Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

De temperaturen gaan later deze week omlaag en het wordt enige tijd winters, maar vandaag en morgen is het nog vrij zacht. De bewolking heeft op deze dinsdag de overhand, maar hier en daar kan ook de zon even schijnen en dan vooral in de westelijke en zuidwestelijke helft van het land. Uit die bewolking is lokaal, maar vooral in de oostelijke helft, wat lichte motregen mogelijk. Veruit de meeste plaatsen houden het droog.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land, vrij krachtig in de kustgebieden en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6. De temperatuur stijgt naar 8-9°. In België liggen de maxima tussen de 7 en 9°, maar in de hogere delen wordt het maximaal een graad of 3.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt met vooral in de nacht weer kans op wat gemiezer. De temperatuur wordt niet lager dan 6-7°, maar de daaropvolgende nachten zal het kwik duidelijk lager uitkomen.

Debbie van Ooststroom maakte deze fraaie foto van de start van de maandag.
De dag begon fraai in Zevenhuizen met deze zonsopkomst. Jolanda Bakker maakte de foto.
Het kwam tot buien en daarbij werd ook hagel en lokaal ook smeltende sneeuw waargenomen. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Ook deze foto van een hagelbui werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Weerpraatje

Het hoog Angela ligt ten zuiden en zuidwesten van onze streken en ten noorden daarvan wemelt het van de lagedrukgebieden. Vandaag passeert een zwak warmtefront en is er kans op wat gemiezer. In de warme sector achter het warmtefront is het nog altijd erg zacht. Angela trekt naar het oosten en zal vooral in de Alpenlanden voor rustig en niet in de laatste plaats droog weer gaan zorgen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren hadden we te maken met een koude bovenlucht. Op 1,5 kilometer hoogte (850 hPa-vlak) was het -7° en dat resulteerde in buien die van hagel en in het noordoosten ook van smeltende sneeuw vergezeld gingen. Geregeld scheen ook de zon en er werden dan ook weer heel wat regenbogen waargenomen. De temperatuur steeg naar 6° in het noordoosten en naar 8 in het westen en zuidwesten.

Vandaag trekt er een zwak warmtefront over onze streken en in de warme sector achter het front is het over het algemeen bewolkt met hier en daar en dan vooral in de oostelijke helft wat gemiezer. In het westen en zuidwesten kan ook de zon schijnen. Het wordt 8-9°.

De weerkaart voor morgen volgens EC. We zitten in de warme sector van het laag boven het zuiden van Scandinavië en daardoor is het nog vrij zacht. Bron: wetterzentrale.de

Na een zachte nacht met soms wat gemiezer is het morgen nog steeds zacht in een brede warme sector van depressie Hinne die dan boven het zuiden van Scandinavië ligt. De bewolking heeft dan ook de overhand en hier en daar kan het wat miezeren. De temperatuur is met 8-9° wederom te hoog voor de tijd van het jaar. Morgenavond en in de nacht naar donderdag trekt uiteindelijk het koufront over onze streken met (buiige) regen.

Donderdag komen we onder de invloed van een depressie boven Scandinavië. De stroming draait in de loop van de dag naar noordwest en vooral op hoogte koelt het af. Op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte) wordt het -6 en nog wat hoger op het 500 hPa vlak (5 kilometer) daalt het kwik naar -34°. Het draait donderdag om buien en daarbij is ook weer hagel en lokaal onweer mogelijk. De temperatuur is met 6-7° al iets lager.

De verwachte weerkaart voor eind deze week volgens EC. Bron: wetterzentrale.de

Vrijdag komt de relatief koude lucht tot stilstand boven onze omgeving door de ontwikkeling van een hogedrukgebied. Het is dan rustig weer met geregeld zonneschijn. Na een nacht met lichte vorst, stijgt het kwik overdag naar zo’n 4-5°.

In het weekend blijft het rustig weer met geregeld zonneschijn. Het is over het algemeen droog, maar in het noordelijk kustgebied en op de Wadden is wel lokaal een winterse bui mogelijk. Bij weinig wind vriest het in de nacht en ochtend licht met zondagochtend lokaal -4°. Overdag wordt het zaterdag 2 tot 4 en zondag 1 tot 3°.

Volgende week is het 2 tot 4° te koud ten opzichte van normaal. Bron: COPERNICUS Emergency Management Service

De nieuwste berekeningen van de lange termijn van het Europese ECMWF weermodel zijn inmiddels weer binnen en dit model gaat voor aanhoudend te koud ten opzichte van normaal. Deze week is het normaal toe iets te koud, maar volgende week wordt het kouder en is het 2 tot 4° te koud.

In de daaropvolgende week, de week van 28 januari tot 3 februari, is het 1,5 tot 3° te koud en in de week van 4 tot en met 10 februari is het 1,5 tot 2° te koud. Kortom: volgens het ECMWF blijft het voorlopig te koud, maar of dit uiteindelijk schaatsijs oplevert moet worden afgewacht.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik na vandaag gaat dalen naar uiteindelijk iets boven nul op zondag. Vanaf eind deze week gaat het ook in de nacht licht en begin volgende week lokaal ook matig vriezen.

de ijspluim obv ECMWF. Bron: KNMI

De temperatuur van het water is momenteel nog een graad of 5 en dat blijft zo tot en met donderdag. Vanaf vrijdag gaat het kwik omlaag en koelt het water af. Na het weekend is de watertemperatuur rond het vriespunt en kan ijsvorming plaatsvinden. Schaatsliefhebbers moeten nog geduld hebben, maar gezien de lange termijn van het Europese weermodel komt er nog kou genoeg de komende tijd…

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Deze foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de winterse verwachtingen vanaf later deze week. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOU groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli°.s

(Visited 1.416 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier