Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

Op deze woensdag is er veel bewolking en het gaat vanuit het zuiden enige tijd sneeuwen. Op veel plaatsen levert dat een witte wereld op met zo’n 1 tot 5 centimeter van het witte goud. In het zuiden en zuidoosten en dan vooral in de Limburgse heuvels kan 5 tot 10 centimeter vallen. Vanmiddag gaat de sneeuw in het zuidwesten en later langs de westkust over in natte sneeuw of wellicht regen. Overigens duurt het tot in de middag voordat de sneeuw het noorden bereikt.

De wind waait uit het zuidoosten en is zwak tot hooguit matig van kracht en draait later vandaag, vanuit het zuidwesten, naar zuidwest. De temperatuur ligt iets boven nul, maar in het zuidwesten en langs de westkust kan het later vandaag een graad of 3-4 worden. Het sneeuwdek wordt dan snel papperig en smelt grotendeels weg. Landinwaarts blijft het sneeuw totdat het droog wordt.

Vanavond en de komende nacht trekt de sneeuw naar het noorden weg. Vooral in de nacht kan het opklaren en boven een sneeuwdek is dan lichte tot matige vorst mogelijk.

De dag begon zeer fraai. Ton Wesselius maakte deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto op een zonnige dinsdag in Barendrecht.
Overdag was het prima weer met volop zon. Suzanne Vermulm maakte deze foto.
Deze prachtige foto werd op het strand gemaakt door Jolanda Bakker.

Weerpraatje

Tot en met vrijdag bevinden we ons in een bel met koude lucht onder invloed van depressie Pirmin die vanuit het noordwesten nadert en uiteindelijk Frankrijk in zal trekken. Het zorgt bij ons voor regelmatig (winterse) neerslag. Vanaf zondag gaan we geleidelijk profiteren van hogedruk en deze zorgt ervoor dat de depressieactiviteit afneemt. Met een zuidwestelijke of zuidelijke stroming komen we wel geleidelijk in wat zachtere lucht met dus oplopende temperaturen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het prima weer met geregeld zonneschijn. Na nachtelijke winterse buien bleef het overdag, op een lokale sneeuwbui na, droog. De temperatuur steeg naar 4, langs de kust naar 5° met op Vlieland 5,3 en in Hoek van Holland 5,4°. Deelen kwam niet hoger uit dan 3,5°.

Rob de Graaf uit Steenwijk maakte deze foto gisterochtend na een sneeuwbui.
Rob de Graaf maakte deze foto later op de ochtend met de zon erbij.
In het noordoosten kwam het aanvankelijk nog tot enkele winterse buien. Jannes Wiersema maakte de foto.

Vandaag krijgen we dus te maken met het frontensysteem van depressie Oskar en dat levert enige tijd sneeuw op. Zoals hierboven al gezegd kan er 1 tot 5 en in het zuiden en zuidoosten lokaal tot 10 centimeter vallen bij aanvankelijk temperaturen rond of een fractie boven nul. Later draait de wind in de zuidwestelijke helft naar zuidwest tot west en stroomt er zachtere lucht het land in. De sneeuw gaat, voordat het uiteindelijk droog wordt, over in smeltende sneeuw of ‘gewoon’ regen bij temperaturen die in het zuidwesten en langs de westkust kan oplopen naar 3-4°. De sneeuw zal in Zeeland en ook in Zuid Holland en westelijk Brabant en later ook in Noord Holland papperig worden en in Zeeland wellicht wegdooien. Landinwaarts blijft de sneeuw onaangetast.

Vanavond sneeuwt het nog in de noordelijke helft van het land, komende nacht trekt de sneeuw naar het noorden weg. Het klaart in de zuidelijke helft van de Lage Landen op en het gaat licht en in opklaringsgebieden boven een sneeuwdek wellicht matig vriezen. Morgen zijn er wolkenvelden, maar in de ochtend kan ook de zon nog af en toe schijnen. Het blijft overdag droog en er waait een in kracht toenemende zuidoostenwind. De temperatuur stijgt naar zo’n 2-3° boven nul, maar door een negatief dauwpunt blijft de sneeuw nagenoeg intact.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens het Britse UKMO. Bron: wetterzentrale.de

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag krijgen we te maken met een volgend frontensysteem dit keer behorende bij depressie Pirmin die naar Frankrijk trekt. Het gaat vanuit het zuidwesten wederom enige tijd sneeuwen bij temperaturen rond het vriespunt en het sneeuwdek wordt, zeker landinwaarts, verder aangedikt. Vrijdag is het aanvankelijk droog, maar in de middag krijgen we te maken met een nieuw neerslaggebied. Dit zal ‘gewoon’ regen zijn, want de temperaturen zijn vrijdagmiddag opgelopen naar 3-4° in het noorden en 6 in het zuiden van het land en in België.

In het weekend krijgen we zaterdag wederom met een storing te maken en valt er weer geruime tijd neerslag en opnieuw is er kans op (smeltende) sneeuw. De temperatuur stijgt zaterdag naar 3-4°.

De verwachte weerkaart voor volgende week. Bron: wetterzentrale.de

Vanaf zondag gaan we profiteren van hogedruk en nemen de neerslagkansen af. De temperaturen blijven vrij laag met in de nacht en ochtend aanhoudend kans op lichte vorst en overdag temperaturen van een paar graden boven nul. Toch is de trend langzaam stijgende…

Op ons forum kan je gezellig meepraten over de sneeuw vandaag en wellicht vertellen hoeveel er is gevallen. Sneeuwfoto’s ontvang ik ook graag via de inmiddels bekende kanalen.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag en morgen vrij koud is met temperaturen een fractie boven nul. Vrijdag is het met een graad of 5 duidelijk zachter, maar zaterdag blijft het kwik weer steken bij hooguit 2-3°. Volgende week is de trend langzaam stijgende…

Gisteren lag er ruim 20 centimeter op de Mont Rigi. Bron: RMI

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

In de Ardennen en Hoge Venen is inmiddels een flink pak sneeuw gevallen. Er lig op veel plaatsen zo’n 20 tot 35 centimeter sneeuw. Vandaag kan de sneeuwzone zo’n 10 tot 15 centimeter verse sneeuw opleveren en dan ligt er hier en daar een halve meter.

De rest van de week en ook komend weekend valt er regelmatig sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen en het flinke pakket wordt dan ook nog dikker. Vele ski- en langlaufcentra zijn dan ook geopend.

Egel in winterslaap. Suzanne Vermulm maakte de foto.
Toet Kraaijestein uit Zandvoort stuurde deze prachtige foto in.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie woensdag en geniet van de sneeuw. Reageren op de berichten of lekker met elkaar over het weer praten kan voortaan via ons forum! Praat mee en blijf ook buiten de weerpraatjes volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.279 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier