Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

We hebben de laatste dagen heel wat lagedrukgebieden zien passeren, maar het jaar 2018 sluit (natuurlijk) af met hogedruk. Hogedrukgebieden zorgden dit jaar al voor een eindeloos durende zomer en begin dit jaar zorgde hogedruk ook voor een winters intermezzo. De komende tijd bouwt er wederom hogedruk op boven onze streken, maar de verwachte positie is ongunstig voor winterweer. Het hoog ligt nagenoeg boven de Lage Landen en het wordt dan ook uitermate rustig weer met over het algemeen veel bewolking en in de nacht en ochtend kans op nevel en mist. De grijzigheid zal dan ook weer overheersen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Bewolkt en enkele buien

Gisteren trokken er enkele buien over het land, maar later op de dag nam de buiigheid af en vooral in de zuidwestelijke helft kwam ook de zon tevoorschijn. Vooral in Zeeland was het vrij zonnig met 5-6 uur zonneschijn.

De temperatuur steeg naar 8 tot 12° met in Stavoren maximaal 7,9 en op Vlieland en in Hoogeveen 8,8°. De toppers waren Westdorpe, Woensdrecht en Eindhoven met 11,6° en Ell met 12,5°. In België lagen de maxima tussen de 8 en 12° met op de Mont Rigi 7,5 en in Retie 12,2°.

Het was op veel plaatsen een bewolkte dag zoals hier bij Jolanda Bakker.
In de middag klaarde het in de zuidwestelijke helft flink op. Ton Wesselius maakte de foto.
Trijntje van den Berg maakte deze prachtige foto in Barendrecht.
Verspreid over het land werden diverse ‘Santa runs’ georganiseerd. De foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg.
Bij Albert Thibaudier in Heerenveen was het een bewolkte dag.
Rob de Graaf zag boven Steenwijk diverse formaties ganzen naar het zuiden trekken. Zouden de ganzen meer weten… ??

Regen

Op deze zondag is het bewolkt en het gaat enige tijd regenen. De zwakke tot matige zuidwestenwind wordt later vandaag west en neemt nog verder in kracht af en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10°. In België kan het lokaal nog een graad of 11 worden, maar in de hogere delen blijft het kwik al steken bij een graad of 6.

Vanavond is het bewolkt en valt er nog enige regen. Komende nacht wordt het vanuit het noorden droog en klaart het op. De wind wordt noord en is niet meer dan zwak en de temperatuur daalt naar 3-4°. Alleen in het zuidwesten en in België wordt het niet kouder dan 5-6°.

Wolkenvelden, maar ook geregeld zonneschijn

Morgen zijn er wolkenvelden, maar de zon zal ook geregeld schijnen en het blijft overal droog. We gaan namelijk profiteren van hogedruk dat zich boven onze streken gaan opbouwen.

De zwakke wind draait gedurende de dag van noord via oost naar zuid en de temperatuur is met 5° in het noordoosten en 9 in het zuidwesten wederom wat lager. In België liggen de maxima tussen de 8 en 10° met de hoogste temperaturen in het westen. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet warmer dan een graad of 4-5.

De verwachte weerkaart volgens het Britse UKMO voor woensdag. Bron: wetterzentrale.de

Rustige, grijze Kerstdagen

Tijdens de Kerstdagen is het rustig weer met over het algemeen veel bewolking. Toch zal de zon met name dinsdag, eerste Kerstdag, ook geregeld kunnen schijnen. In de nacht en ochtend is er kans op nevel en mist en de grote vraag in deze tijd van het jaar is altijd of de grijzigheid wel helemaal verdwijnt… De start is overigens koud met in het binnenland een graadje vorst.

De wind waait op beide dagen uit het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt op de meeste plaatsen naar 6-7°. In de hogere delen van België wordt het overigens niet warmer dan 2 tot 4°. Mocht het onverhoopt grijs blijven, dan zijn de maxima vanzelfsprekend wat lager.

De verwachte weerkaart voor volgend weekend. Hogedruk ligt nog altijd in onze omgeving. Bron: wetterzentrale.de

Aanhoudende hogedruk

Na Kerst blijven we profiteren van hogedruk boven of ten zuiden van onze streken. De bewolking heeft de overhand en het blijft, op soms wat licht gespetter na, droog. De wind houdt zich rustig en de temperaturen liggen dagelijks tussen de 6 en 8°. In de nacht en vroege ochtend liggen de minima veelal zo’n 2 tot 4° boven nul.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. De temperatuur ligt de komende dagen veelal rond de 7-8° en in de nacht en vroege ochtend kan het kwik dalen naar waarden dichtbij het vriespunt.

De katjes van de hazelaar staan alweer in bloei. Mensen met hooikoortsklachten hebben dan ook alweer last… Ton Wesselius maakte de foto.

Dit was het weer voor deze zondag. Langs deze weg wil ik iedereen hele fijne Kerstdagen toewensen, geniet ervan en wat mij betreft tot donderdag. De komende drie dagen zal Daan de (Kerst)weerpraatjes verzorgen. Voor nu een mooie zondag en graag tot morgen!

Op zoek naar een leuk cadeautje of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 874 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Het jaar van de hogedruk, eindigt met … hogedruk!!”

 • Alice
  23 december 2018 at 10:54

  Goedemorgen Rico,

  Heel gezellige Kerstdagen gewenst.
  Dat het grijs weer is de komende dagen vind ik gewoon gezellig. Dan komen de lichtjes in de kerstboom beter uit….. 🙂
  Geniet van de komende feestdagen en bedankt voor alle ‘weerpraatjes’!

  Hartelijke groet,
  Alice

  • Rico Schröder
   23 december 2018 at 10:58

   Dank je wel Alice. Jij ook hele gezellige Kerstdagen!

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier