klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Weersverwachting vandaag

Diverse vluchten geannuleerd, treinen die minder vaak reden. Alles overdag ten spijt, want het weer blijft soms onvoorspelbaar. In België en over het zuiden van het land viel gisternacht en ochtend aanvankelijk flink wat sneeuw met in het Zeeuwse Cadzand uiteindelijk 10 centimeter. Het hele neerslaggebied trok tergend langzaam noordwaarts, maar de neerslag bereikte aanvankelijk niet (meer) de grond. Pas later op de dag en gisteravond nam de activiteit toe en werd het uiteindelijk op meerdere plaatsen nog wit en kregen de modellen toch nog (een beetje) gelijk.

Het neerslaggebied trok afgelopen nacht over het land noordwaarts en vanochtend valt er in de noordelijke helft nog wat (smeltende) sneeuw. Elders is het overwegend droog en vanuit het zuiden gaat geregeld de zon schijnen. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden en later uit het zuidoosten. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 2 en 4°.

Vanavond en de komende nacht is het weer bewolkt en komende nacht gaat het vanuit het zuiden enige tijd sneeuwen. De temperatuur daalt naar waarden (iets) onder nul.

Gisteren viel op veel plaatsen een klein beetje sneeuw. Jolanda Bakker maakte deze foto in Zevenhuizen.
Ook bij Johan Klos viel wat sneeuw in Rotterdam.
Ook bij Trijntje van den Berg viel uiteindelijk wat sneeuw in Barendrecht.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker op een grijze dag.
Dirk van Loo maakte gisteravond deze foto in Emmen. Het kwam dus uiteindelijk op veel plaatsen ‘goed’.

Weerpraatje

Tot en met zaterdag bevinden we ons in een uitgestrekte bel van vrij koude bovenluchten, onder invloed van depressie Pirmin die van Groot-Brittannië richting Frankrijk trekt, waardoor er regelmatig storingen passeren met daarbij kans op winterse neerslag. Vanaf zondag komen we geleidelijk meer onder invloed van een rug van hogedruk.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Vandaag trekt het gebied met (smeltende) sneeuw naar het noorden weg en vanuit het zuiden klaart het op. De temperatuur stijgt naar 2 tot 4° en er waait een zwakke tot matige geleidelijk naar zuidoost draaiende wind.

Komende nacht trekt er een gebied met sneeuw van zuid naar noord over het land en bij temperaturen (iets) onder nul wordt het wit (toch??). Morgen beginnen we bewolkt met in de noordelijke helft nog (smeltende) sneeuw. Elders is het droog en vanuit het zuiden klaart het weer op. De gevallen sneeuw zal echter wel smelten, want het kwik loopt op naar maximaal 3° in het noorden en naar een graad of 6 in het zuiden van het land en in België. Ook in de Ardennen en Hoge Venen komt het kwik zo’n 2-3° boven nul uit, maar daar ligt zoveel sneeuw dat dat niet verdwijnt.

De verwachte weerkaart voor zaterdag met daarop depressie Pirmin boven Frankrijk. Bron: wetterzentrale.de

In het weekend blijft het wisselvallig onder aanvoering van depressie Pirmin. Deze depressie trekt van Frankrijk via Duitsland naar Polen en de Oostzee. De neerslag die gaat vallen is soms en dan vooral zaterdag nog steeds winters van karakter en dat vooral landinwaarts. De temperatuur ligt rond de 4°, maar zaterdag is het landinwaarts slechts een graad of 2-3. Zondag kan het in het westen en zuidwesten zo’n 5-6° worden en valt de neerslag veelal in vloeibare vorm.

de weerkaart voor halverwege volgende week. We gaan profiteren van hogedruk. Bron: wetterzentrale.de

Volgende week gaan we geleidelijk profiteren van hogedruk. De neerslagkansen nemen weer af en de temperaturen blijven net onder het langjarig gemiddelde. In de nacht en ochtend vriest het licht, overdag komt het kwik met 4 tot 6° ruim boven nul uit. Later volgende week lijkt het weer wat kouder te worden, ofwel de winter is nog zeker niet voorbij!

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het de komende tijd niet warmer wordt dan maximaal een graad of 5. De kans op vorst in de nacht en ochtend is en blijft groot. Later volgende week is de trend weer dalende en komen we overdag maar net boven nul uit. We blijven het volgen!

Gisteren lag er ruim 30 centimeter op de Mont Rigi. Bron: RMI

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

In de Ardennen en Hoge Venen is inmiddels een flink pak sneeuw gevallen. Er lig op veel plaatsen zo’n 30-35 centimeter sneeuw.

Komende nacht en ook komend weekend valt er regelmatig nog wat sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen en het flinke pakket wordt dan ook nog dikker. De sneeuwlaag zal zeker, ondanks licht positieve temperaturen, tot ver in de nieuwe week intact blijven. Vele ski- en langlaufcentra zijn dan ook geopend.

Code wit, maar dan volgens de sneeuwvlokjes. Ton Wesselius maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de eerste februari verzorgen en ik ben er dan zaterdag weer. Voor nu een mooie donderdag en graag weer tot morgen. Reageren op de berichten of lekker met elkaar over het weer praten kan voortaan via ons forum! Praat mee en blijf ook buiten de weerpraatjes volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.596 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer