Advertentie 

Algemene situatie:
Depressie Elmar zorgt voor een herfstachtig weekend met zowel vandaag als morgen regelmatig (buiige) regen. Bovendien waait het flink met morgen een hele normale temperatuur van een graad of 13. Begin volgende week blijft het wisselvallig, maar later in de week neemt hogedruk het weer over. De neerslagkansen nemen dan duidelijk af en de temperaturen gaan geleidelijk weer omhoog en worden, zoals vaak deze oktober, weer boven normaal.

de weerkaart voor vandaag Bron: DWD

Gisteren trok er in de ochtend een front over met buiige regen. Na frontpassage scheen geregeld de zon, maar met name in de noordelijke helft viel gistermiddag ook nog flink wat regen. Bij Martin Vye in Wolvega viel in totaal 28 millimeter.

De maxima werden nog voor het koufront bereikt en lagen tussen de 16 en 18° met in Herwijnen en Wijk aan Zee 18,2 en in Woensdrecht 18,8°. Overdag was het veelal een graad of 14-15.

deze foto met een oer-Hollands landschap werd gemaakt door Jolanda Bakker

In het oosten van het land is het op deze zaterdag nog droog met geregeld zon, maar vanuit het westen trekt vanochtend weer een gebied met buiige regen over het land oostwaarts. Na frontpassage schijnt vanmiddag geregeld de zon, maar het komt dan ook tot enkele buien.

De zuidenwind wordt zuidwest en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 16° in het noorden en op de Wadden en naar 18 in het zuiden van het land. In België kan het lokaal 19° worden, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij een graad of 13-14. Wederom bovennormale temperaturen dus.

Vanavond zijn er flinke opklaringen en is het droog. Komende nacht trekken er weer flinke buien vanuit het westen over het land en bij die buien kan het, vanwege een kouder wordende bovenlucht, ook tot onweer komen.

De zuidwestenwind waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee. Mogelijk wordt de wind aan zee even stormachtig, windkracht 8. De temperatuur daalt in het binnenland naar een graad of 7-8, in het westen wordt het niet kouder dan 11-12°.

Boven Stiens werd gisterochtend een shelfcloud waargenomen. De foto werd gemaakt door Lars (Meteo-Nederland)

Morgen is het compleet herfst zoals we het kennen. De bewolking heeft de overhand en diverse (indraaiende) storingen zorgen regelmatig voor buiige regen. Verder waait het flink, eerst uit het zuidwesten, later wat meer uit het westen tot noordwesten. Over land waait het matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

De temperatuur past zich aan en stijgt naar 12-13, langs de kust wellicht 14°. Dat lijkt laag, maar is feitelijk heel normaal voor de tijd van het jaar.

de verwachte weerkaart voor later volgende week volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na het weekend krijgt hogedruk het geleidelijk voor het zeggen. Het Azorenhogedrukgebied zoekt ten oosten van onze streken verbinding met een Scandinavisch hoog. Storingen verbonden aan Atlantische depressies kunnen ons nog makkelijk bereiken en zorgen tijdens de eerste helft van de week nog voor wisselvalligheid in de vorm regen of enkele buien.

Vanaf woensdag nemen de neerslagkansen af, maar of de zon veel zal schijnen moet worden afgewacht. Waarschijnlijk houden de wolkenvelden de overhand. De temperatuur gaat weer omhoog en komt weer boven de 15° uit met kwikstanden die zomaar weer in de buurt van de 17-18° kunnen uitkomen. In het zuiden van het land komt de warme grens van 20° weer in beeld en wellicht dat we deze ook weer overschrijden…

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat duidelijk zien dat de temperatuur volgende week alweer gaat stijgen. Morgen wordt de ‘koudste’ dag van de komende 10 dagen met slechts een graad of 12, maar daarna gaat het kwik weer omhoog.

het gaat nu hard met de bladeren. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Oktober zeer zacht
Met de weer bovennormale temperaturen volgende week stevent deze oktobermaand af op een hoge positie op de ranglijst van warmste oktobermaanden ooit. De eerste plaats is, gezien de verwachtingen, onhaalbaar met op die positie 2001 met gemiddeld 14,2°. Op de tweede plaats staat 2006 met 13,6° en derde is 2014 met 13,4°.

De verwachting is dat oktober 2017 gaat uitkomen op gemiddeld 13,4 of 13,5° en dat zou dus brons kunnen opleveren. Overigens is normaal (periode 1981-2010) een gemiddelde temperatuur van 10,7°. De zeer tegenvallende september van dit jaar had een gemiddelde temperatuur van 13,7° tegen normaal 14,5°. Oktober is dus bijna net zo warm…

het weerbeeld zag er donderdag nazomers uit. Deze foto werd nog ingestuurd door Carel ten Hoor

Dit was het weer voor deze zaterdag. Maak er een mooie dag van, fijn weekend en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 263 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier