Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is warm in Nederland en dat leverde gisteren de eerste regionale tropische dag van het jaar op. Voor een landelijke moeten we nog even wachten, want in De Bilt kwam het kwik niet boven de 30 graden uit. Dat zou vandaag zomaar wel kunnen lukken. Vrijdag komt er nog iets bij, maar later op vrijdag en zaterdag wordt de warmte verdreven met mogelijk stevige (onweers)buien.

Terugblik

Eindelijk was het zover; de eerste tropische dag van het jaar. Arcen had de primeur en uiteindelijk werd daar met 31,3 graden de hoogste temperatuur behaald. Op meerdere plekken kwam het tot 30 graden en dat betekent dat daar een regionale hittegolf nog steeds tot de mogelijkheden behoort. Voor meer info over de definitie van een hittegolf, bekijk dan snel deze blog.

Tropisch werd het op veel plekken in het het zuiden van het land. Ook vandaag en morgen wordt het tropisch warm.

Nog twee dagen heet

Voor iedereen die de hitte nu al zat is, is er goed nieuws. Voor de hitte liefhebbers is er minder goed nieuws. Vandaag ligt er nog steeds een krachtig hogedrukgebied met de kern boven het zuiden van Scandinavië. Daarin wordt nog steeds zeer warme lucht aangevoerd. Met veel zon loopt de temperatuur gedurende de dag rap op om uiteindelijk uit te komen op een graad of 26 op de Wadden tot 31 graden, misschien zelfs wel 32 in het zuiden van het land. De wind is daarbij zwak tot matig uit een oostelijke richting. De aangevoerde lucht is iets minder droog dan de afgelopen dagen. Dat betekent dat er vooral in het binnenland in de middag stapelwolken kunnen gaan vormen. Het blijft wel nagenoeg droog.

Hogedruk boven het zuiden van Scandinavië zorgt voor zonnig en warm weer. De occlusie boven Duitsland bezorgt ons in de middag alleen wat meer bewolking.

Dat betekent dat de tweede tropische dag van het jaar een feit is. Ook in De Bilt zou de 30 graden vandaag wel moeten lukken. Dat zou dan de eerste landelijke tropische dag van het jaar betekenen.

Op grote schaal wordt het 30 graden of meer, het kan lokaal ook zomaar 32 graden worden vandaag.

Op vrijdag trekt het hogedrukgebied wat meer Scandinavië in en verliest langzaam zijn grip ons weer. Echter, niet voordat we de warmste dag van de week gaan beleven. De stroming draait wat meer naar het zuiden. De aangevoerde lucht is nog wat warmer, maar tegelijkertijd wel een stuk vochtiger. Voor het gevoel gaan we dat wel merken, want het wordt wat benauwder. Met nog veel zon wordt het dan 28 graden op de Wadden tot 33 graden in het zuiden.

Het hogedrukgebied verliest langzaam zijn kracht. Vanuit het zuidwesten dringt een vore zich op. In de avond kunnen al enkele onweersbuien het zuiden binnentrekken.

Boven Frankrijk en België zijn al wat onweersbuien ontstaan en deze zullen later in de middag, maar vooral in de avond en nacht naar zaterdag ook ons land gaan aan doen. In eerste instantie vooral in het westen en zuidwesten. Het zullen een paar losse (onweers)buien. De echte afkoeling volgt op zaterdag.

Later op vrijdag kunnen vooral in het zuiden al enkele (onweers)buien het land binnentrekken.

Onweersbuien brengen verkoeling

Zaterdag staat in het teken van het verdrijven van de warmte. Het gaat niet zonder slag of stoot, want lokaal kunnen er toch stevige onweersbuien voorkomen. Het kan lokaal weer tot wateroverlast zorgen. Voor details is het nu nog te vroeg, daarover in volgende updates meer.

Potentieel kunnen er op zaterdag stevige buien over het land trekken. Lokaal kan er flink wat neerslag vallen. De details worden de komende dagen duidelijk.

Voor de buien uit kan het in het oosten en zuidoosten nog meer dan 25 graden worden. Als dat gebeurt is er sprake van een regionale hittegolf. Vanaf zondag is het een aantal dagen een stuk koeler. De temperatuur ligt dan over het algemeen tussen de 19 en 22 graden. Het is licht wisselvallig met geregeld ruimte voor de zon, maar ook kan er af en toe een bui vallen. Halverwege volgende week komt de zomerse 25 graden weer in zicht.

Vandaag en morgen nog erg warm, maar vanaf zaterdag een snelle afkoeling.

Tot zover voor vandaag. Morgen een nieuwe update en houd voor vandaag het hoofd koel.

Stuur gerust foto’s in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter @Alpenweerman.

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.587 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

één reactie op “Lage landen: hitte bereikt hoogtepunt, verkoeling in zicht”

  • Remco Mienis
    25 juni 2020 at 08:25

    En waarom in het weekend als de meeste mensen vrij zijn (waaronder ikzelf) weer slechter weer 🙁

Comments are closed.

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer