Advertentie 

Algemeen weersituatie: 
Aan de noordflank van het in kracht afnemende hogedrukgebied Uwe wordt met een zuidwestelijke stroming vochtige lucht aangevoerd. Een front verbonden aan depressie Vita trekt later vandaag vanuit het noordwesten over het land. Na het weekend gaan we profiteren van een nieuw hoog en dit hoog heeft alvast de naam Valentin gekregen. Valentin zorgt voor kouder weer, maar hoe koud is de grote vraag.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: grijs en bewolkt, in het zuiden ook zonneschijn
Het was gisteren in het grootste deel van het land een grijze bedoening. Het was bewolkt, nevelig en lokaal mistig en er viel af en toe wat lichte regen en motregen en dat leverde hier en daar nog een millimeter op. In het zuiden van de Lage Landen was het weerbeeld een stuk vriendelijker, want in de middag kwam de zon daar nog tevoorschijn en dat leverde nog 2-3 uur zonneschijn. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en ruim 12°. Stavoren noteerde maximaal 9,1 en Lauwersoog 9,2°. In het zuiden, met dus de zon erbij, kwamen Eindhoven en Ell uit op 12,3, Westdorpe noteerde 12,4 en Maastricht 12,7°. In België werd het 9 tot 13° met in Bierset en Beauvechain maximaal 13,0°.

Na een grijze en bewolkte dag kwam later toch nog heel even de zon tevoorschijn bij Ton Wesselius.
Na een grijze en bewolkte dag kwam later toch nog heel even de zon tevoorschijn bij Ton Wesselius.

Vandaag: overwegend bewolkt en later vanuit het noordwesten regen
De zon kan vandaag aanvankelijk nog tevoorschijn komen in het zuidoosten van het land en in delen van Vlaanderen, maar elders overheerst de bewolking en vanochtend kan er in de noordwestelijke helft van het land al wat lichte regen of motregen vallen. Vanmiddag neemt ook elders de kans op wat lichte regen en motregen toe. De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en soms vrij krachtig aan zee, windkracht 3 tot 5 en de temperatuur stijgt naar zo’n 9° in het oosten en zuiden en naar 11, lokaal 12 in het westen en noorden van het land. In Vlaanderen liggen de maxima tussen de 9° in Limburg en 13 langs de westkust.

Vanavond is het bewolkt en vanuit het noordwesten gaat het flink regenen. Komende nacht trekt de regen naar het zuidoosten en overal gaat het enige uren regenen. Met name in de noordelijke helft kan er zo’n 10 tot 15 millimeter vallen. De matige en aan zee vrij krachtige zuidwestenwind draait naar west tot noordwest en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 5 en 7°.

Op veel plaatsen was het gisteren grijs en bewolkt. Deze foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.
Op veel plaatsen was het gisteren grijs en bewolkt. Deze foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Morgen: geregeld zon, in de middag een buienkans
Morgen is de regen naar het zuidoosten weggetrokken en in de vroege ochtend valt er alleen in het oosten en zuidoosten nog wat licht gespetter. Elders is het droog met opklaringen. Gaandeweg de dag verschijnen er weer wolkenvelden en in de middag is er met name in het noorden en oosten kans op een bui. De wind waait uit het westen en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 9, lokaal nog 10°.

Morgenavond en in de nacht naar maandag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Met name in de noordoostelijke helft is er kans op een bui. De matige en aan zee vrij krachtige westenwind neemt in de nacht in kracht af en de temperatuur daalt naar 2 tot 4° in het zuiden van de Lage Landen en naar 6-7 in het noorden.

Ook Carla (@carla1968) maakte een fraaie kleurrijke foto van de zonsondergang.
Ook Carla (@carla1968) maakte een fraaie kleurrijke foto van de zonsondergang.

Maandag: wolkenvelden, maar ook wat zon
Maandag ligt er een hogedrukgebied boven onze streken en zijn er wolkenvelden. Zo nu en dan schijnt ook de zon en het blijft op de meeste plaatsen in de Lage Landen droog. Er waait een tot matig toenemende en van west naar zuid draaiende wind en de temperatuur stijgt naar 7-8° in het zuiden en in Vlaanderen en naar 9, lokaal nog 10 in het noorden van het land.

de verwachte weerkaart voor aanstaande maandag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor aanstaande maandag volgens ECMWF.

De rest van de week: het wordt kouder, maar hoe koud is de grote vraag.
Na maandag gaan we profiteren van hogedruk. De exacte positie van het hoog wordt bepalend voor de temperatuur op leefniveau. Aanvankelijk ligt het hoog ten oosten van onze streken en hebben wij nog een zuidwestelijke aanvoer van zachte lucht. Dit scenario wordt door zowel de Amerikanen als het Europese model berekent.

In de tweede helft van de week berekenen beide modellen een hoog boven Scandinavië en dan moeten we gaan opletten… De wind draait naar het oosten tot zuidoosten en de temperaturen gaan naar beneden en in de nacht en vroege ochtend kan het dan licht vriezen. Ook overdag wordt het kouder met van noordoost naar zuidwest kwikstanden tussen de 3 en 7°.

de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF
de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens ECMWF
de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens GFS
de verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag volgens GFS

Het Europese model (ECMWF) is voor onze streken niet krachtig genoeg om storingen op afstand te houden en vrijdag dient een storing aan bij de Europeanen. De neerslagkans neemt toe en de temperaturen gaan weer omhoog. Het Amerikaanse GFS model houdt storingen op ruime afstand en de aanvoer van vrij koude lucht gaan door.

De berekening van gisteravond laat (18z run) is voor winterliefhebbers nog gunstiger met een wat noordelijker liggend hoog. De aanvoer van koude lucht naar onze streken komt dan opgang met zowel in de nacht als overdag temperaturen onder het vriespunt. Hieronder de verwachte maximumtemperatuur voor volgende week zondag volgens GFS 18z.

de run van de Amerikanen van gisteravond laat laat voor volgend weekend ijsdagen zien. Dit is de verwachte maximumtemperatuur voor volgende week zondag.
de run van de Amerikanen van gisteravond laat laat voor volgend weekend ijsdagen zien. Dit is de verwachte maximumtemperatuur voor volgende week zondag.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het aanvankelijk vrij zacht is met temperaturen in de buurt van de 10°. Na het weekend gaat het kwik geleidelijk naar beneden naar waarden rond de 5°. Het Europese en ook het Canadese model gaan op termijn weer omhoog, maar het Amerikaanse model duikt de diepvries in. Kortom: de modellen weten het nog steeds niet en zitten nog zeker niet op één lijn.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we dat de temperatuur een dalende trend vertoont. De ‘oper’, de rode lijn, wil van geen winterweer weten en ook het ensemblegemiddelde blijft op termijn uitkomen op een graad of 5. Pas volgend weekend verschijnen er wat lijntjes onder het vriespunt, dus er is nog hoop en hopelijk zijn het er morgen weer bij de nieuwe pluim.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we naar de ijspluim. Deze laat een stijgende lijn zien van een watertemperatuur van een graad of 2-3 momenteel naar zo’n 4° volgende week. Later in de pluim gaat het gemiddelde naar een graad of 3, maar kansen op schaatsijs is er volgens de ijspluim, gebaseerd op het Europese model, niet.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij hogedruk is de kans op neerslag (sneeuw) de komende dagen uitermate klein.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne zaterdag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 681 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier