klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie:
Boven Scandinavië vinden we een filiaal van het hogedrukgebied Adam en inmiddels is daar een volgend hoog bij gekomen. Dit hoog, genaamd Borchert, zal de komende dagen zorgen voor een vrij koud, maar rustig weerbeeld in onze streken. De wind wordt continentaal en de winter komt langzaam dichterbij. Het noordoosten kan bij wijze van spreken de winter ruiken, maar tot echt winterweer zal het bij ons niet komen met in de nacht en vroege ochtend hooguit kans op een graadje vorst.

Volgende week zullen Atlantische depressies een aanval doen op het hogedrukbolwerk en wordt het bij ons duidelijk wisselvalliger en dynamischer. Wel lijkt later in de week de kans op sneeuw toe te nemen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren was het een grijze, bewolkte dag met van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. De wind waaide uit het zuiden en daarmee werd zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur opliep naar waarden tussen de 5 en 10°.

Vlieland noteerde 4,5 en Terschelling 4,6°. De toppers waren Maastricht en Ell met respectievelijk 9,5 en 9,8°. In België lagen de maxima tussen de 4 en 9° met in Koksijde 9,4°. St. Hubert en Mont-Rigi kwamen uit op 3,7 en 3,8°.

Het was gisteren een grijze dag en Ton Wesselius maakte deze foto,

Het is op deze donderdag over het algemeen bewolkt en hier en daar komt nevel en mist voor die de hele dag lokaal kan blijven hangen. Verder kan er met name in de zuidelijke helft van de Lage Landen uit die bewolking wat lichte regen of motregen vallen, maar over het algemeen blijft het droog.

Lokaal kan de zon ook even knipogen en de zwakke zuidenwind draait geleidelijk naar noord. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 3-4 in het noordoosten en naar 8 of 9 in het zuiden en in België. In de hogere delen van België loopt het kwik op naar 5-6°.

Vanavond en de komende nacht is het over het algemeen bewolkt en vannacht is er in het noordoosten kans op wat lichte regen. Elders blijft het droog met lokaal nevel en mist. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 0 en 3°.

Het hoogtepunt van het hoge water werd gisteren bereikt. Joyce Derksen maakte deze foto.
Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Morgen bevinden we ons in een soort niemandsland, ofwel in een zadelgebied. Het is bewolkt met hier en daar nevel en mist. In het noorden kan soms wat lichte regen vallen, elders lijkt het droog te blijven.

De wind waait niet meer dan zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt wederom  naar maximaal een graad of 3 in het noordoosten en naar ongeveer 5-6 in het westen en zuidwesten.

De verwachte weerkaart voor komend weekend volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend profiteren we van het Scandinavische hogedruk. Het zorgt bij ons voor een oost tot zuidoostelijke stroming met aanvoer van continentale lucht. Aanvankelijk is het bewolkt, maar in de loop van het weekend krijgen we te maken met opklaringen en vooral op zondag zal de zon dan ook geregeld schijnen.

Verder blijft het op beide dagen droog en de temperatuur stijgt naar maximaal 3° in het noordoosten en naar 6, lokaal 7 in het zuiden en in België. In de nacht naar zondag en zondagochtend vroeg liggen de temperaturen rond of iets onder het vriespunt.

De verwachte weerkaart voor volgende week. Bron: wetteronline.de

Na het weekend schakelen we over op een dynamischer, maar duidelijk wisselvalliger weertype onder aanvoering van een diepe depressie bij IJsland. De wind zal regelmatig aanwezig zijn en er valt ook van tijd tot tijd regen, maar er is ook kans op sneeuw.

Later in de week zien we namelijk de bovenluchttemperaturen dalen en zodoende is er kans op winterse neerslag met wellicht eens een sneeuwverrassing. De temperatuur zal dagelijks uitkomen op waarden tussen de 4 en 8°.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de komende tijd de temperatuur weer naar beneden gaat. Na het weekend gaat het kwik weer wat omhoog om daarna weer wat te dalen. Echt warm wordt het allemaal niet met gemiddeld een graad of 5.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat ook de daling en volgende week de stijging zien. Daarna gaat het kwik weer wat naar beneden. Het ensemblegemiddelde is volgende week een graad of 4.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De sneeuwpluim laat zien dat er voorlopig geen enkele vlok zal vallen, maar volgende week is die kans zeker aanwezig. De komende dagen meer hierover, maar we lijken over te schakelen naar een vuil weertype.

Voor vandaag wil ik het hierbij laten. Maak er een mooie donderdag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen. Tot morgen!

Deze prachtige foto van een reiger werd gemaakt door Ton Wesselius.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 1.029 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer