Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weerpraatje

Het volgende ‘lentehoog’ staat alweer in de steigers en zal ons vanaf donderdag weer een serie vrij zonnige en zeer zachte dagen opleveren. Na wat nachtelijke regen is het vandaag en ook morgen even wat minder zonnig en ook minder zacht, maar ook met temperaturen rond de 10° is het natuurlijk nog veel te zacht voor de tijd van het jaar.

De dag begon zeer fraai met deze zonsopkomst. Aad Hogenboom maakte de foto in Roelofarendsveen.
Johan Klos maakte deze prachtige foto van de zonsopkomst.
Na een zonnige start verschenen er in de middag ook weer enkele wolkenvelden. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ton Wesselius maakte deze foto op een prachtige maandag.
Trijntje van den Berg maakte deze foto.
De hoogste waarden ooit genoteerd op 18 februari. Bron: weergegevens.nl

Gisteren was het aanvankelijk weer zonnig. In de middag nam vanuit het westen de (hoge) bewolking geleidelijk toe op de nadering van een storing, maar het bleef tot ver in de avond droog. De zon scheen 7-8 uur in het westen en 9 uur in het oosten van het land.

De temperatuur steeg naar 9 tot 11° in het noordwesten (Terschelling 9,3, Stavoren 10,7 en Den Helder 10,9°) en naar bijna 17 in het zuidoosten van het land waar Arcen uitkwam op 16,8°. Menig meetpunt van het KNMI kon weer een record noteren, maar een landelijk record was het niet. Dat blijft staan op maar liefst 19,3° gemeten in 1920. Meetpunt Eindhoven ging van 14,7 naar 16,6, Volkel van 14,5 naar 16,1 en Twenthe van 12,6 naar 15,5°. In België lagen de maxima tussen de 10 en 16° met in St Hubert 10,3 en in Diepenbeek 16,2°.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Na wat nachtelijke regen op de passage van een koufront behorende bij depressie Werner zitten we vandaag in polaire lucht. Vooral aan de westkust zal de zon flink schijnen, landinwaarts komen wolkenvelden tot ontwikkeling en valt het aandeel zonneschijn tegen, zeker als je het vergelijkt met de afgelopen dagen.

Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog, maar in de noordoostelijke helft van het land is er nog wel een buienkans. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur is wat lager en stijgt naar 8-9° in het noorden en naar 11, lokaal 12 in het zuiden en hier en daar in België.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt, maar het blijft droog. De temperatuur daalt, bij een meest matige zuidwestenwind, naar waarden tussen de 4 en 6° met de hoogste waarden in de westelijke helft van het land.

Volgende ‘lentehoog’ in de steigers

Morgen komt er een nieuw ‘lentehoog’ vanuit het zuiden dichterbij en dit hoog zal ons de komende dagen weer van lenteweer voorzien. Morgen zijn er eerst nog wolkenvelden, maar later op de dag komt steeds vaker de zon tevoorschijn. Het blijft droog en het wordt 9 tot 12°.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens GFS. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf donderdag zijn er flinke perioden met zon. Wel is er in de nacht en ochtend kans op mist of lage bewolking, maar of het daadwerkelijk tot grijzigheid gaat komen hangt af van de uiteindelijke positie van het hoog. Het hoog verplaatst zich eerst van een positie ten zuiden van ons naar de Oostzee om vervolgens daarvandaan weer naar het zuiden te trekken. In het weekend ligt het dan ten oosten van onze streken.

Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperatuur stijgt overdag naar 10° in het noorden en naar 15 in het zuiden van het land en in België. Vooral in het weekend kan het nog wat warmer worden met in het zuiden van het land temperaturen van een graad of 18. Mocht de eventuele grijzigheid niet verdwijnen dan blijft het kwik vanzelfsprekend enkele graden lager, maar dat wordt pas tegen die tijd duidelijk.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag en morgen een graad of 10 wordt. Vanaf donderdag gaat het kwik omhoog naar waarden rond de 15° in het weekend. Na het weekend lijkt het kwik weer wat te dalen, maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat het nog maar februari is en dat temperaturen boven de 10° niet normaal zijn…

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

De natuur reageert volop op de zeer hoge temperaturen en ligt zo’n 3-4 weken voor op ‘schema’. Jolanda Bakker maakte de foto.
Op de hogere toppen in de Ardennen en Hoge Venen ligt nog, ondanks de zeer hoge temperaturen, nog steeds wat sneeuw. De foto werd gemaakt door Jelle Muller.

Dit was het weer voor deze dinsdag. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de woensdag verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 660 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier