Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het landelijke julirecord is 38,2 graden en werd gemeten op 2 juli 2015 in Maastricht en vorig jaar op 26 juli in Arcen. Misschien gaan we donderdag wel het alltime hitterecord van 38,6 graden breken… Dat zou toch wat zijn!

De zon schijnt flink en het blijft droog. De temperatuur is op veel plaatsen tropisch en stijgt naar 27-34 graden. Morgen en donderdag worden snikhete dagen met temperaturen van 31-38 en donderdag van 32-39, misschien wel lokaal 40 graden. Ook vrijdag lijkt nog een hete dag te worden, maar later neemt de kans op regen en onweer toe. In het weekend is het dan minder heet, maar nog altijd zomers.

In het noorden van het land was het gisterochtend nog bewolkt, elders scheen de zon. Albert Thibaudier maakte de foto.
Ton Wesselius maakte ook deze foto.

Veel zon en tropisch

De zon schijnt flink aan een nagenoeg blauwe lucht. Er is hooguit wat sluierbewolking zichtbaar en het blijft overal droog. De temperatuur stijgt snel en uiteindelijk wordt het 27-28 graden op de Wadden, langs de noordkust en in de Kop van Noord-Holland.

In de rest van het land wordt het met 30-32 graden tropisch warm. In Zeeuws-Vlaanderen, Brabant, Limburg en de Achterhoek kan het 33-34 graden worden. Aan zee kan vanmiddag een verkoelende wind van zee opsteken. In de rest van het land waait een zwakke wind uit richtingen tussen zuid en oost.

Vanavond blijft het zonnig en nog lang warm. Rond zonsondergang is het nog 22-27 graden. Vannacht is het helder en koelt het verder af naar 17-19 graden. In de grote steden wordt het niet kouder dan 20-21 graden.

Heet!

Morgen schijnt de zon weer volop. De temperatuur gaat weer snel de hoogte in en rond het middaguur is het bijna overal al tropisch heet met temperaturen tussen de 29 en 33 graden. Uiteindelijk komt het kwik overal boven de 30 graden uit. Op de Wadden wordt het 31-32 graden en in het noorden en westen van het land wordt het 33-35 graden.

In het binnenland worden kwikstanden van 36-38 graden verwacht en daarmee komen we in de buurt van recordwaarden voor de tijd van het jaar. Normaal is het eind juli 21-25 graden. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is zwak tot matig. Aan de zuidwestkust kan de wind van zee waaien en zorgen voor een aangename verkoeling.

Morgenavond blijft het zonnig en warm. Rond 22 uur is het nog 25-30 graden. In nacht naar donderdag wordt het niet kouder dan 20-23 graden.

Donderdag wordt de heetste dag van de week en misschien gaat deze dag wel de geschiedenisboeken in. Bij volop zon stijgt de temperatuur wederom ruimschoots tot boven de 30 graden. In de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en langs de noordkust wordt het 32-34 graden. In het noorden en westen stijgt het kwik naar 35-36 graden en in het midden en oosten kan het 37-38 graden worden.

In het zuiden en zuidoosten wordt het nog heter en kan het 39, misschien wel bijna 40 graden worden. De hoogste temperatuur die ooit in ons land is gemeten is 38,6 graden. Van een verkoelende zeewind is geen sprake.

De temperatuur is hoog en blijft hoog.

Hete vrijdag, maar geleidelijk enige verkoeling

Ook vrijdag wordt nog een hete dag met aanvankelijk veel zon. In de middag neemt vanuit het zuidwesten geleidelijk de bewolking toe en vrijdagavond of in de nacht naar zaterdag volgen enkele buien met kans op onweer. De temperatuur stijgt naar 27-29 graden in grote delen van Zeeland en naar 30 graden op de westelijke stranden. In de rest van het land is het tropisch met 32-36 graden. De zuidoostenwind draait gedurende de dag naar noordwest en in de middag koelt het geleidelijk af.

In het weekend is er een mix van zon, wolken en wellicht enkele buien en daarbij is ook kans op onweer. De temperatuur is zaterdag met 25-30 en zondag met 24-28 graden nog altijd zomers, maar minder heet.

Niet alleen in ons land is het heet, ook elders in Europa is het zweten geblazen.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur stijgt naar bijna 40 graden op vrijdag. Ook vrijdag is nog tropisch, maar vanaf zaterdag blijft de temperatuur weer onder de tropische 30 graden. Na het weekend lijkt de temperatuur weer te stijgen en zo blijft het voorlopig zomer!

De zon scheen flink. Ton Wesselius maakte de foto.
heet
Jan Snijders maakte deze foto in Drenthe

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 571 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen: het wordt heet, snikheet!”

  • Johann
    23 juli 2019 at 10:02

    Dat wordt zweten geblazen tijden onze Alpenweerman meeting in Voorthuizen donderdag. Die 39 tot 40 graden gaan het wrs niet worden. Daarvoor moet alles passen zoals maximale instraling zon, weinig aflandige wind, droogte. Voor 40° graden op T2m heb je op 850 hPa temperaturen nodig van 25 graden of hoger, zoals de kaarten er bij liggen is het met 22 tot 23 graden gedaan. Tevens krijgen we ook te maken met Saharastof in de hogere atmosfeer wat evt hitte records zal gaan frustreren. Ik tip op 38+ graden als maxima! Tot donderdag !

  • Rico Schröder
    23 juli 2019 at 10:54

    We gaan het meemaken deze week. Tot donderdag!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier