Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Irenäus trekt steeds verder naar het zuidwesten en de komende dagen gaan storingen aan de noordflank van dit hoog ons weer bepalen. Het wordt dan weliswaar zachter, maar van lenteweer met temperaturen boven de 15° is nog zeker geen sprake. Sterker nog: het is licht wisselvallig en op termijn krijgen we ‘gewoon’ weer lagere temperaturen… De kans dat de Paasdagen koud verlopen is zeker aanwezig.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: na frontpassage veel zon
Gisteren trok er in de nacht en ochtend een zwak front van noord naar zuid over de Lage Landen. Hier en daar viel wat lichte regen en landinwaarts ook sneeuw. De temperatuur daalde voor het front uit naar enkele graden onder nul. Twenthe noteerde -5,5 en Arcen -5,0°.

Een klein beetje sneeuw viel er gisternacht. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Na frontpassage ging de temperatuur omhoog en gisteren werd het weer warmer dan de dagen daarvoor met maxima tussen 4 en ruim 9°. Ameland noteerde 3,5 en Vlieland 5,6°. De toppers waren Eindhoven en Hupsel met 9,5 en 9,6°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 9° met in Kleine Brogel 9,5°.

Verder was het prachtig weer met volop zonneschijn. In het zuiden scheen de zon 8 tot 10 en in het noorden 11 uur.

Lente en winter in één foto. De boten varen de lente tegemoet. De sporen van de winters zijn nog zichtbaar. De foto werd gemaakt door Jouke Bouma.
De lente gaat aarzelend van start. De foto werd gemaakt door Martin Vye.
Jolanda Bakker maakte deze mooie foto.

Vandaag: lokaal een bui
Op deze woensdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar zeker vanmiddag is er hier en daar een enkele bui mogelijk en dan met name in de noordelijke helft van het land.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is zwak tot hooguit matig van kracht en de temperatuur loopt op naar waarden tussen de 6 en 8°. Op de Wadden en in de hogere delen van België blijft het kwik wat achter.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en in de loop van de nacht gaat het vanuit het noordwesten regenen. Vooral landinwaarts kan er aanvankelijk ook (smeltende) sneeuw vallen. De temperatuur daalt in de zuidoostelijke helft nog tot (iets) onder nul, elders blijft het kwik positief.

Morgen: regenachtig
Morgen is het bewolkt en zijn er perioden met regen, maar in de Ardennen en Hoge Venen valt de neerslag als sneeuw. Vanuit het noorden wordt het geleidelijk weer droog en in het noorden kan later op de middag de zon nog even schijnen.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land en aanvankelijk vrij krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur stijgt op de meeste plaatsen naar zo’n 7-8°. In het noordoosten kan de temperatuur, bij wat zonneschijn, oplopen naar wellicht een graad of 10.

De verwachte weerkaart voor komende zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: in het weekend dubbele cijfers
Het hogedrukgebied Irenäus ligt bij de Azoren en wij hebben vrijdag te maken met een depressie ten westen van onze streken. Het bijbehorende front zal later op de dag de westelijke helft van het land kunnen bereiken, elders lijkt het droog te blijven.

In het weekend zijn er diverse lagedrukgebieden actief, maar de bijbehorende storingen lijken de Lage Landen niet of nauwelijks aan te doen. De wind houdt zich rustig en de temperatuur stijgt naar de dubbele cijfers. Zaterdag wordt het 11 tot 13 en zondag kan het 12 tot 14° worden.

De verwachte weerkaart voor eind maart volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Lange termijn: koude Paasdagen?
Op de langere termijn, ofwel richting de Paasdagen, berekent het Amerikaanse GFS model nog altijd lagere temperaturen in onze Lage Landen. Een depressie trekt onder onze streken door en ten noorden daarvan komt de stroming uit het noordoosten en de temperaturen zijn erg laag voor de tijd van het jaar.

De kans op (smeltende) sneeuw tijdens de Paasdagen is dus nog altijd aanwezig. Het kan natuurlijk nog veranderen, want Pasen duurt nog anderhalve week, maar het is niet de eerste keer dat er sneeuw met Pasen wordt berekent.

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De komende dagen loopt de temperatuur geleidelijk op, maar na het weekend gaat het kwik weer naar beneden. Aan het eind van de 10-daagse, eind volgende week, lijkt de temperatuur verder te dalen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat de stijging de komende dagen ook zien. Later volgende week begint weer operatie afkoeling met een ensemblegemiddelde dat daalt naar zo’n 7°. Bovendien neemt geleidelijk de kans op nachtvorst toe.

De windpluim voor het noordwesten van het land. Bron: KNMÏ

Speciaal voor watersporters de windverwachting:
De wind waait vandaag uit het westen tot noordwesten en is over land aanvankelijk zwak met 4 tot 6 knopen. Geleidelijk neemt de wind toe en vanmiddag komen we uit op 9 tot 11 knopen. De windvlagen kunnen vanmiddag de 10 tot 14 knopen halen. Aan zee waait de wind met 10 tot 13 knopen. De windvlagen liggen veelal tussen de 12 en 16 knopen.

Morgen waait de wind ook uit het westen tot noordwesten en is over land veelal zo’n 9 knopen. De windvlagen kunnen morgen uitkomen tussen de 15 en 20 knopen met de meeste wind in de ochtend. Aan zee is de wind morgen 14-15 knopen met vlagen tussen de 21 en 25 knopen.

De lente komt eraan, tenminste volgens de natuur. De foto werd gemaakt door Aad Hogenboom.
Deze lentefoto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Maak er een mooie woensdag van en graag weer tot morgen voor een vers weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 604 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage Landen – Het wordt (tijdelijk) zachter, maar lentegevoel… nee!”

 • Alice
  21 maart 2018 at 10:16

  Op het Onweeronline-forum las ik dat GFS een wel heel opmerkelijke voorspelling doet. Dit wordt door een lid gemeld: ‘Aan het eind van de maand doet gfs er nog een leuk schepje erbij op en komt met een sneeuwdump van rond de 10 cm en temperaturen onder nul!’. Zie Lentediscussie topics. Nou, als dat waar is wordt het paaseieren zoeken in een dik pak sneeuw ;).

  • Rico Schröder
   21 maart 2018 at 10:31

   Inderdaad Alice.

   De Amerikanen komen telkens met koude kaarten voor de Paasdagen. Net als voorgaande dagen wordt er ook vanochtend weer sneeuw verwacht en dan ongeveer vanaf Goede Vrijdag. De temperaturen komen dan een fractie boven nul uit. Bijgaand de sneeuwverwachting voor zaterdag 31 maart. De komende dagen houden we het natuurlijk in de gaten.

   Fijne dag!

   Rico

   • Alice
    21 maart 2018 at 11:42

    Goedemorgen Rico,

    Dan gaat Johann waarschijnlijk toch gelijk krijgen. Hij meldde een poosje terug dat door de SSW/ Polar Vortex het wel eens lang koud kan blijven dit voorjaar. Nou ja, dan maar een witte Pasen, ook goed. 🙂
    Het verhaal van de ‘winterjas’ van onze katten komt toch echt uit. Wát een dikke vacht hebben ze dit seizoen. Alleen minder leuk als ze straks hun jasjes uit gaan doen. Dat wordt veel kammen, borstelen én stofzuigen.

    Jij ook een fijne dag en hartelijke groet,
    Alice

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier