Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weersverwachting vandaag

Na een koude nacht met op veel plaatsten lichte tot matige vorst blijft het voorlopig koud. Vandaag komt er, in een rustige atmosfeer, aanvankelijk op veel plaatsen nevel en mist voor en hier en daar wat lichte (mot)sneeuw. Later kan de zon geregeld schijnen, maar in de loop van de dag neemt vanuit het zuidwesten geleidelijk de bewolking toe.

Waaien doet het niet of nauwelijks en het wordt een ijskoude dag. Van Den Helder over Utrecht naar Maastricht ligt de nullijn. Ten oosten daarvan blijft het vriezen met in het noordoosten geen hogere temperatuur dan -3°, ten westen van genoemde lijn komt het kwik iets boven nul uit met in het zuidwesten maximaal 3 en in het westen van België +4°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar waarden tussen de -1 en -3° in het zuidwesten en naar lokaal -12 tot -14° in het oosten en noordoosten. Deze lage waarden worden alleen gehaald bij flinke opklaringen.

Met het zonnetje erbij zijn de winterse plaatjes nog mooier. Ton Wesselius maakte deze foto.
Ook bij Jolanda Bakker klaarde het op in Zevenhuizen.
Weer Wantijdijk in Dordrecht maakte deze foto met volop zonneschijn.
Gisternacht viel er ook in het noordoosten enige tijd sneeuw. Jannes Wiersema maakte de foto.
Bij Diny Reijnen viel een flink pak sneeuw.
Gerwin Barneveld maakte deze foto in Heerde waar 10 centimeter was gevallen.

Weerpraatje

Het is vandaag rustig weer in een zadelgebied tussen enerzijds de lagedrukgebieden Klaus en Laszlo en anderzijds het Azorenhoog en het hoog Brigida. Ook morgen is het nog rustig, maar zaterdag krijgen we te maken met het frontensysteem van depressie Laszlo. De neerslagkansen nemen toe en de temperaturen gaan tijdelijk omhoog. Zondag stroomt aan de achterzijde van de depressie weer koude lucht naar onze streken.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisternacht was het op veel plaatsen bewolkt en vroor het licht, maar in het zuiden klaarde het op en kon Ell dalen naar -7,9 en Hupsel naar -8,3°. Aan de grond, boven de laag sneeuw, vroor het lokaal streng. De opklaringen trokken in de ochtend over de zuidelijke naar het westen en in genoemde gebieden scheen de zon, met 4 tot 6 uur, flink.

Elders bleef het over het algemeen bewolkt met lokaal wat lichte sneeuw. Op veel plaatsen kon een ijsdag worden genoteerd, alleen in de westelijke en zuidwestelijke helft kwam het kwik iets boven nul. Vlissingen kwam uit op +1,8 en Nieuw Beerta op -1,8°.

Deze mooie foto werd gemaakt door Trijntje van den Berg.
Paul Vergouwen maakte deze foto bij het Dierenverblijf in Hoeven.
Marianne van der Meer maakte deze prachtige foto in Barendrecht.

Afgelopen nacht bleef het over het algemeen bewolkt en daardoor ging de, door de weermodellen verwachte, strenge vorst niet door. Het vroor over het algemeen licht tot matig. Vandaag zitten we in een zadelgebied tussen alle belangrijke weersystemen in. Het is uitermate rustig en koud en bij weinig wind wordt het -3° in het noordoosten en +3 in het zuidwesten en in het westen van België.

Na een mogelijk (bij opklaringen) ijskoude nacht met lokaal -12 tot -14° in het oosten en noordoosten, nadert morgen vanuit het westen een warmtefront behorende bij depressie Laszlo. Na een start met geregeld zonneschijn, zien we in de loop van de dag vanuit het zuidwesten de bewolking geleidelijk toenemen.

Het blijft nog wel droog en de temperatuur loopt langzaam op. In het oosten en noordoosten blijft het kwik de hele dag nog onder nul, in het westen en zuidwesten komt de temperatuur wel weer boven nul met tegen de avond maxima van 2 tot 4°. In de avond en nacht naar zaterdag loopt het kwik vanuit het westen verder op en gaat het uiteindelijk regenen op de passage van een warmtefront. Mogelijk wordt de regen voorafgegaan door sneeuw.

Aan het eind van de nacht (zaterdagochtend dus) liggen de temperaturen tussen de 2° in het noordoosten en 6 in het westen van het land volgens de meeste berekeningen. Mogelijk handhaaft de kou zich landinwaarts nog, maar dat moet nog worden afgewacht. Zachte lucht wint meestal…

Zaterdag komen we in de zogenaamd warme sector van de depressie en dat is goed te zien aan de gele kleur over onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Zaterdag zitten we dan in de warme sector van het warmtefront en wordt er boterzachte lucht aangevoerd. Met een stevige zuidwestenwind, matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee (4 tot 7 bft.), loopt de temperatuur op naar maximaal 5° in het noordoosten en 8-9 in het zuidwesten. Er valt mogelijk een flinke plens regen en in combinatie met de temperatuur is dat funest voor de sneeuw en de aanwezige ijsvloer.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens het Britse UKMO. Bron: wetterzentrale.de

Zondag komen we dan aan de achterzijde van de depressie en stroomt er, met een stevige noordwestelijke stroming (met zelfs kans op storm), weer koudere lucht over onze streken. De neerslag krijgt geleidelijk weer een winters karakter en de temperaturen zijn met 2 tot 4° weer duidelijk lager.

De verwachte weerkaart voor volgende week. Depressies, gevuld met koude lucht, trekken regelmatig over onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend blijft het wisselvallig en koud winterweer met in de nacht en ochtend enkele graden vorst en overdag temperaturen, van noordoost naar zuidwest, tussen de 1 en 4° boven nul. De kans op winterse neerslag (sneeuw) is dan ook groot en daarmee ook de kans op gladheid. Voor weggebruikers wordt het dan ook een periode met ongemak.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het na morgen (tijdelijk) duidelijk zachter wordt. Vanaf zondag gaat het kwik weer omlaag met later in de week weer temperaturen net boven nul.

Krokussen die vroeg willen bloeien, zullen met kou moeten stoeien. Ton Wesselius maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer en dan kijken we verder. Voor nu een mooie donderdag en graag weer tot morgen!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOUW groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 2.063 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer