Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Het wordt warmer, want de temperatuur gaat de komende dagen omhoog. Tot en met donderdag is het 14-18 graden, komend weekend is het 20 graden. Het wordt dan wel wisselvalliger, want aanvankelijk zijn er flinke perioden met zon en is het droog. Aan het eind van de week verschijnt er meer bewolking en neemt de kans op regen of enkele buien toe. 

Aan de grond vroor het enkele graden en ook op neushoogte kwam het regionaal tot vorst. Jannes Wiersema maakte deze foto.
Jannes Wiersema maakte gisterochtend, na een koude nacht, deze foto.
Ton Wesselius maakte deze kleurrijke foto van de zonsopkomst in Roelofarendsveen.
Alfons Hoek maakte deze prachtige foto.

Het is op deze dinsdag wederom prachtig lenteweer met volop zon. Er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar en in het oosten komt een enkele stapelwolk voor. De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 13 en 15 graden in het noordelijk- en westelijk kustgebied en naar 16-17 in het binnenland.

In België wordt het 11-12 graden in de hogere delen, 13-14 graden aan zee en 15-17 graden elders.

Vanavond en de komende nacht verdwijnen de wolken en is het helder en droog. De temperatuur daalt naar 4-6 graden in de kustgebieden, maar landinwaarts koelt het weer flink af. Op de meeste plaatsen daalt de temperatuur naar 2-4 graden, maar in het noordoosten liggen de minima maar net boven nul met een grote kans op vorst aan de grond.

Morgen is het prima lenteweer met veel zon. In de middag verschijnt er wat sluierbewolking en in het oosten en noordoosten van het land komen ook enkele stapelwolken voor. Het blijft overal droog en de temperatuur stijgt naar 16-18 graden. Alleen in het noorden en noordwesten en op de Wadden blijft het kwik, met 14-15 graden, iets achter. De wind blijft uit het noordoosten waaien en is overwegend matig van kracht.

Het was een fraaie dag. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Ton Wesselius maakte deze foto.
Het monument van Ossip Zadkine. Herinnering aan bombardement op 14 mei 1940 op Rotterdam. Trijntje van den Berg maakte de foto.

Donderdag starten we weer met veel zon. Vanuit het oosten verschijnen er steeds meer wolken en vooral in de middag is het duidelijk minder zonnig dan vandaag en morgen. Uit die bewolking kan in het noorden en oosten lokaal wat lichte (mot)regen vallen, elders is en blijft het droog. De noordoostenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur stijgt weer naar 16-18 graden. Wederom is het op de Wadden en in het noordwesten iets minder warm.

Vandaag en morgen is het droog, daarna neemt geleidelijk de kans op regen weer toe.

Vrijdag en in het weekend is het wisselvallig. We krijgen een afwisseling van wolkenvelden, zonneschijn en enkele buien en bij die buien is ook onweer mogelijk. De wind waait zwak uit richtingen tussen noord en oost en de temperatuur gaat geleidelijk omhoog. Vrijdag en zaterdag wordt het 16-19, lokaal 20 graden. Zondag liggen de maxima overal tussen de 19-21 graden.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur later in de week gaat stijgen. Komend weekend is het dan 20 graden of meer. Na het weekend gaat de temperatuur weer wat omlaag.

Mei ook weer warm?
De afgelopen 13 maanden was het elke maand te warm ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Wat doet mei… De verwachting is dat mei, ondanks de wat warmere verwachting, zo’n 1,3 graden te koud gaat worden met een verwachte temperatuur van 11,8 graden tegen normaal 13,1 graden.

We hadden weer een nieuw record. Nooit eerder was de luchtdruk in mei zo hoog als gisteren. Jannes Wiersema maakte ook deze foto.

Dit was het voor deze dinsdag. Morgen zal Maarten het weerbericht voor de woensdag maken, ikzelf meld mij later in de week weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen. Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op zaterdag 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer, in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 383 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier