Lage Landen: Het wordt flink zachter, maar wat zien we richting de kerst?

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
De komende dagen wordt het flink zachter, met de aanloop naar de kerst begint het al een beetje spannend te worden. Blijft het zacht of keert het winterse weertype terug? Een blik op de weerkaarten.
De afgelopen dagen verliepen redelijk koud. In de nacht en vroege ochtend kwam het soms tot vorst, vooral aan de grond. Dit leverde op veel plaatsen bevriezingsgladheid op. De wegen waren namelijk nat. Enerzijds door veel vocht in de lucht en anderzijds door de (lokale) buien die vielen.
Scherpe grens tussen koude en warme lucht
Lars legde al uit in zijn artikel dat de koude lucht in Scandinavië best bijzonder was. De Benelux ligt nu op de grens van de winterkoude en de zachtere lucht op de Atlantische Oceaan. Vandaag passeert een storing met regen en lokaal wat natte sneeuw over de zuidelijke helft. Vooral in het zuidwesten valt veel neerslag. Daar dringt de zachtere lucht al op. Aan de (zuid)westkust gaat de wind al draaien naar westelijke richtingen en neemt fors toe, terwijl dat in het binnenland de wind zuidoostelijk blijft. De maxima liggen rond 4 graden.
Koude nacht in het noordoosten met vorst
Vanavond klaart het in het oosten en noordoosten op. De temperatuur keldert daar snel en lokaal wordt het -4 graden. Zeer lokaal zou zelfs matige vorst gerapporteerd kunnen worden. Verder is er kans op dichte mist en gladheid.
De minima lopen namelijk uiteen van -4 tot +8 graden.
Een verschil van maar liefst 12 graden en dat in ons kleine kikkerlandje. Deze grote verschillen zien we niet vaak!
Zachte oceaanlucht wint terrein
Na het weekeinde zijn de winterse perikelen voorlopig even voorbij. Een zachte zuidwestelijke stroming voert vochtige oceaanlucht aan. Dat betekent vaak veel bewolking, maar ook hoge temperaturen. Het blijft meestal droog. Overdag zien we zelfs dubbele cijfers, het wordt op veel plaatsen 10 of 11 graden. Ook de nachten verlopen zeer zacht.
Witte kerst in gevaar?
Dan is natuurlijk de vraag wat het weer met kerst gaat doen? Een blik op de kalender zegt dat het nog twee weken duurt alvorens het kerst is. Op deze termijn kan er nog veel gebeuren en zijn de verwachtingen onbetrouwbaar, zo simpel is dat. Maar…… de supercomputers worden steeds beter en indicaties kunnen nu al gemaakt worden, met dus de nodige slag om de arm en daar zien we toch wel interessante dingen! Zou het dan toch?
Wat gaat de hogedrukblokkade ons brengen?
De hogedrukblokkade (omegablokkade) zien we nu al terug op de weerkaarten. Geholpen door flinke warmteadvectie komt deze op gang. Wat daarbij verder op valt en ook interessant is, is dat de luchtdruk boven de Azoren gaat dalen. Daar komt een lagedrukgebied te liggen. Als we kijken naar de verschillende teleconnecties dan zien we dat de AO en NAO indexen momenteel positief zijn. Beide zijn nu niet gunstig voor winterweer in onze omgeving. Een goede uitleg daarover lees je hier.
Het wordt geleidelijk kouder in de aanloop naar kerst
In het kort hebben we even de situatie samengevat richting de aanloop naar kerst. Er komt een hogedrukblokkade en de exacte positie daarvan gaat ons weerbeeld bepalen. Op hoogte stroomt flink zachtere lucht binnen, ook de Alpen krijgen te maken met die zachtere lucht. Daar komen we in een ander artikel op terug. Een ander fenomeen wat belangrijk is voor ons weerbeeld in deze situatie is een inversie(laag). Een inversie is een koude luchtlaag die die hardnekkig blijft hangen boven laaggelegen gebieden, met daarboven veel zachtere en/of drogere lucht. Hierdoor ontstaat een uitgebreid wolkenpakket (stratus) en soms ook mist. Omdat er geen stroming is, vind er ook geen uitwisseling plaats tussen de verschillende luchtlagen. Luchtvervuiling (smog) gaat hierin dan een rol spelen.
Dat betekent dus dat rondom de kern van het laag aan de grond de lucht gaat afkoelen. De inversielaag zorgt voor een deksel in de onderste atmosfeer. Zo kan het zelfs winters worden met lage temperaturen. Vaak zie je dan ook rijp en/ of uitsneeuwende mist in deze situaties. Ligt de kern echter zuidelijk van de Benelux (boven Frankrijk) dan komt er een vochtig warme zuidwestelijke stroming op gang en heeft deze situatie geen kans. Daarom is in deze situaties ook altijd de exacte ligging van het hogedrukgebied van belang.
Schuift de blokkade westwaarts op?
Een blik op het Amerikaans weermodel GFS laat ons zien dat de hogedrukblokkade mogelijk westwaarts verplaatst. Dit lijkt precies rond de kerst te gebeuren. In dat geval komt de weg vrij voor een koude polaire of zelfs arctische stroming. In deze stroming komen dan sneeuwbuien voor gevoed door de relatief warme Noordzee.
Deze verwachting is nog zeer onbetrouwbaar
Dit artikel hoeft nog niet in de Telegraaf met de mededeling dat het gaat sneeuwen tijdens de kerst. Daarvoor is de termijn nog veel te ver weg. Als het hogedrukgebied niet westwaarts opschuift komt hiervan niets terecht. Wat is dan de bedoeling van dit artikel? Puur om te kijken naar de evolutie van de weerkaarten en te bekijken wat de mogelijkheden zijn, zonder daarbij precies in details te treden. Meteorologen kijken ook vaak naar de stromingspatronen en de oplossingen die daaruit kunnen voortvloeien. De meteorologie is namelijk heel complex, maar wel zeer interessant. De komende dagen gaan we de situatie nauwlettend opvolgen.
De weerpluim
Tenslotte nog wat mooie afsluitende winterse plaatjes
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.