klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het was een historische dag gisteren met een nieuw temperatuurrecord van 39,3 graden gemeten in Eindhoven. Mogelijk wordt het vandaag nog heter en kan het lokaal mogelijk 40 graden worden. Ook morgen is het nog smoorheet en code oranje van het KNMI voor de hitte blijft van kracht. In de loop van het weekend gaat het weer afkoelen.

Gisteren was het op vijf weerstations warmer dan Warnsveld en werd het vorige record uit 1944 verbroken. In Eindhoven werd de hoogste temperatuur bereikt van 39,3 graden. Ook was het heet  in Gilze en Rijen met 39,2 graden, Ell: 39,2 graden, Volkel: 38,9 graden en in Arcen: 38,8 graden. Een historische dag, maar mogelijk kan daar vandaag nog een schepje bovenop komen.

Het is heet, ook in Amsterdam. Vanaf de Dam werden gisteren iedere 2 uur weerballonnen opgelaten om de hitte boven de stad te meten. Zo proberen onderzoekers van de Wageningen Universiteit het stedelijke hitte-eiland effect nog beter te begrijpen.
Weerballon oplating vanaf de Dam in Amsterdam (foto: AMS instutute)
Door de hitte en de droge spoorbermen is er extra kans op bermbranden. Naast het spoor bij Hattem was er gisteren sprake van een bermbrand. (foto: ProRail)

Vanochtend is het zonnig en loopt de temperatuur alweer snel op. In de loop van ochtend komt de temperatuur al snel ruim boven 30 graden uit. De wind waait zwak tot matig en komt uit het oosten tot zuidoosten. Aan zee is het een stukje koeler dan in het binnenland en staat hier een verkoelende zeewind.

Gisteren bereikte de maximum temperatuur de 39,3 graden in Eindhoven. Deze werd gehaald rond 16.30. Inmiddels loopt de temperatuur ook al weer flink op. (Temperatuur afgelopen 24 uur via weergegevens.nl en Weerplaza)
In ieder geval tot en met de nacht naar zaterdag heeft het hele land te maken met extreme hitte. Hiervoor is code oranje van kracht, in het Waddengebied geldt code geel. Vandaag wordt het opnieuw extreem warm met maximumtemperaturen van 32°C op de Waddeneilanden tot mogelijk lokaal 40°C in het zuiden en zuidoosten. In de nacht naar vrijdag komt de temperatuur op veel plaatsen niet beneden de 22°C, vrijdag overdag wordt het slechts een fractie minder warm dan vandaag. (bron: KNMI)

Vanmiddag schijnt de zon weer volop en gaan we opnieuw naar record hoge temperaturen. Mogelijk drijven er later vanmiddag enkele wolkenvelden over vanuit het zuiden. Het is zinderend heet met temperaturen van 32 graden op de Wadden, 37 graden in het midden en mogelijk 40 graden in het oosten en zuidoosten. Het hitterecord van gisteren met 39,3 graden in Eindhoven zou dan ook opnieuw kunnen worden verbroken. Veel weermodellen hebben nog steeds de +40 graden in hun verwachting.

Verder is een zeer lokale onweersbui is niet uitgesloten eind van de middag en begin van de avond.

Het ECMWF weermodel verwacht is het zuiden en oosten van het landen een maximumtemperatuur vandaag van 39 graden (via Kachelmannwetter.com)
Het ICON-EU weermodel verwacht is het zuidelijke helft en het midden van het land temperaturen van +40 graden (via Kachelmannwetter.com)
Ook het Zwitserse COSMO model verwacht temperaturen in het zuidoosten van +40 graden. In het noorden en op de wadden is het een stuk koeler. (via Kachelmannwetter.com)

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en trekt een eventuele onweersbui weg. Het blijft uitzonderlijk warm met temperaturen die niet onder de 20 graden gaat uitkomen. Het wordt dus weer een echt tropennacht. In de grote steden blijft het warmen en koelt het nog minder af.

Morgen, op de vrijdag plakken we er nog hete dag aan vast. Er is opnieuw veel zon veel koeler lijkt het nog niet te gaan worden. Het blijft zinderend heet met temperaturen die oplopen naar lokaal weer 39 in het zuidoosten. Er staat een matige oostenwind. In de middag gaat de wind vanuit Zeeland naar het noordwesten draaien. Vooral in de zuidwestelijke helft van het land koelt het dan af. Aan het eind van de middag of aan het begin van de avond kan er in het zuidwesten opnieuw een zeer lokale onweersbui tot ontwikkeling komen.

In het weekend gaat het afkoelen en ook komende week liggen de temperatuur aanzienlijk lager (bron: KNMI weerpluim De Bilt)

Vooruitzichten
In het weekend liggen de Lage Landen op het grensgebied tussen de hitte en minder warme lucht. In het zuiden en midden van het land kunnen stevige regen- en onweersbuien vallen. Het noordoosten blijft het langer zonnig en droog. Ook de maximum temperaturen verschillen flink. Komend weekend wordt het namelijk een aangename 23 graden in het zuiden en in het noordoosten blijft het tropisch heet met temperaturen van 30 graden. De rest van de week blijft het een stuk koeler en valt er van tijd tot tijd een bui.

Lekker verkoeling zoeken op de recreatieplas Het Heidemee (Albert Thibaudier)

(Visited 618 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer