hebben we al te maken met droogte, de verwachting is dat we het recordjaar van 1976 gaan evenaren en mogelijk zelfs gaan overstijgen.

ECMWF ook op lange termijn aanhoudend droog

Kijken we dan even met een schuin blik op de toekomst en naar de verwachting op de zeer lange termijn, dan zien we daar ook nog geen signalen op neerslag van betekenis. Dit is best verontrustend. Het grondwaterpeil gaat verder zakken, de natuur zal gaan verdorren en het gevaar voor (bos)branden nemen toe. Dat is nog niet het enige, de kans op hoge temperaturen wordt steeds groter. Immers waait de wind niet van zee, zal de aangevoerde lucht bij aanhoudende hogedrukinvloed makkelijk oplopen in deze situatie.

Op de bovenste kaart een uitsnede van het ECMWF weermodel. Links de temperatuur en rechts de afwijking in de neerslaghoeveelheden. Tot 6 juni verwacht het weermodel al bovennormale temperaturen en tot minimaal halverwege mei valt er minder neerslag dan normaal. Gezien het temperatuur profiel zal de droogte ook langer kunnen aanhouden.

Conclusie zomerweer in aantocht, maar of het leuk wordt?

Het aanstaande zomerweer wordt wel een beetje negatief gebracht, we moeten natuurlijk ook niet vergeten er van te genieten. Het is echter wel weer meteen extreem. Denk een beetje aan de natuur met deze vooruitzichten en wees zuinig met water. De temperatuur had zelfs nog extremer kunnen uitpakken. In Spanje en Portugal is veel neerslag gevallen, waardoor de aangevoerde luchtsoort (door verdamping) een fractie minder warm is. De komende dagen zal duidelijk worden hoelang de zuidelijke stroming aan kan houden, vanuit die hoek komen de hoogste temperaturen voor. Het is dan wachten op een thermisch laag boven Spanje, waarbij onweersbuien zullen ontwikkelen, of deze op termijn dan de Benelux gaan bereiken is de vraag. Of komt er verkoeling vanaf de Atlantische Oceaan met het doorbreken van een westcirculatie? Beide lijken voorlopig niet aan de orde. Een eenmaal ingestelde weersituatie is vaak erg hardnekkig en met de droge ondergrond ook moeilijk te doorbreken.

Tot slot nog de pluim

De pluim klopt met het bovengenoemde verhaal. We gaan het meemaken.

Vanuit Stiphout wens ik u een prettige dag!

De uitgelichte afbeelding is van Ton Wesselius

(Visited 2.300 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier