Advertentie 

Algemene situatie:
De komende tijd krijgen we herfstweer zoals we het kennen en zoals het in de boeken staat: nat, vrij koel en regelmatig veel wind. Lagedrukgebieden hebben het voor het zeggen, maar soms probeert het Azorenhoog (Sylvia) een uitloper naar onze streken uit te rollen en dat lijkt deze week alleen woensdag te lukken. Vanaf donderdag zal een volgende depressie (hoogtelaag), nu nog linksboven op onderstaande weerkaart, het herfstgevoel versterken.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Gisteren begonnen we de zondag erg fraai met volop zonneschijn. Gaandeweg de ochtend nam in de westelijke helft de (hoge) bewolking toe en gistermiddag raakte het ook elders geleidelijk bewolkt. De zon scheen in het westen 1 tot 3 en in het oosten 5 tot 7 uur. In de namiddag viel er lokaal wat lichte regen en dan met name in de zuidwestelijke helft.

De zuidenwind nam in kracht toe en werd matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en de temperatuur steeg op de eerste dag van oktober naar 16 tot 19°. De hoogste temperatuur was weggelegd voor Ell met 18,9°. In België lagen de maxima tussen de 12 en 18° met in Mont-Rigi 11,7 en in Kleine-Brogel 18,3°.

de maand oktober begon erg fraai met veel zon in de ochtend, maar ook valstrepen en een regenboog zoals hier bij Ton Wesselius
deze prachtige foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

We starten deze maandag, alweer week 40 van 2017, met naar het oosten wegtrekkende regen. De rest van de dag is het wisselend bewolkt met kans op een enkele bui. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land, windkracht 4 tot 5 en krachtig aan zee, windkracht 6. Op de Wadden wordt de zuidwester hard, windkracht 7.

De temperatuur stijgt van noordwest naar zuidoost naar 16 tot 18°. In België wordt het op veel plaatsen 18-19°, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij een graad of 15.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en over België en deels zuidelijk Nederland valt enige tijd regen op de passage van de resten van voormalig orkaan Maria. In de rest van het land komt het tot enkele buien. De temperatuur daalt op de koudste plaatsen naar een graad of 8-9. Langs de kust wordt het niet kouder dan 13°.

bij Jolanda Bakker begon de dag fraai met zonneschijn…
.. maar in de middag nam de bewolking en niet in de laatste plaats de wind toe.

Morgen komen we aan de noordoostflank van het Azorenhogedrukgebied Sylvia. De zon zal geregeld schijnt, maar in de noordwestelijke stroming tussen het genoemde hoog en lagedruk ten noordoosten van onze streken komt het ook tot enkele buien.

De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en op de Wadden (windkracht 4 tot 6) en de temperatuur stijgt naar een graad of 16. In België wordt het 16-17°, maar in de Ardennen en Hoge Venen blijft het kwik steken bij maximaal een graad of 12.

lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden zorgt voor een westelijke stroming. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Woensdag trekt het Azorenhoog wat noordelijker, maar de kern blijft ten zuiden van onze streken. De stroming blijft dan ook westelijk en er worden vrij veel wolkenvelden aangevoerd. De meeste plaatsen houden het droog, maar in het noorden kan het lokaal licht spetteren.

De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en op de Wadden en de temperatuur wordt niet hoger dan 15-16°. In België kan het met 17, lokaal 18° wel wat warmer worden, maar opnieuw wordt het in de hogere delen niet warmer dan een graad of 12.

de hoogtekaart voor donderdag. Een hoogtelaag voegt zich bij de lagedruk boven Scandinavië. Bron: GFS/Wetteronline.de

Donderdag wordt de lagedruk boven Scandinavië weer sterker mede ook door een hoogtelaag wat vanaf de regio IJsland naar Scandinavië trekt. Het Azorenhoog gaat weer terug op honk. Het is bewolkt en er valt geruime tijd regen bij maximaal 15-16°.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Vrijdag en het komende weekend probeert het Azorenhoog het weer, maar depressies ten noorden geven zich niet gewonnen. Het is en blijft dan ook uitermate wisselvallig herfstweer met elke dag wel regen of enkele buien, maar zo nu en dan ook zonneschijn. De temperatuur ligt gemiddeld rond of zelfs iets onder de 15°.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat de dalende trend mooi zien. Vandaag wordt de warmste dag van de week met een graad of 17, komend weekend moeten we het met een graad of 14 doen en ook volgende week wordt het niet veel warmer… Kortom: de herfst is duidelijk begonnen.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen ben ik er weer met een nieuwe kijk op ons weer in de Lage Landen. Voor nu een fijne maandag en graag weer tot morgen.

deze prachtige herfstfoto werd gemaakt door Albert Thibaudier

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl Op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 302 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier