Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weerbericht

Het is deze dagen herfstachtig maartweer met dagelijks flink wat regen of buien en ook regelmatig veel wind. Voorlopig is het eind nog niet in zicht en blijft het een komen en gaan van storingen en depressies.

Vandaag is een wat betere dag dankzij de passage van een rug van hogedruk. Er zijn weliswaar wolkenvelden en de kans op een bui is ook nog steeds aanwezig, maar de droge perioden overheersen en bovendien schijnt geregeld de zon.

De wind draait van west tot noordwest naar zuidwest en neemt af naar matig over land en naar (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 9° in het noorden en naar 11 in het zuiden en op veel plaatsen in België.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en vanuit het westen trekt weer een gebied met enige (buiige) regen over het land oostwaarts. De zuidwestenwind neemt weer in kracht toe en wordt matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 5 en 8° met de laagste temperaturen in de noordoostelijke helft van het land.

Het is wisselvallig met ook veel wind. Aad Hogenboom maakte deze foto in Roelofarendsveen.
Eerst regen en veel bewolking, maar al in de ochtend klaarde het op. Jolanda Bakker maakte de foto.
Later klaarde het steeds meer op. Aad Hogenboom maakte ook deze foto.
Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker. Het regenwater is geen zwemwater… 😉
Peter van Lindenberg maakte deze foto in de haven van Volendam.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in de Hoekse Waard.

Weerpraatje

De westcirculatie draait op volle toeren en stuurt de ene na de andere depressie met de bijbehorende storingen naar onze streken. Vooral dit weekend waait het flink als enkele lagedrukgebieden net ten noorden van onze streken trekken. Volgende week komen we wat dieper in de polaire lucht en kunnen de buien maarts worden en gepaard gaan met hagel, smeltende sneeuw en onweer. Van nachtelijke vorst is geen sprake!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we de donderdag bewolkt met flinke perioden met regen. In vooral de westelijke helft van het land viel regen van betekenis met op de meeste plaatsen meer dan 15, in het noordwesten meer dan 20 millimeter. In de oostelijke helft viel beduidend minder.

Nadat de regen was weggetrokken scheen de zon flink, maar het kwam ook tot buien en daarbij werd lokaal ook onweer waargenomen. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 9 en 12° met in Volkel, Ell en Maastricht 12,1°. De zuidwestenwind nam toe naar (vrij) krachtig over land en naar hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8 met windstoten (ook landinwaarts) tot meer dan 90 km/uur. Hoogeveen noteerde een stoot van 89, Volkel van 93 en Vlissingen van 94 km/uur.

De kanspluim voor de windstoten voor de komende 2 weken voor het noordwesten van het land. De kans op zware windstoten is groot en rond zondag is er zelfs kans op zeer zware windstoten.

Vandaag profiteren we van een rug van hogedruk met naast wolkenvelden en een enkele bui ook geregeld zonneschijn. Dit alles bij temperaturen van 9 tot 11°. Komende nacht gaat het weer regenen en dat doet het ook komend weekend met regelmaat. Zowel morgen als zondag zijn er wolkenvelden en valt er periodiek regen of buien en dat laatste is vooral zondagmiddag het geval. Zo nu en dan schijnt ook de zon en het wordt morgen 10 tot 12 en zondag 8 tot 10°.

De wind is op beide dagen duidelijk aanwezig en waait uit het westen tot zuidwesten. Over land is de wind matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 4 tot 7 met kans op zware windstoten tot 80-90 km/uur.

De verwachte weerkaart voor halverwege volgende week volgens ECMWF. Bron: wetterzentrale.de

Na het weekend gaat het kwik wat omlaag, omdat we wat dieper in de polaire lucht komen. De buien kunnen maarts van karakter worden en gepaard gaan met hagel en onweer en wellicht ook smeltende sneeuw.

In de Ardennen en Hoge Venen kan het sneeuwen met de vorming van een, al dan niet tijdelijk, sneeuwdek bij temperaturen die in de nacht dalen tot 1-2° onder nul. Elders in de Lage Landen liggen de minima tussen de 1 en 4° boven nul. De middagtemperaturen liggen tot en met woensdag tussen de 7 en 9°, maar tijdens stevige buien is het kouder. Later in de week loopt het kwik weer wat op.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur na morgen geleidelijk gaat dalen met op maandag en dinsdag temperaturen van 6-7°. In de loop van de week loopt het kwik weer wat op.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Veel regenwater gisteren. Maart lijkt een natte maand te worden. Ton Wesselius maakte deze treffende foto.
De natuur loopt al flink uit. Ton Wesselius maakte deze foto.

Dit was het voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Is het eind van de wisselvalligheid al in zicht? Tot morgen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 403 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Herfstachtig maartweer!”

 • Bertil Blaas
  8 maart 2019 at 11:01

  Goede morgen Rico,

  Iedere ochtend kijken we uit naar je/ jullie weerbericht.
  Trouw volger, en perfect verslag. Mijn dank.
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   8 maart 2019 at 11:53

   Dank voor de mooie woorden Bertil. We doen het graag.

   Fijn weekend!

   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier