Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

Het winterse gekwakkel gaat ook dit weekend door. Afgelopen nacht trok weer een neerslaggebied het land via het zuiden in en daar hebben we ook op deze zaterdag mee te maken. Het is dan ook bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen en smeltende sneeuw. Aanvankelijk komt in de oostelijke helft ook droge sneeuw voor met dus weer de vorming van een (tijdelijk) sneeuwdek.

De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten en later uit het noorden en de temperatuur stijgt naar 2° in de oostelijke helft en 4 in het westen.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en vooral in de kustgebieden is een enkele winterse bui mogelijk. De temperatuur daalt naar waarden rond of een paar graden onder nul met wederom kans op gladheid door bevriezing.

Er viel gisteren enige sneeuw. Klaas Boersma maakte de foto in Mildam.
Deze foto werd gemaakt door Albert Thibaudier in Heerenveen.
Jolanda Bakker maakte deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze prachtige foto in Barendrecht.

Weerpraatje

Op de westflank van het lagedrukgebied Pirmin wordt de stroming gaandeweg de dag noordelijk. Rondom dit laag draaien meerdere storingen en die zorgen vandaag voor regen en (smeltende) sneeuw. Morgen profiteren we van een rug van hogedruk, maar maandag krijgen we weer met een volgende storing te maken en gaat het weer regenen. Mogelijk valt er eerst weer enige sneeuw.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we de sprokkelmaand met sneeuw en op veel plaatsen viel 1 tot 3, lokaal 4 centimeter. De band met sneeuw trok naar het noorden weg en in de middag kwam het hier en daar tot wat lichte (mot)regen of smeltende sneeuw. Het kwik was namelijk gestegen tot boven nul en vooral in het zuiden kon de temperatuur oplopen naar 4 tot (ruim) 6° met in Maastricht 6,6°. In de noordelijke helft bleef het kwik duidelijk achter met in Leeuwarden geen hogere temperatuur dan 0,4°.

Afgelopen nacht trok weer een storing het land in en viel er regen en smeltende sneeuw. Hier en daar viel ook droge sneeuw bij temperaturen landinwaarts een fractie onder nul. Vandaag hebben we nog met die storing te maken en valt er regen en smeltende sneeuw. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 2 tot 4°.

De verwachte weerkaart voor morgen. Bron: wetterzentrale.de

Morgen gaan we profiteren van een rug van hogedruk. De neerslagkansen worden onderdrukt, maar verspreid over het land is er nog wel een bui mogelijk. Geregeld schijnt ook de zon en bij een zwakke tot matige noordwestenwind stijgt de temperatuur naar 4° in het oosten en 6 in het westen en zuidwesten.

Na het weekend starten we de nieuwe week wisselvallig met enkele graden vorst. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en volgt weer neerslag. Eerst kan dat (opnieuw) sneeuw zijn, maar geleidelijk gaat de sneeuw over in regen. De wind waait uit het zuiden en neemt toe naar matig tot vrij krachtig over land (4-5 bft.) en naar krachtig tot hard aan zee, kracht 6 tot 7 en de temperatuur stijgt uiteindelijk naar 4 tot 6° met de hoogste temperaturen in de westelijke helft.

De verwachte weerkaart voor later volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf dinsdag is het gedaan met het koudere weer aan de noordflank van de enige tijd flink zuidelijk liggende straalstroom. De straalstroom richt zich weer op onze streken en in een meanderende westcirculatie, tussen hogedruk ten zuiden en lagedruk ten noorden van onze streken, wordt zachte lucht aangevoerd. De nachtelijke vorst verdwijnt en de temperaturen zullen overdag uitkomen tussen de 6 en 9°. Verder kunnen storingen ons van tijd tot tijd bereiken en zorgen voor nattigheid.

Het is inmiddels februari en de tijd begint nu langzaam te dringen om nog iets van deze winter te maken. De vooruitzichten zijn voor winterliefhebbers niet best, maar we schrijven de winter nog niet af. Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Wil je nog winter of kijk je alweer uit naar de dubbele cijfers met flink wat zon… Meld je aan en praat mee!

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land is anders dan de laatste tijd. Ik heb er alleen maar rode lijntjes ingezet vanwege een stijgende trend. Tot en met maandag is het echter nog vrij koud, maar daarna gaat het kwik omhoog en verdwijnt bovendien de nachtelijke vorst.

Gisteren lag er ruim 20 centimeter op de Mont Rigi. Bron: RMI

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

In de Ardennen en Hoge Venen dooide het gisteren enkele uren, maar over het algemeen ligt er op de hogere toppen zo’n 30-37 centimeter.

Ook dit weekend valt er regelmatig nog wat sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen en het pakket wordt dan ook verder aangedikt met 5 tot 10 centimeter. Tot halverwege de komende week blijft het kwik rond het vriespunt, pas later volgende week zal het kwik oplopen en gaat de sneeuw geleidelijk smelten. Tot die tijd zijn vele ski- en langlaufcentra dan ook geopend.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Het is een kwakkelwinter met regelmatige winterse neerslag. Jannes Wiersema maakte de foto.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Morgen zal Daan het weerpraatje voor de zondag verzorgen en ik ben er dan maandag weer. Voor nu een goed weekend en graag weer tot morgen. Reageren op de berichten of lekker met elkaar over het weer praten kan voortaan via ons forum! Praat mee en blijf ook buiten de weerpraatjes volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.136 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier