Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Tussen lagedruk ten noordoosten en hogedruk ten zuidwesten van onze streken wordt met een stevige noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. In deze stroming trekken met regelmaat winterse buien over de Lage Landen en bovendien waait het nog altijd flink. Het hogedrukgebied ten westen breidt zich uit naar Scandinavië en na het weekend draait de stroming geleidelijk naar oost tot noordoost en komt de aanvoer van koude lucht opgang. Net als eerder deze winter lijkt het weer een periode van koud weer op te leveren, maar het hoog blijkt ook nu weer een zakker met al snel weer aanlandige winden. Koning Winter houdt blijkbaar niet van het echte werk, maar slechts van ‘flitsjes’.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: nachtelijke sneeuw, overdag winterse buien
We begonnen de dag gisteren in de oostelijke helft met een witte wereld en op sommige plaatsen lag meer dan 10 centimeter. In het westen had het ook gesneeuwd, maar daar was de meeste sneeuw alweer gesmolten bij het ochtendkrieken. Het is goed zichtbaar op onderstaand sneeuwdekkaartje van gisterochtend 9 uur.

in het binnenland lag gisterochtend om 9 uur nog een aardig pakketje sneeuw. Bron: KNMI

Overdag kwam het aanvankelijk nog tot winterse buien, maar daarna scheen enige tijd de zon. In de loop van de middag ging het vanuit het westen weer regenen en in het binnenland viel de neerslag weer in de vorm van sneeuw. De wind was aanvankelijk meest matig, maar aan het eind van de middag nam de inmiddels noordwestenwind flink in kracht toe en werd hard tot stormachtig aan zee en meetpunt Hoek van Holland noteerde even storm, windkracht 9. Er waren ook zware tot zeer zware windstoten met in IJmuiden een stoot van 111 km/uur. De temperatuur steeg bij dit alles naar waarden tussen de 2 en 7°. Deelen en Hupsel kwamen uit op maximaal 2,3 en de westelijke plaatsen Hoek van Holland, Voorschoten en Den Helder noteerden maximaal 6,7°. In België werd het 3 tot 6°, maar in de hogere delen bleef het veelal licht vriezen. Mont-Rigi noteerde maximaal -2,4°. Daarentegen kwam Koksijde aan de kust uit op maximaal 6,0°.

deze prachtige winterfoto werd gisteren gemaakt in Losser door Bertien. (@_Ber10_)
Tonny Morsink had ook een flik pakket sneeuw liggen van in totaal 14 centimeter.

Vandaag: winterse buien
De zon schijnt op deze zaterdag geregeld, maar het komt ook tot buien en deze buien zijn winters van karakter en kunnen vergezeld gaan van hagel en (smeltende) sneeuw. Vanwege temperaturen op het 500 hPa-vlak (zo’n 5,5 kilometer hoogte) van -38° is er bij die buien ook kans op onweer. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is meest matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden rond de 4-5°. Deze temperaturen worden buiten de buien om bereikt, want tijdens (stevige) buien is het enkele graden kouder en is er dus kans op gladheid.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en de aanvoer van winterse buien gaat door. Op veel plaatsen en dan met name in het binnenland kan het (weer) wit worden. De temperatuur daalt, met uitzondering van de kustgebieden, tot iets onder het vriespunt. De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee.

Ook deze prachige foto werd gemaakt door Bertien uit Losser.

Morgen: geregeld zon, maar ook een winterse bui
Morgen schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden met nog altijd kans op een winterse bui. Later op de dag neemt de bewolking toe en in de zuidwestelijke helft gaat het regenen en lokaal ook (nat) sneeuwen. De wind waait zwak tot hooguit matig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 2-3° in het oosten en naar 5-6 in het westen van het land. In België liggen de maxima tussen de 3 en 5°, maar in de hogere delen blijft het ook morgen nog altijd vriezen.

Morgenavond en in de nacht naar maandag draait de zwakke wind geleidelijk naar het noordoosten en komt de aanvoer van koude lucht opgang. Er is kans op een enkele sneeuwbui, maar er zijn ook opklaringen. De temperatuur daalt op veel plaatsen tot onder het vriespunt met uitersten tot -5° in het noordoosten. Alleen op de Wadden en vlak aan zee blijft het kwik nog boven nul.

de verwachte weerkaart voor aanstaande maandag volgens ECMWF.

Maandag: opbouwende hogedruk en binnenkomende koude lucht
Maandag breidt het hoog ten westen van onze streken uit naar het noordoosten en komt de aanvoer van koude lucht op gang. Aanvankelijk is er nog kans op een sneeuwbui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog met flink wat zonneschijn. De noordoostenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt in het oosten en naar +3 in het zuidwesten van de Lage Landen. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het opnieuw licht vriezen.

de verwachte weerkaart voor aanstaande donderdag volgens EC

De rest van de week: koud, maar hogedruk ligt te zuidelijk voor echte kou!
Na maandag profiteren we van een krachtig hogedrukgebied boven onze streken. In tegenstelling tot eerdere berekeningen komt dit hoog met de as over de zuidelijke provincies te liggen. In het noorden van de Lage Landen komt de zwakke stroming uit het westen tot zuidwesten en in België uit het oosten. Het is de komende week in de zuidelijk helft van de LL dan ook kouder dan in de noordelijke. Het weerbeeld is aanvankelijk vrij zonnig, maar later in de week zal de bewolking geleidelijk gaan overheersen.

De diverse weermodellen worstelen met de positie van het hoog en komen allemaal met iets anders op de proppen. Gisteren zagen we al een flinke spreiding in de diverse oplossingen, maar toen was de ‘oper’ van het Europese model nog het koudst. Ook de dagen ervoor was de berekening van ECWMF koud, maar vandaag is alles anders. Het Europese model komt nu maar met 2-3 koude dagen met overdag temperaturen rond het vriespunt en in de nacht lichte tot matige vorst. De Canadezen waren gisteren al minder koud en dat is ook vandaag weer het geval. De Amerikanen (GFS) houden de temperatuur begin volgende week nog boven nul, maar berekenen vanaf donderdag toch een drietal koude dagen met overdag kwikstanden rond het vriespunt. Ook het Australische model is nog steeds aanhoudend koud en ook de Duitsers komen nog met koude verwachtingen. Wel kunnen we in ieder geval stellen dat de temperaturen vrij laag zijn, want ook bij de ‘warmste’ berekeningen wordt het niet warmer dan een graad of 5.

Kortom: de kaarten zijn nog zeker niet geschud en het wordt ook gewoon koud, maar een doortastende vorstperiode met de kans op schaatsen is een stuk kleiner geworden. Net als eerder deze winter lijkt het weer een winterse periode te worden met hooguit wat stralingsvorst in plaats van transportkou. In de komende runs moeten de modellen geleidelijk kleur gaan bekennen… In de tussentijd moeten winterliefhebbers nog altijd duimen!

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de paarse lijn hierboven, dan kunnen we in één oogopslag zien dat de pluim duidelijk is verslechterd ten opzichte van eerder deze week. Vandaag en morgen komt de temperatuur uit op een graad of 4 en maandag, dinsdag en woensdag liggen de maxima rond het vriespunt en in de nacht vriest het dan licht tot matig. Vanaf donderdag komt de ‘oper’, ofwel de hoofdberekening weer boven het vriespunt uit met in de nacht zelfs geen vorst meer. Gelukkig zijn er nog genoeg lijntjes die het anders zien en de temperaturen onder nul houden. Het ensemblegemiddelde gaat later in de week en volgend weekend ook omhoog naar gemiddeld een graad of 2-3 boven het vriespunt. Dergelijke temperaturen zijn nog steeds koud, maar het lijkt minder koud te worden dan aanvankelijk gedacht.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we heel wat anders dan gisteren. Hier direct onder de nieuwste ijspluim en direct daaronder die van donderdagavond. In plaats van 11 centimeter ijs volgend weekend berekent de ‘oper’ nu nagenoeg geen ijs. Er zijn wel wat lijntjes die voor een flinke ijsvloer gaan, maar het gemiddelde van alle berekeningen komt uit op ‘slechts’ 2-3 centimeter. Hopelijk biedt de ijspluim van morgen weer meer kansen op een ijsvloer.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de Ardennen ligt momenteel een pakket sneeuw van zo’n 15 tot 30 centimeter dik, in de Hoge Venen komen lokaal hoeveelheden van 45 centimeter voor. De sneeuwlaag blijft intact en de meeste ski- en langlaufpistes zijn geopend.

Ook dit weekend trekken er sneeuwbuien over de hogere delen van de Lage Landen. In de Ardennen blijven de temperaturen steeds onder het vriespunt en wordt de sneeuwlaag verder aangedikt. In de Hoge Venen kan de sneeuwlaag tegen morgenavond een halve meter bedragen…

Volgende week blijft de sneeuwlaag in de Ardennen in stand, met optimale wintersportcondities. De pluim hieronder is gewoon koud met in de nacht kans op strenge tot zeer strenge vorst en overdag temperaturen ruimschoots onder het vriespunt.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
In Wirtzfeld ligt momenteel zo’n 40 centimeter sneeuw. De foto is afomstig van Hubert Savelberg.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en ik ben er dan maandagochtend weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Een fijn weekend en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.514 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier