Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vandaag en morgen gaat de temperatuur iets omlaag en wordt het ook minder zonnig. Toch houden opklaringen – naast sluierbewolking en enkele wolkenvelden in het noorden – vooral vandaag de overhand en blijft het met 15 tot 20° aangenaam lenteweer. Na het weekend is het op Koningsdag nog aangenaam en droog. Daarna zakt de temperatuur iets en is er een kans op regen of een bui.

Prachtige zonsopkomst gisteren. Foto Ton Wesselius
Deze foto van opnieuw een prachtige lentedag is gemaakt door Trijntje v.d. Berg

Gisteren

Startte de dag opnieuw zonnig. Bij een zwakke tot matige wind uit oost tot noordoost liep de temperatuur snel op naar 20 tot plaatselijk 25°. Alleen op de Wadden was het met 15 tot 20° frisser. Gisterenmiddag draaide de wind aan de kust naar het noorden en stroomde minder warme lucht vanaf de Noordzee binnen en koelde het daar enkele graden af. Bovendien was er in het noord(west)en sluierbewolking zichtbaar. Al met al was het de zoveelste prachtige lentedag in april.

Afgelopen nacht

Waren er naast opklaringen ook gebieden met sluierbewolking. Daardoor koelde het niet verder af dan 5 tot 11° bij een zwakke tot matige noordelijke wind.

Strak blauw met een zeldzaamheid deze dagen. Foto Ton Wesselius
Peter v. Lindenberg maakte gisteren deze mooie foto
De weerkaart voor vandaag. Bron: UKMO

Vandaag

Zwakt het hogedrukgebied dat ons deze week prachtig weer bracht verder af. Daardoor zijn er naast zon ook wolken en doet de temperatuur bij een noordelijke wind een stapje terug

Het hogedrukgebied houdt nog invloed op het weer in de Benelux. Doordat de kern nu vlakbij IJsland ligt, is een noordelijke stroming op gang gekomen. Daarmee wordt iets vochtigere en ook koelere lucht richting het zuiden getransporteerd. De dag begint op veel plaatsen vrij zonnig met plaatselijk sluierwolken. Later vandaag drijft er in het noord(oost)elijk kustgebied ook lage bewolking vanaf de Noordzee binnen. Er is een groot verschilt tussen noord en zuid qua temperatuur. Bij een zwakke tot matige, 2 tot 4 Bft.,  noordelijke wind wordt het rond 12° op de Wadden en tussen 15 en 22° elders.

Vanavond en vannacht

Zijn er brede opklaringen. Plaatselijk komt sluierbewolking voor en in het noord(oost)en kunnen wolken vanaf de Noordzee voorkomen. Bij een zwakke tot matige wind, 1 tot 4 Bft., uit noord tot noordoost koelt het af tot rond 4° in het oosten en 8° vlak aan zee. Op een enkele beschutte plaats kan het tot vorst aan de grond komen.

Morgen 

Houdt het hogedrukgebied bij IJsland een uitloper tot over de Noordzee. Daardoor blijft het bij ons vrij zonnig en droog maar is het wel weer iets frisser dan vandaag. 

Na een frisse start (plaatselijk 4°) loopt de temperatuur morgen bij een zwakke tot matige noordelijke wind op naar 12 tot 17°. Zoals vaker afgelopen weken blijft de temperatuur op de Wadden en in het noordelijk kustgebied door de noordelijke wind wat achter. Het wordt daar hooguit 9 tot ongeveer 13°. Er is veel ruimte voor de zon maar vooral in het noorden kunnen ook enkele wolkenvelden voorkomen. Het blijft overal droog.

In de nacht naar zondag ligt een aparte kern van hogedruk vlak voor de kust van Nederland. Daardoor is het rustig en vrij helder. Alleen in het noordoosten zijn er later in de nacht enkele wolkenvelden. De wind is noordelijk (tijdelijk veranderlijk) en zwak tot matig, 1 tot 4 Bft. Het koelt af naar rond 1° in het (noord)oosten en ongeveer 5° in het westen. Plaatselijk vriest het aan de grond licht.

Zondag

Overdag wisselen zon en enkele wolkenvelden elkaar af en blijft het opnieuw overal droog. De wind draait naar noord tot noordwest en is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft. De temperatuur ligt tussen 12 en 17° (op de Wadden enkele graden lager) en is daarmee ongeveer normaal voor eind april.

De weerkaart voor maandag. Bron: UKMO

Volgende week

Start met op Koningsdag wolkenvelden afgewisseld met enkele opklaringen. De temperatuur ligt in de middag tussen 15 en 20° met uitzondering van de Wadden. Daar enkele graden lager. Het blijft overdag nog steeds droog. Pas in de avond is er in het noordwesten en in het uiterste zuidwesten een kans op wat regen of een bui.

De te verwachten neerslag tot en met woensdag 29 april. Weinig neerslag in Nederland.

De ontwikkelingen voor de rest van de week zijn onzeker. Vooralsnog lijkt het licht wisselvallig weer te worden en gaat de temperatuur nog iets verder omlaag. Lagedruk in het westen en noordwesten probeert de invloed uit te breiden naar het Noordzeegebied.  Daardoor valt er vooral op donderdag en vrijdag welkome neerslag. De droogte van de afgelopen weken is nu al in een groot deel van het land problematisch.

De grafiek voor de neerslag laat vanaf dinsdag zien dat er regen gaat vallen.

De pluim met de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland. Vanaf vandaag zakt de temperatuur enkele graden. Na Koningsdag wordt de verwachting onzeker. Bron: Meteologix.

Tot het volgende weerbericht op alpenweerman.nl!

Vanaf Texel wens ik je een goed, veilig en vooral gezond weekend.

Volop lente vastgelegd door Jolanda Bakker
En Erica v. Leeuwen maakte deze foto

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 593 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer