Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Op de weerkaart hieronder zien we dat we vandaag te maken hebben met depressie Dieter. Een front passeert vanochtend met regen, maar vamiddag zijn er opklaringen. Dieter zorgt overigens voor veel wind uit het westen met kans op zware windstoten. De komende dagen blijft het wisselvallig met vooral op hoogte dalende temperaturen. De kans op winterse buien neemt dan ook toe. Na het weekend krijgen we hogedruk boven Scandinavië en dat betekent dat Koning Winter volgende week gaat regeren.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wolkenvelden, soms wat zon, maar ook wat regen
Het was gisteren een wisselvallige dag met naast vrij veel wolkenvelden soms ook af en toe zon. Uit die bewolking viel hier en daar wat buiige regen. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 5 en 8° met in Twenthe maximaal 5,2 en in Hoek van Holland 8,1°. In België lagen de maxima tussen de 1-2° in de Ardennen en Hoge Venen en 7-8 in het westen. Koksijde noteerde maximaal 7,7°.

een zeer fraaie buienlucht gisteren gefotografeerd door Sjef Kenniphaas.

Vandaag: onstuimig weer met buiige regen
Het is op deze woensdag overwegend bewolkt en een gebied met buiige regen trekt van noordwest naar zuidoost over de Lage Landen. Vanmiddag wordt het in het westen weer droog met flinke opklaringen. Verder is het een onstuimige dag, want de matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige zuidwestenwind draait naar west en neemt verder in kracht toe. Over land wordt de wind vrij krachtig en aan zee hard, windkracht 5 tot 7. De wind is erg vlagerig van karakter met in de kustgebieden kans op zware windstoten tot zo’n 90 km/uur. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en lokaal 10°. In het westen van België kan het lokaal 11° worden en ook in de hogere delen van onze Lage Landen komt het kwik uit op een graad of 4-5.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen, maar er zijn ook wolkenvelden en vooral in het noorden komt het tot enkele buien en bij die buien is kans op hagel. De westenwind blijft onverminderd doorwaaien en is vrij krachtig over land en hard aan zee. Op de Wadden is de wind zelfs stormachtig, windkracht 8. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 5°.

Morgen: bewolkt en vanuit het zuidwesten regen
Morgen is het bewolkt en in het noordoosten komt het nog tot enkele buien met kans op hagel. Vanuit het zuidwesten gaat het in de middag geruime tijd regenen. De stevige west tot zuidwestenwind neemt in de middag in kracht af en de temperatuur stijgt naar waarden rond de 6-7°.

Morgenavond gaat de temperatuur op het 500 hPa-vlak (zo’n 5,5 kilometer) flink onderuit van -30 morgenavond naar -40 op vrijdagochtend. De neerslag wordt winters en gaat dus over in (smeltende) sneeuw, maar omdat de exacte koers van de depressiekern nog niet helemaal zeker is, is ook nog niet aan te geven waar de meeste sneeuw gaat vallen. Hieronder zie je de laatste berekening van het ECMWF voor de nacht naar vrijdag. Vooral het oosten en zuiden en grote delen van België krijgen sneeuw. Het westen en noorden houdt ‘gewoon’ regen.

waar de paarse kleur is ingetekend wordt sneeuw verwacht, blauw is regen. Bron ECMWF.

Vrijdag: geregeld zon, maar ook winterse buien
Vrijdag starten we de dag lokaal met een witte wereld. Overdag schijnt geregeld de zon, maar het komt ook tot winterse buien. In de kustgebieden zijn het buien van regen, hagel, smeltende sneeuw en wellicht onweer, wat verder landinwaarts zijn het voornamelijk (smeltende) sneeuwbuien. Buiten de buien om stijgt de temperatuur naar een graad of 5-6, maar tijdens stevige buien is het kouder en kan het (kortstondig) wit worden. De wind is weer duidelijk aanwezig en waait eerst matig tot krachtig uit het zuidwesten en later op de dag vrij krachtig tot hard en op de Wadden stormachtig uit het noordwesten, windkracht 5 tot 8.

de verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF

Komend weekend: wisselvallig met winterse buien
Ook in het weekend draait het om winterse buien, maar geregeld schijnt ook de zon. In de kustgebieden vallen de buien in de vorm van regen, hagel en smeltende sneeuw. In het binnenland zijn het voornamelijk (smeltende) sneeuwbuien. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 3 en 5°, maar tijdens stevige buien is het kouder. In de nacht naar zondag kan het licht vriezen en kan het dus wit worden door sneeuwbuien.

de weerkaart voor volgende week woensdag. Ijzig koude lucht wordt naar onze streken getransporteerd.

Volgende week: kouder met zowel in de nacht als overdag vorst
Na het weekend gaat Koning Winter regeren. Vanaf dinsdag gaan alle weermodellen voor een koude periode met zowel in de nacht als overdag temperaturen onder het vriespunt. Het Europese model blijft maandag al onder nul, maar de overige weermodellen komen dan nog met positieve temperaturen. Die positieve temperaturen zien we ook de komende dagen, want na deze vrij zachte dag met een temperatuur van een graad of 8-9 is het morgen en overmorgen gemiddeld een graad of 5. In het weekend moeten we het met slechts 3° doen en zoals gezegd na het weekend met nog minder. Het is nog altijd ver weg, maar omdat alle weermodellen met vrijwel hetzelfde scenario komen, kunnen we rustig uitgaan van een vorstperiode en wie weet waartoe het zal leiden…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de paarse lijn hierboven, dan zien we dat de temperatuur een dalende trend gaat volgen. Vandaag is het nog vrij zacht, maar geleidelijk gaat de temperatuur naar beneden en vanaf maandag komt het kwik voorlopig niet meer boven nul. Zowel de ‘oper’ als de ‘control’ en ook het ensemblegemiddelde blijven volgende week onder het vriespunt, dus de kans is vrij groot dat het ook daadwerkelijk tot een vorstperiode komt.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat er een ijsvloer wordt gevormd na het weekend. Tot die tijd is de watertemperatuur een graad of 2. Eind volgende week ligt er gemiddeld een ijsvloer van zo’n 5 centimeter in het midden van het land.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de hogere delen van de Ardennen en Hoge Venen ligt tot 17 centimeter sneeuw en op veel plaatsen is langlaufen mogelijk. Vandaag dooit het tijdelijk met temperaturen in de buurt van de +5°, maar vanaf morgen gaan de temperaturen weer naar beneden en vanaf vrijdag blijft het zeker een week vriezen. Verder komt het regelmatig, in ieder geval tot en met het weekend, tot sneeuw of sneeuwbuien en kan er een serieus sneeuwdek van 30 tot 40 centimeter worden gevormd. Na het weekend blijft het overwegend droog en wordt het kouder met overdag matige en in de nacht strenge vorst.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 16. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen later deze week en niet in de laatste plaats volgende week en datzelfde doe ik vrijdag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

archieffoto van Pieter de Greef uit februari 2012.

Wie weet kunnen we later volgende week een actuele foto zoals hierboven plaatsen…. We gaan duimen… Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 3.605 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer