Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

De diverse weermodellen verwachten nog steeds flink kouder weer volgende week, maar voordat het zover is hebben we nog onvervalst herfstweer met later deze week en komend weekend ook nog veel wind. Verder valt er geregeld regen en daar beginnen we later vandaag mee als een warmtefront passeert behorende bij depressie Luana.

Volgende week verschijnt er hogedruk boven Scandinavië en gaan de temperaturen omlaag. Wie weet staan we aan de vooravond van een winterse periode!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Geregeld zonneschijn, maar aanvankelijk nog enkele buien

Gisteren profiteerden we van een uitloper van het hogedrukgebied Eckhard en daardoor scheen geregeld de zon. Vanwege de aanwezigheid van een koude bovenlucht kwam het in de ochtend ook nog tot enkele buien en daarbij werd lokaal ook hagel waargenomen en werden ook fraaie regenbogen gezien. In Alkmaar viel 4 en in Poeldijk, Delft, ‘s-Gravenzande en Nieuwerkerk aan den IJssel viel 3 millimeter.

De temperatuur steeg naar 8 tot 10° met in Deelen 8,1 en in Hoogeveen en Nieuw Beerta 8,2°. De toppers waren Voorschoten met 10,4 en Wilhelminadorp met 10,7°. In België lagen de maxima tussen de 8 en 13° met in Stabroek 13,0°.

Gisteravond ging de temperatuur flink onderuit. In het oosten noteerde Twenthe bijna -3° op normale waarneemhoogte. Aan de grond kwam het op veel meer plaatsen tot vorst met in het oosten bijna -5°.

De dag begon zeer fraai. Ton Wesselius maakte de foto bij het Braassemermeer.
Er werden ook fraaie regenbogen gezien en Jolanda Bakker maakte deze foto in Zevenhuizen.
Ook bij Trijntje van den Berg was een fraaie regenboog te zien in Barendrecht.
Bij Suzanne Vermulm viel hagel en ze maakte dan ook deze foto.
Er waren ook fraaie opklaringen en Jolanda Bakker maakte deze foto tijdens een rondje hardlopen.
Aad Hogenboom maakte deze prachtige foto.
Debbie van Ooststroom maakte deze mooie foto.
Gistermiddag was het prachtig weer met volop zon. Trijntje van den Berg maakte de foto.
Een stralende dag bij Rob de Graaf in Steenwijk.
De dag begon wel koud bij Rob de Graaf in Steenwijk met vorst aan de grond.

Bewolkt en later vanuit het westen regen

Het is op deze woensdag over het algemeen bewolkt, maar in het noordoosten kan vanochtend nog even de zon schijnen. Aanvankelijk is het droog, maar op de nadering van een warmtefront behorende bij depressie Luana gaat het vanuit het zuidwesten licht regenen en motregenen.

De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en neemt over land toe naar matig en aan zee en op de Wadden naar vrij krachtig en de temperatuur stijgt naar 7° in het noordoosten en naar 11 in Zeeland en in de gehele westelijke helft van België. De maxima zullen pas later vandaag worden bereikt.

Vanavond, pakjesavond, en de komende nacht is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. De temperatuur zal niet dalen en blijft duidelijk hoger dan afgelopen nacht. Van noordoost tot zuidwest is het 7 tot 11°.

Bewolkt met soms wat gemiezer

Morgen is het ook aan de bewolkte kant en uit die bewolking valt soms wat lichte regen en motregen, maar de neerslaghoeveelheden zijn klein. Een wat druilerige, grauwe dag dus.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en soms vrij krachtig aan zee en de temperatuur is weer ongekend hoog en stijgt naar 11-12° in het noorden en naar 13-14 in het zuiden van het land en in België.

Het ‘alltime-high’ is voor de 6e december 14,6° gemeten in Maastricht in 1915. Op de 2e plaats staat de 14,1° ook gemeten in Maastricht maar dan op deze dag in 1934. Op plaats 3 staat Westdorpe met 14,0° gemeten op 6 december 2007.

De verwachte weerkaart voor aanstaande vrijdag met daarop de depressie ter hoogte van Schotland. Bron: wetterzentrale.de

Geregeld regen en veel wind

In de nacht naar vrijdag krijgen we te maken met een actiever front behorende bij een diepe depressie ten noorden van Schotland. Het gaat dan ook enige tijd regenen en ook vrijdag blijft het niet droog met geregeld regen. De wind is ook duidelijk aanwezig en waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7 met in het noordwestelijk kustgebied kans op zware windstoten tot 90 km/uur.

De temperatuur is met 12 tot 14° wederom ongekend hoog voor de tijd van het jaar. Het te breken landelijke record is 14,7° gemeten in Maastricht op 7 december 1914.

Wisselvallig weekend met wederom veel wind

In het weekend schijnt zaterdag geregeld de zon, maar het komt dan ook tot enkele buien. Ook zondag draait het om flinke buien en op beide dagen staat er ook een hoop wind uit het westen tot noordwesten.

We komen geleidelijk in wat koudere lucht terecht, want de straalstroom wordt wat naar het zuiden gedrukt. Zaterdag wordt het 10-11° en zondag wordt het van noordoost naar zuidwest zo’n 8 tot 10°.

De verwachte weerkaart voor volgende week woensdag volgens ECMWF. Boven Scandinavië zit hogedruk en ten zuiden daarvan stroomt koude lucht naar onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Dalende temperaturen

Nog steeds wordt er direct na het weekend door de diverse weermodellen op de Atlantische oceaan een hoogterug opgebouwd en bij het Europese weermodel (ECMWF) draait dit uit op een Scandinavisch hogedrukgebied. De stroming draait dan volgende week naar het noordoosten en de aanvoer van koude lucht komt opgang. In de nacht en ochtend gaat het vriezen en ook overdag wordt het duidelijk kouder.

Het Amerikaanse GFS verwacht ook een hogedrukgebied boven Scandinavië, maar de positie van het hoog is dusdanig dat er bij ons geen noordoostelijke stroming komt te staan. We wachten het wel af. Bron: wetterzentrale.de

Het is nog steeds ver weg en buiten de betrouwbare termijn en er kan dan ook nog een hoop gebeuren. Het Amerikaanse GFS weermodel komt inmiddels ook met een hogedrukgebied boven Scandinavië, maar we krijgen niet echt een noordoostelijke stroming. De wind lijkt, in dit scenario, weg te vallen en het wordt uitermate rustig weer met wellicht een grote kans op mist en daardoor hele lage temperaturen.

De neerslagkansen nemen volgende week duidelijk af en de temperaturen gaan dalen. Of we ook daadwerkelijk een periode krijgen met winterweer moet worden afgewacht, maar daarover de komende dagen ongetwijfeld meer.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Aanvankelijk gaat het kwik omhoog naar 12-13° op de dag van morgen en vrijdag. Daarna volgt een wat koeler weekend, maar na het weekend gaat het echt afkoelen en eind volgende week is het volgens het Europese en het Amerikaanse weermodel koud met in de nacht lichte vorst en overdag temperaturen rond het vriespunt.

Jolanda Bakker maakte deze foto op een zonnige dinsdagmiddag.
Ton Wesselius maakte deze prachtige foto.
Deze mooie foto werd gemaakt door Diny Reijnen.
Aldo BV uit Dongen maakte deze prachtige foto.
Weer Wantijdijk maakte deze foto in de omgeving van Dordrecht.
De dag eindigde zeer fraai met deze zonsondergang. Jolanda Bakker maakte de foto.

Dit was het voor deze woensdag. Ik wens iedereen een fijne pakjesavond toe en graag weer tot morgen voor een uitgebreid weerpraatje voor de Lage Landen.

Fijne pakjesavond! Jannes Wiersema stuurde deze foto in.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.098 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier