Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Na de passage van een warmtefront behorende bij depressie Luana zitten we in warme lucht (warme sector) met temperaturen weer in de dubbele cijfers. Morgen krijgen we te maken met de fronten van depressie Marielou en ook komende weekend bepalen depressies ons weerbeeld. Bovendien gaat het ook flink waaien en dat maakt het herfstachtige weerbeeld compleet.

Na al het depressiegeweld bouwt begin volgende week op de Atlantische Oceaan een (hoogte)rug op en deze rug zorgt uiteindelijk voor een Scandinavisch hogedrukgebied. De stroming draait volgende week naar het noordoosten en de temperaturen zullen uiteindelijk gaan dalen. Helaas is echte kou niet voorradig, maar het is wel positief dat er steeds weer hogedrukblokkades voorkomen. De westcirculatie waar we nu inzitten is geen lang leven beschoren en wie weet waartoe dit nog allemaal gaat leiden de komende weken…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Overwegend bewolkt en lichte (mot)regen

Gisteren was het bewolkt en uit die bewolking viel wat lichte regen en motregen. Na een koude start met in de oostelijke helft lichte vorst, Twenthe -1,9 en Eelde -1,2°, liep de temperatuur overdag langzaam op.

In het noordoosten werd het 6 en in het zuidwesten maximaal 10°. Tot 19 uur lagen de maxima tussen de 5,1 in Nieuw Beerta en 10,7° in Westdorpe. Gisteravond liep het kwik, in de warme sector achter het warmtefront, verder op. In België lagen de maxima tussen de 4,0 op de Mont Rigi en 10,7 in Melle, maar ook daar liep het kwik gisteravond op.

In het noorden van het land begon de dag koud met lichte vorst en autoruiten krabben. Albert Thibaudier maakte de foto.
De dag begon zeer fraai in de Eemshaven in het noordoosten van het land. André Scheppink maakte de foto.
Door de lichte vorst gisternacht lag er weer een laagje ijs op de ijsbaan van Roodeschool. Jannes Wiersema maakte de foto.
Het was gisteren een grijze, bewolkte dag met af en toe wat lichte (mot)regen. Jolanda Bakker maakte de foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto op een grijze dag in Barendrecht.

Wolkenvelden en soms wat gespetter

Ook op deze donderdag heeft de bewolking de overhand en uit die bewolking valt af en toe wat lichte (mot)regen. De zuidwestenwind neemt geleidelijk toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee, op de Wadden en rondom het IJssel- en Markermeer, windkracht 3 tot 5.

De temperatuur is weer erg hoog voor de tijd van het jaar en stijgt naar 11-12° in het noorden en op de Wadden, naar een graad of 13 in het midden en naar 14 in het zuiden en op veel plaatsen in België. Ook in de Ardennen en Hoge Venen wordt het 9 tot 10°.

Het te breken landelijke temperatuurrecord is vandaag 14,6° gemeten op 6 december 1915 in Maastricht. Her record voor De Bilt is 13,1° op deze dag in 2007.

Vanavond en de komende nacht blijft het bewolkt en de kans op serieuzere regen neemt in de nacht toe. Het kwik daalt niet of nauwelijks en blijft liggen tussen de 10 en 12° en de zuidwestenwind neemt verder in kracht toe.

Wederom bewolkt en regenachtig

Morgen trekt de nachtelijke regen in de ochtend naar het noordoosten weg. Daarna is het heel even droog, maar een nieuw gebied met flink wat nattigheid trekt in de middag weer over onze streken.

De zuidwestenwind waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, op de Wadden en rondom het IJssel- en Markermeer, windkracht 5 tot 7. De temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 12 tot 14°.

De hoogste temperatuur ooit op de 7e december was 14,7° gemeten in 1914. Drie jaar geleden werd het op meetpunt Ell 14,5° op deze dag.

Komend weekend draait de stroming bij ons naar noordwest door opbouwende hogedruk op de oceaan. Bron: wetterzentrale.de

Wisselvallig weekend met wederom veel wind

In het weekend krijgen we te maken met een wat koudere bovenlucht en is en blijft het uitermate wisselvallig. Op beide dagen komt het tot flinke buien met kans op zware windstoten, maar tussen de buien door zien we ook af en toe de zon.

De wind waait zaterdag uit het westen en zondag, door een opbouwende rug van hogedruk boven de Atlantische Oceaan, uit het noordwesten. Die wind is duidelijk aanwezig en waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard, mogelijk stormachtig aan zee en op de Wadden. De temperatuur stijgt zaterdag naar 10-11, zondag is het kwik met 8 tot 10° een fractie lager, maar ook dergelijke temperaturen zijn nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar.

Met temperaturen onder de -30° is er bij de buien kans op hagel en wellicht ook onweer. Bron: wetterzentrale.de

Volgende week dalende temperaturen

Na het weekend gaat het weerbeeld veranderen. Maandag bouwt de rug van hogedruk zich verder op en ligt dan boven de Britse Eilanden. De wind komt bij ons uit het noorden en dus over de nog relatief warme Noordzee. Op grotere hoogte koelt de lucht af (op het 500 hPa-vlak, 5,5 km, daalt het kwik naar waarden onder de -30°), maar echt koude bovenluchten zijn niet voorhanden. Het komt zowel maandag als dinsdag tot buien en die buien kunnen gepaard gaan met wellicht hagel. De temperatuur gaat omlaag van 7 tot 9° op maandag en naar 5 tot 7° op dinsdag.

Woensdag ligt er een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië en aan de zuidflank daarvan stroomt koude lucht naar onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Woensdag heeft de rug zich dan uitgebouwd tot een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië met een kerndruk van 1035 hPa. Boven het oosten van Europa ligt een depressie en tussen beide weersystemen komt bij ons een (zwakke) noordoostelijke stroming te staan met aanvoer van wat koudere lucht.

In de nacht en ochtend neemt de kans op vorst toe, maar omdat er geen kou op transport wordt gezet moeten we het hebben van stralingsvorst. Bij hardnekkige wolkenvelden is het vanzelfsprekend minder koud dan bij heldere omstandigheden. Ook overdag gaat het kwik verder omlaag met veelal temperaturen van 2 tot 4°. Licht winters dus en beter passend bij de maand december dan de dubbele cijfers waar we nu mee te maken hebben.

De verwachte weerkaart voor over 10 dagen met daarop (weer) een depressie en zuidwestelijke winden in onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Of het koudere weer lang aanhoudt moet worden afgewacht, want het lijkt erop dat Atlantische depressies in het weekend van 15/16 december weer een poging gaan wagen om het koudere weer aan te pakken…

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het bovenstaande allemaal mooi zien. Aanvankelijk is het veel te zacht met temperaturen in de dubbele cijfers, maar vanaf het weekend gaat het kwik omlaag. Eind volgende week is het dan vrij koud met temperaturen in de nacht onder nul en overdag er slechts enkele graden boven. Aan het eind van de pluim (10-daagse) loopt het kwik weer op.

Tot in de middag bleef het heel aardig weer in het noordoosten, maar uiteindelijk werd het ook bewolkt. Jannes Wiersema maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen zal Maarten het weerpraatje voor de vrijdag verzorgen en ik ben er dan komend weekend weer. Voor nu een mooie donderdag en graag weer tot morgen.

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.035 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier