klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het is de komende dagen gevoelig kouder dan de laatste tijd. Gisteren had De Bilt bijna warme dag nummer 100 van het jaar, maar op een tiende na werd het niet gehaald en werd het 19,9 graden. De maxima lagen tussen 16 en 20 gaden. Na de passage van een koufront is het vandaag gevoelig kouder. Het wordt vanmiddag 11-12 graden en de komende dagen koelt het verder af. Vanaf woensdag blijft het kwik onder de 10 graden en in de nacht gaat het enkele graden vriezen.

Maurice Vroegrijk maakte gisterochtend deze prachtige foto in het Brabantse Zegge

Gisteren waren er aanvankelijk wolkenvelden, maar vanuit het zuiden klaarde het flink op en scheen de zon geruime tijd. In het oosten en zuiden scheen de zon 6-7 uur. In de middag nam vanuit het westen de bewolking toe op de nadering van een koufront en tegen de avond ging het in het noordwesten regenen. De temperatuur was wederom zeer hoog voor de tijd van het jaar en steeg naar 16-20 graden. Het werd 15,9 graden op Terschelling en 20,3 graden in Ell.

Jolanda Bakker maakte deze foto.
Later nam de bewolking geleidelijk toe. Martin Vye maakte de foto.
De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wegtrekkende regen, geleidelijk zon en gevoelig kouder

Op deze zondag in wintertijd zijn er aanvankelijk in het zuidoosten nog perioden met regen. De regen trekt geleidelijk weg en vanuit het noordwesten breekt de zon door. In het zuiden van Limburg kan het tot het ver in de ochtend duren voordat het droog wordt.

Vanmiddag is het prima herfstweer met naast stapelwolken ook geregeld zon. Ook in het zuidoosten breekt de zon door. Het blijft verder droog, maar het noorden maakt later vanmiddag wel weer kans op een bui. De temperatuur lag afgelopen nacht nog tussen 13 en 16 graden, maar vanmiddag wordt het niet warmer dan 11-12 graden. Daarmee is het gevoelig kouder dan voorgaande dagen. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is zwak tot matig, aan zee waait het nog vrij krachtig, windkracht 5.

Vanavond klaart het in het binnenland breed op. In de kustgebieden komen wolkenvelden voor en is kans op een bui. Het wordt koud met in het zuidoosten temperaturen dichtbij het vriespunt en lokaal kan het nipt vriezen. In de kustgebieden wordt het niet kouder dan een graad of 7. In het midden en zuiden is wel kans op mist.

De weerkaart voor morgen. Bron: DWD.

Mix van zon, wolken en enkele buien

Morgen verdwijnt de eventuele mist in het midden en zuiden van het land snel. Er is een mix van zon, stapelwolken en enkele buien. De meeste buien komen in de kustgebieden voor, maar ook landinwaarts is kans op een bui. Alleen in het zuidoosten blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 11-12 graden en dat is een redelijk normale temperatuur voor de tijd van het jaar.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag blijven de kustgebieden kans houden op een bui. Landinwaarts is het droog en klaart het weer flink op. Bij weinig wind koelt het snel af en regionaal kan het een graadje vriezen. In de kustgebieden blijft het kwik enkele graden boven nul.

Trijntje van den Berg maakte deze foto.
Martine Droogers maakte deze prachtige foto op een fraaie zaterdag.
De weerkaart voor overmorgen. Bron: DWD.

Geregeld zon en vrij fris

Dinsdag zijn er wolkenvelden, maar ook flinke perioden met zon. Wederom maken de kustgebieden kans op een bui, maar gaandeweg de dag blijft het overal droog. De temperatuur stijgt naar 10-11, lokaal 12 graden, maar in de Limburgse heuvels wordt het niet warmer dan een graad of 9. In de Belgische Oostkantons wordt het niet warmer dan een graad of 6. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is zwak tot matig en later op de Wadden vrij krachtig.

Het wordt gevoelig kouder met vooral woensdag tot en met vrijdag temperaturen onder de 10 graden.

Eerst rustig en vrij koud, later weer wat zachter

Woensdag en donderdag blijft het vrij koud voor de tijd van het jaar. In de nacht en ochtend is kans op mist, in de middag zijn er flinke perioden met zon en het blijft droog. De temperatuur daalt in de nacht naar woensdag alsook in de nacht naar donderdag op veel plaatsen tot onder nul. Hier en daar kan het zo’n 3 graden vriezen. Overdag wordt het maximaal 8-9 graden, maar woensdag kan het in het zuidwesten lokaal nog 10 graden worden. De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig.

Vanaf vrijdag draait de wind naar het zuiden en later naar het zuidwesten. De temperatuur loopt weer een paar graden op, de vorst in de nacht verdwijnt en de kans op buien stijgt.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur omlaag gaat. Woensdag tot en met vrijdag blijft het kwik onder de 10 graden. In het weekend loopt de temperatuur weer wat op.

Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen. Voor nu een mooie zondag en graag weer tot morgen!

Prima wandelweer gisteren, maar ook de komende dagen is het prima weer om er lekker op uit te trekken. Ton Wesselius maakte de foto.
Aldo maakte deze prachtige foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 566 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer