Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Het krachtige hogedrukgebied Brigitta ligt nog altijd met de as over onze streken en strekt zich feitelijk uit van de Britse Eilanden tot aan de Zwarte Zee. Het blijft dan ook uitermate rustig weer. Het ziet er naar uit dat het ook volgende week vrij koud blijft met in de nacht lichte tot lokaal matige vorst en overdag temperaturen enkele graden boven nul. Het winterse weerbeeld houdt dan ook voorlopig aan, want een overgang naar een wisselvallig en duidelijk zachter weerbeeld is voorlopig nog niet te verwachten.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: zonovergoten winterdag
Het was gisteren prachtig winterweer. De zon scheen volop, maar in het noorden kwamen aanvankelijk nog wolkenvelden voor. Het bleef overal droog en bij weinig wind steeg de temperatuur, na een nachtelijk minimum van -2 tot -7°, overal tot boven het vriespunt. Maastricht noteerde maximaal 1,3, Marknesse 1,5 en Nieuw-Beerta en Hupsel 1,6°. De ‘warmste’ stations waren Hoek van Holland en Den Helder met 4,6, Wijk aan Zee noteerde 4,7 en Schiphol 4,8°. In België, waar Elsenborn voor de tweede nacht op rij strenge vorst noteerde met -11,2°, stegen de temperaturen naar waarden tussen de 0 en 4°. Gent noteerde 3,8 en Zeebrugge 3,9°.

door de zon en ook door positieve temperaturen verdween de rijp en dat proces was goed zichtbaar. Foto: Martin Vye.

Vandaag: wederom een zonnige winterdag
Na een heldere nacht met wederom lichte tot matige vorst (Hupsel -7,8°) is het ook vandaag weer prachtig winterweer. De zon schijnt volop en het blijft droog, maar in het uiterste noorden komen wolkenvelden voor. Vanmiddag verschijnt er wat sluierbewolking, maar daar heeft de zon niet of nauwelijks last van. Het blijft dan ook droog, want de aanvankelijk verwachte onderkoelde regen (ijzel) blijft zeer waarschijnlijk ten noorden van de Wadden. De wind waait niet meer dan zwak uit het oosten en de temperatuur stijgt naar een graad of 2 in het zuidoosten en naar ongeveer 5 in het noordwesten. Op de meeste plaatsen is het een graad of 3-4.

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder met flinke opklaringen, maar vanuit het noorden neemt geleidelijk de bewolking toe en later valt er in het (uiterste) noorden mogelijk wat lichte regen met kans op IJZEL. De temperaturen blijven op de Wadden boven nul, maar elders in het noorden liggen de minima rond het vriespunt met dus kans op lokale gladheid. Verder naar het zuiden vriest het licht en in de zuidelijke helft van de Lage Landen lokaal weer matig met temperaturen rond de -6°.

Er kon gisteren al op een aantal plaatsen, zoals hier op ondergelopen weilanden, geschaatst worden, maar lang niet overal is het ijs dik genoeg! De foto is van Dirk van der Meer.

Morgen: noorden bewolkt, zuiden zonneschijn
Morgen hebben we een tweedeling in de Lage Landen. In de noordelijke helft is het over het algemeen bewolkt en uit die bewolking kan soms wat lichte motregen vallen. In het zuiden is het helder met flink wat zonneschijn. De grens met bewolking komt globaal zo’n beetje uit op de lijn Amsterdam Enschede en trekt later op de dag geleidelijk weer noordwaarts. De wind waait zwak tot matig uit het oosten en de temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 3-4°. Alleen in de Ardennen blijft het weer de gehele dag vriezen.

de wolkengrens komt tot halverwege het land. Later trekt de bewolking weer noordwaarts.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het op veel plaatsen helder met in het noorden aanvankelijk nog enkele wolkenvelden. De temperatuur daalt flink met op de meeste plaatsen weer matige vorst. Koning winter begint aan de doorstart!

het was aanvankelijk nog prachtig berijpt, maar zon en positieve temperaturen zijn daarvoor geen goede combi… Foto: Klaas Boersma.

Zondag: prachtig winterweer met veel zonneschijn
Zondag is het ook prachtig winterweer met volop zonneschijn. Het blijft droog en bij niet meer dan een zwakke veranderlijke wind stijgt de temperatuur naar waarden net boven het vriespunt in het noordoosten en naar een graad of 5 aan zee.

Tot ver in de week profiteren we van hogedruk en zitten we in koude lucht. Bron: ECMWF

Volgende week: aanhoudend (vrij) koud winterweer
Na het weekend blijft het voorlopig droog met tot ver in de week aanhoudend vrij lage temperaturen. Dat is goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim voor het midden van het land. In de nachten vriest het licht en soms matig en overdag loopt de temperatuur op tot boven nul, maar temperaturen boven de 5° worden voorlopig niet verwacht. De maxima liggen veelal tussen de 2 en 4°. Pas aan het eind van de meerdaagse lijken de temperaturen wel geleidelijk op te lopen. Voorlopig houdt het winterweer dus stand.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het nog zeker een week niet warmer wordt dan maximaal 5°. Veelal ligt de temperatuur maar een paar graden boven het vriespunt en in de nacht vriest het veel licht tot soms matig. Pas aan het eind van de meerdaagse lijken de temperaturen te gaan stijgen.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat de dikte van het ijs in het midden van het land zo’n 3-4 centimeter bedraagt. De komende dagen vriest het in de nacht licht tot lokaal matig en dat betekent dat de ijsaangroei doorgaat. Begin volgende week bedraagt de ijsdikte volgens onderstaande pluim zo’n 7 centimeter em dat betekent dat er op veel plaatsen geschaatst kan worden. Mocht je het ijs opgaan, wees voorzichtig want zo dik is het ijs momenteel nog niet.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
In de Ardennen ligt een sneeuwlaag van 15 tot 40 centimeter en in de Oostkantons zelfs tot 50 cm dik. Het merendeel van de skipistes en langlaufcentra zijn geopend.

De temperatuurpluim laat zien dat het de komende dagen, feitelijke de komende ruime week, koud blijft en dat de wintersportmogelijkheden goed zijn en blijven. De temperaturen blijven voorlopig onder het vriespunt, pas eind volgende week kan het kwik boven nul uitkomen.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 45. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Komend weekend kijkt Daan weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten en ik ben er dan vervolgens maandag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag en alvast een prettig weekend. Tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.353 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer