De laatste week van de meteorologische zomer staat voor de deur, maar van zomerweer is geen sprake tijdens deze slotweek. Sterker nog: het lijkt soms wel herfst met veel wind en dinsdagavond/woensdag aan de kust kans op een zuidwesterstorm. Verder is het wisselvallig met dagelijks buien en ook de temperatuur is lager dan de gebruikelijke 20-24 graden die normaal is tijdens de laatste dagen van augustus.

Door ondermaatse temperaturen in deze laatste week, gaat de meteorologische zomer zeer waarschijnlijk de boeken in als de op vijf na warmste met een gemiddelde temperatuur van 18,3 graden. De warmste zomer blijft 2018 met 18,9 graden. Vorig jaar was de zomer ook warm met gemiddeld 18,5 graden. Augustus is waarschijnlijk de op één na warmste. De warmste blijft augustus 1997. Opvallend is ook dat een augustusmaand nog nooit zoveel tropische dagen heeft gehad. Het waren er maar liefst negen in De Bilt. Het vorige record was zeven.

Dreigende wolken en soms felle buien. Het wordt een wisselvallige week. Suzanne Vermulm maakte de foto.
René Ruurda maakte deze schitterende foto.

Mix van wolken, zon en enkele buien

Vandaag is het bewolkt en er trekken buien over het land. Tussen de buien door breekt de zon door. Vanmiddag neemt de buienkans in het westen en zuiden af en schijnt steeds vaker en langer de zon. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is meest matig. De temperatuur stijgt naar 20-21 graden. Op de Wadden, langs de noordkust en in de Kop van Noord-Holland is het maximaal 19 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, maar ook in delen van Brabant kan het 22 graden worden.

Vanavond is er een mix van wolkenvelden en opklaringen en verspreid over het land komt het tot buien. De grootste kans op buien maken de kustprovincies. De temperatuur daalt naar 11 graden in het noordoosten tot 15 in het zuidwesten.

Dit beeld krijgen we vaak te zien. Stevige plensbuien doen vooral de kustprovincies aan. Foto: Ton Wesselius.

Perioden met regen, later buien en veel wind

Morgen is het bewolkt en er trekt een gebied met flink wat regen over het land. Later op de dag krijgt de regen een meer buiig karakter en is het soms ook even droog. De zon kan doorbreken en het wordt 20-24 graden. Het is weliswaar weer wat warmer dan gisteren en vandaag, door de stevige wind is er niet veel van te merken. Er waait een matige tot vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind. Aan zee kan het krachtig waaien, windkracht 6.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag neemt de wind verder in kracht toe en wordt het ronduit onstuimig. Mogelijk komt het in de kustgebieden zelfs tot een echte zomerstorm, windkracht 9. Bovendien zijn zware windstoten tot 100 km/uur mogelijk. Door die stevige wind, vrij veel bewolking en regelmatig enkele buien, koelt het af naar 15-17 graden.

De verwachte weerkaart voor de nacht naar woensdag. Een diepe depressie trekt ten noorden van ons land en zorgt voor een zomerstorm.

Zomerstorm!

Woensdag blijft het onstuimig met aan zee en in het Waddengebied kans op een zomerstorm en zware windstoten van 75 tot 100 km/uur, lokaal zelfs nog wat meer. Verder draait het om buien en de meeste buien komen in het noorden van het land voor. Verder naar het zuiden is het veelal droog en schijnt af en toe de zon. De wind neemt in de middag in kracht af, de buien trekken naar het oosten weg en de zon breekt wat vaker door. De temperatuur stijgt naar hooguit 18-20 graden en de stevige wind maakt het er voor het gevoel niet beter op.

De temperatuur is de komende tijd gematigd. Bron: meteologix.com

Aanhoudend wisselvallig met vrij lage temperaturen

De rest van de week en ook in het laatste weekend van augustus blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien en temperaturen die een paar graden onder normaal uitkomen. Donderdag en vrijdag wordt het 19-22 graden, in het weekend wordt het maximaal 18-19, met een beetje geluk nog lokaal 20 graden. Het weerbeeld blijft wisselend met wolken en buien, maar ook droge perioden met geregeld zon. De wind waait uit het westen en blijft ook nadrukkelijk aanwezig.

Tijdens de eerste dagen van september neemt de kans op een droger en iets warmer weertype toe.

Zaterdagavond maakte Jolanda Bakker nog deze fraaie foto van de zonsondergang.
Erica van Leeuwen – de Bruijn maakte deze foto

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag en graag weer tot een andere keer.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee en/of stel vragen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Koelere lucht verovert de Alpen
Volgend artikelLage Landen : Zomer in het slop, herfstweer met windstoten en regen
Rico Schröder is van kinds af aan gek op alles wat met het weer te maken heeft. Hij is werkzaam bij Weeronline en voor Alpenweerman verzorgt hij de weerpraatjes voor de Benelux en in het bijzonder voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.