Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Doris ligt boven het zuidoosten van Europa en ter hoogte van IJsland ligt het lagedrukgebied Gordon. Tussen beide druksystemen in staat een zuidelijke stroming met aanvoer van vrij zachte lucht. Afgelopen nacht heeft het hier en daar nog gevroren, maar het doek voor de januariwinter gaat vallen met steeds hogere temperaturen. Het front behorende bij depressie Gordon trekt komende nacht over onze streken en zorgt voor enige regen. De komende dagen zullen storingen regelmatig voor wat nattigheid zorgen en bovendien gaan de temperaturen omhoog naar een graad of 10.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst zon, later hoge bewolking
Gisteren begonnen we de dag met volop zonneschijn, maar later verscheen er hoge bewolking. De zon kreeg het in de middag dan ook steeds moeilijker. De temperaturen stegen naar waarden tussen de 2 en 10°. Terschelling noteerde maximaal 1,8 en op Vlieland werd het 2,4°. Elders stegen de temperaturen naar waarden tussen de 4 en 6°, maar in het zuiden werd het tussen de 7 en 10° met in Maastricht maximaal 10,0°. In België lagen de maxima tussen de 5 en 10° en ook in de Ardennen lagen de maxima boven nul met een graad of 5.

er werd gisteren nog volop geschaatst. Deze foto werd ingestuurd door Albert Thibaudier
ook in het zuidwesten in Goes werd nog volop geschaatst. Foto is van Jack Teekamp

Vandaag: geregeld zon, later meer bewolking
Vandaag zijn er wolkenvelden, maar geregeld schijnt ook de zon. Vanmiddag wordt de bewolking geleidelijk dikker, maar het blijft droog. De matige en in het noordwestelijk kustgebied ook vrij krachtige zuidoostenwind draait naar zuid en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 6 en 9 en in het zuiden van Limburg wellicht weer naar 10°.

Vanavond is het bewolkt en in de westelijke en later ook in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen is er kans op een klein beetje regen. Elders blijft het droog en in de nacht komen er enkele opklaringen voor. De temperaturen dalen toch weer flink en komen weer uit in de buurt van het vriespunt. Alleen in de noordwestelijke helft blijft het kwik enkele graden boven nul.

een prachtige foto van de zonsopkomst. Deze foto werd gemaakt door Evert-Jan Woudsma

Morgen: bewolkt en in het noorden en mogelijk ook smeltende sneeuw
Morgen overheerst de bewolking en in de noordelijke helft valt er van tijd tot tijd buiige regen. Vanwege vrij lage temperaturen is er daarbij ook kans op smeltende sneeuw. In het zuiden en in België blijft het droog met wellicht enkele opklaringen. De zuidwestenwind waait matig tot (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 4° in het noorden en 7 in het zuiden.

Wist je dat wij van Alpenweerman morgen, 29 januari, met een stand en een lezing aanwezig zijn op de Bergsportdag NKBV in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook uw Beneluxweerman is daarbij aanwezig. Kom je ook? Dan zien we je dan!

Morgenavond valt er nog enige regen in het noorden van het land, maar deze regen trekt naar het oosten weg. Vanuit het westen nadert een storing en in de nacht naar maandag gaat het vanuit het westen overal regenen. De zuidenwind waait overwegend matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur daalt naar 2 tot 4°.

de zonsopkomst was erg fraai. Deze is van Ben Saanen.

Maandag: regenachtig, in de middag meest droog
Maandag is het bewolkt en een gebied met regen trekt van west naar oost over het land. In de middag wordt het vanuit het westen geleidelijk weer droog. De zuid tot zuidoostenwind waait zwak tot matig en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 4 en 7° met de laagste temperaturen weer in het noorden van het land.

de verwachte weerkaart voor eind komende week.

Volgende week: (licht) wisselvallig met elke dag wel kans op regen of buien en tamelijk zacht
De rest van de week is het licht wisselvallig met elke dag wel kans op regen of enkele buien. Bovendien is het vrij zacht met temperaturen veelvuldig in de buurt van de 10°. Aan onderstaande temperatuurpluim is dat goed zichtbaar. Aanvankelijk liggen de temperaturen rond de 5°, maar vanaf dinsdag is het vaak een graad of 10 en soms zelfs nog wat hoger. De nachten verlopen vorstvrij en het wachten is weer op nieuwe kansen ergens in februari.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat het echt afgelopen is met de winterse periode. Net als afgelopen nacht kan het kwik ook komende nacht nog flirten met het vriespunt, maar verder liggen de temperaturen boven nul. Er zijn wat onduidelijkheden in de pluim voor begin volgende week, maar zowel de oper als het ensemblegemiddelde gaan voor temperaturen van 5 tot 7°. Later volgende week liggen de maxima in de buurt van de 10° en dat mogen we best vrij zacht noemen.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat het ijs momenteel een dikte heeft van zo’n 6-7 centimeter. De komende dagen zal de ijsvloer geleidelijk smelten en volgens onderstaande ijspluim is het ijs rond woensdag weer verdwenen.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
In de Ardennen ligt nog altijd een sneeuwlaag van 10 tot 40 en in de Oostkantons lokaal tot 45 centimeter, maar het dooit wel. Er zijn vooral in de hogere gebieden nog vele wintersportgebieden open, maar in de lagere gebieden zullen deze geleidelijk gaan sluiten.

De temperatuurpluim laat zien dat het gaat dooien en dat de wintersportmogelijkheden steeds verder afnemen. Niet alleen de temperaturen gaan stijgen, maar ook de kans op regen neemt toe. Verse sneeuw wordt er voorlopig niet meer verwacht.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
Op de Mont-Rigi (670 meter hoogte) in de Hoge Venen lag gisteren een centimeter of 35. Bron: KMI

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

Morgen, 29 januari, is de Bergsportdag NKBV in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook Alpenweerman zal op deze beurs aanwezig zijn met zowel een stand als een lezing. Kom je ook? Tot dan!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 561 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier