Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
We zitten vandaag tussen een tweetal lagedrukgebieden in. Het ene laag (Husch) ligt bij Denemarken en het tweede, genaamd Julia, ligt boven het noorden van Frankrijk. Vooral de neerslag van Julia is van belang voor de zuidelijke helft van de Lage Landen en in de Ardennen gaat het sneeuwen. Ook de komende dagen blijft het koud novemberweer, pas volgende week lopen de temperaturen op.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Gisteren begonnen we de dag koud met op veel plaatsen lichte vorst. Alleen in het zuidoosten, het westen van Zeeland en op de Wadden bleef de temperatuur (net) boven nul. Eelde ging onderuit naar -4,4 en Voorschoten naar -4,2°. Overdag hadden we aanvankelijk wolkenvelden, lokaal mist en geregeld zonneschijn. In het noorden kwam het tot enkele winterse buien en gistermiddag kwam het ook tot buien in de westelijke helft. Daarbij werd ook hagel en onweer waargenomen. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 3 en 8° met in Eelde 2,7 en in Vlissingen 7,8°. In Vlaanderen lagen de maxima tussen de 5 en 7° met in Kleine-Brogel 6,9°.

de dag begon gisteren met berijpte velden. Deze foto werd gemaakt door Marijk Beekman.
de dag begon gisteren met berijpte velden. Deze foto werd gemaakt door Marijk Beekman.

VANDAAG:
Afgelopen nacht was het meest bewolkt en hier en daar viel wat lichte regen en (smeltende) sneeuw en lokaal werd het wat wit. De temperatuur bleef in het overgrote deel van het land (net) boven nul.

Vandaag is het een bewolkte woensdag en er zijn vanuit het zuiden perioden met regen. Het regent al in delen van Vlaanderen en in de Ardennen en Hoge Venen sneeuwt het. De neerslag trekt geleidelijk verder naar het noorden, maar in het noorden schijnt aanvankelijk nog af en toe de zon. Rond het middaguur regent het ook in het midden van het land en geleidelijk trekt het regengebied nog wat noordwaarts, maar in de noordelijke provincies lijkt het droog te blijven. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het zuidoosten, later uit het oosten en de temperatuur stijgt naar 3-4°. In het zuiden en in Vlaanderen liggen de maxima rond de 6°, maar in de Ardennen wordt het niet warmer dan 1-2°.

Vanavond is het bewolkt en in het zuiden en deels midden regenachtig en in de hogere delen sneeuwt het nog. Komende nacht trekt de neerslag naar het zuidoosten weg, maar vanuit het zuidwesten trekken later enkele (winterse) buien de Lage Landen in. De temperatuur daalt in het droge noorden van het land tot onder het vriespunt met op de koudste plaatsen -4°. Elders in den lande liggen de minima tussen de 0 en 3°.

MORGEN:
Morgen is het over het algemeen bewolkt en een gebied met winterse buien (regen, hagel, smeltende sneeuw) trekt van zuidwest naar noordoost over het land, maar wederom lijken de buien het noordoosten niet te bereiken en sterven onderweg uit. De temperaturen lopen geleidelijk op en in de middag worden het ‘gewone’ regenbuien. De wind waait zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar maximaal 4° in het noordoosten en naar 9 in het zuidwesten en in grote delen van Vlaanderen.

Morgenavond komt het tot enkele buien in de zuidelijke helft van de Lage Landen, maar geleidelijk verdwijnen de buien en vanuit het noorden klaart het flink op. De wind waait zwak tot matig uit het noordoosten en de temperatuur daalt naar -1 of -2° in het noorden en naar 0 tot 3° elders.

de prachtig gekleurde bladeren vallen wel erg snel. Deze schiiterende foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
de prachtig gekleurde bladeren vallen wel erg snel. Deze schiiterende foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

VRIJDAG:
Vrijdag zijn er perioden met zon, maar er zijn ook wolkenvelden en in het zuidoosten is lokaal wat licht gespetter mogelijk. De noordoostenwind waait zwak tot matig en het is overal weer koud met temperaturen rond de 5°.

WEEKEND:
Na een nacht met op uitgebreide schaal vorst beginnen we de zaterdag met zonneschijn. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe, maar het blijft droog. De temperatuur stijgt naar 4 tot 6° in Nederland en naar 6 tot 8 in België. Zaterdagavond gaat het in België regen en in de hogere delen sneeuwen en ook in de zuidelijke provincies van Nederland valt regen op de passage van een over de zuidwestelijke helft van de Lage Landen trekkende depressie. In het midden en noorden lijkt het weer droog te blijven met in het noorden in de nacht lichte vorst. Zondagochtend regent het aanvankelijk nog in de zuidelijke helft, maar in de middag is het nagenoeg overal droog. De temperatuur stijgt overal naar waarden tussen de 4 en 7°.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgend ECMWF.
de verwachte weerkaart voor komend weekend volgend ECMWF.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim is niet zo’n rommeltje als gisteren. De diverse modellen zijn het nu wel min of meer met elkaar eens. De kou weet voorlopig nog van geen wijken met vandaag geen hogere temperatuur dan 5°. Morgen kan het kwik iets oplopen, maar vrijdag en zaterdag worden weer geen hogere temperaturen verwacht dan een graad of 5. Zondag loopt de temperatuur geleidelijk wat op naar waarden tussen de 6 en 8°, maar echt hogere temperaturen mogen we na het weekend weer verwachten met temperaturen rond of zelfs boven de 10°. Normaal is het in deze tijd van het jaar een graad of 11, dus met de verwachte temperaturen tot en met zondag is het gewoon veel te koud.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd de temperaturen aanvankelijk erg laag laten wat betreft de tijd van het jaar. Tot en met zondag liggen zowel de Oper als het ensemblegemiddelde rond de 5°. Pas na het weekend lopen de temperaturen op, maar ook dan zijn er nog enkele koude lijntjes. Het ensemblegemiddelde stijgt na het weekend naar waarden tussen de 8 en de 10°.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
We kijken tot slot nog even naar de sneeuwverwachting voor de Ardennen en de Hoge Venen. In de Hoge Venen ligt een sneeuwlaag van een paar centimeter dik. Vandaag wordt meer sneeuw verwacht, boven 500 meter hoogte kan een sneeuwlaag van enkele centimeters (5-7 cm) gevormd worden. Ook vrijdag is winterse neerslag mogelijk, in de loop van het weekend gaan de temperaturen omhoog en valt de neerslag in vloeibare vorm.

het kleurt wit in de hogere delen van onze Lage Landen. Dit webcambeeld is in Botrange via meteobelgie.be
het kleurt wit in de hogere delen van onze Lage Landen. Dit webcambeeld is in Botrange via meteobelgie.be

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen wordt het weerpraatje verzorgd door Daan, ik meld mij vrijdag weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 315 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier