klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De week voor kerst verloopt anti-winters. Doordat lagedrukgebieden van west naar oost over de Noordzee trekken, lijkt het vandaag en voor een deel morgen eerder herfst met veel wind en buien. Hogedruk boven oost Europa krijgt daarna meer invloed op het weer in de Benelux. Daardoor lijkt het dinsdag en woensdag met temperaturen in het binnenland ruim boven 10° meer lente dan winter. Na woensdag gaat de temperatuur weer iets omlaag maar blijft boven normaal voor deze tijd van het jaar (ongeveer 6°). Ook de nachten verlopen voorlopig vorstvrij.

Deze foto maakte Erica v. Leeuwen-de Bruijn in het zuidwesten van het land
Jagende wolken. Foto Erica v. Leeuwen-De Bruijn

Zaterdag was een onstuimige dag. In de ochtend trokken buien van west naar oost over de Benelux. Daarbij stond een matige tot vrij krachtige wind in het binnenland uit het zuidwesten, kracht 4 of 5 Bft. Aan de kust en op het IJsselmeer waaide het hard tot stormachtig, 7 tot 8 Bft. Bovendien waren er windstoten tot rond 80 km per uur. Rond de middag namen buiigheid en wind af maar in de loop van de middag kwamen vanuit het westen nieuwe buien opzetten en trok over het zuiden een meer aaneengesloten regengebied. Omdat de opbouw van de atmosfeer instabiel was, waren de buien vooral aan de kust soms heftig en gingen ze gepaard met (korrel)hagel, onweer en windstoten tot 85 km per uur. De temperatuur lag gisteren rond 7°.

Afgelopen nacht waren er aanvankelijk vooral in het binnenland enkele opklaringen. De wind nam daar ook wat af. Later in de nacht nam de bewolking weer toe en kwamen er vanuit het westen buien opzetten. Deze gingen aan de kust gepaard met (korrel)hagel, onweer en opnieuw zware windstoten tot 90 km per uur. De zuidwestenwind werd in het binnenland matig, 4 Bft., richting de kust vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft., en aan zee hard tot stormachtig, 7 of 8 Bft. De temperatuur was rond 2° in het noordoosten tot ongeveer 7° vlak aan zee.

Opklaringen vanuit het westen. Foto Trijntje v.d. Berg
De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Lagedrukgebieden blijven ook vandaag het weer in de Benelux bepalen met regen, buien en veel wind. Terwijl een lagedrukgebied wegtrekt richting de Oostzee brengt het front van een volgend lagedrukgebied ten westen van Ierland ons in de loop van vandaag opnieuw regen.

Vandaag begint nat, vooral in de oostelijke helft van het land. In het westen kunnen vanochtend enkele opklaringen voorkomen. De wind is vooral aan zee duidelijk aanwezig. Daar staat vanochtend een harde tot – in het Waddengebied – stormachtige westenwind, 7 tot 8 Bft. In het binnenland is de wind matig, 4 Bft. De temperatuur ligt vanochtend rond 7°, in hoog België enkele graden lager.

Vanmiddag neemt in de noordwestelijke helft van Nederland de bewolking toe en vallen daar buien. Elders is er een afwisseling van wolken en zon en blijft het op een enkele bui na droog. De wind draait naar het zuidwesten en neemt langzaam in kracht af naar matig in het binnenland, 4 Bft., en vrij krachtig tot krachtig, 5 of 6 Bft., aan de kust en rond het IJsselmeer.

Vannacht blijven fronten van lagedrukgebieden in de buurt van de Benelux. Aan de kust en op de Wadden kan een regenbui vallen. In het uiterste zuiden van Nederland en in België kan in de loop van de nacht wat regen vallen. De wind neemt verder af naar matig, 3 of 4 Bft., en draait naar zuidwest tot zuid. De temperatuur loopt uiteen van 3° in het noordoosten en hoog België tot 7° vlak aan zee.

De weerkaart voor morgen. Bron: Met Office

De fronten van lagedrukgebieden blijven in de buurt van de Benelux. Vooral in het noorden en zuiden is er daardoor kans op buien of regen. Het midden van de Benelux heeft maandag de grootste kans op enkele opklaringen.

Morgen is waarschijnlijk de laatste dag van deze herfstperiode. Het front van een lagedrukgebied boven de Noordzee veroorzaakt buien in het noorden. Later volgt regen vanuit het zuidoosten.

De Benelux heeft nog een dag te maken met fronten van lagedrukgebieden. Eén front ligt morgen boven of net ten noorden van de Wadden en veroorzaakt voornamelijk in de ochtend buien. Later op maandag komt er vanuit het zuidoosten een tweede front met regen opzetten. De wind is morgen zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., uit zuid tot zuidoost. De temperatuur ligt rond 8°.

De weerkaart voor overmorgen. Bron: Met Office

De Benelux komt meer onder de invloed van hogedruk boven het Europese vaste land. Het front van een lagedrukgebied boven Schotland veroorzaakt met name in het noordwesten bewolking en regen.

Overmorgen verandert het weer. Tussen hogedruk boven oost Europa en lagedruk in het westen en noordwesten komt een zuid tot zuidwestelijke stroming op gang die zeer zachte, subtropische lucht aanvoert. De middagtemperatuur ligt tussen de 8° vlak aan zee tot 13 of 14 graden in het zuidoosten. Ondanks de hoge temperaturen is de kans op opklaringen niet groot. De meeste kans op zon heeft het zuidoosten en oosten. Daar waar de zon schijnt lijkt het meer op lente dan op winter. De wind is overmorgen zwak tot matig, 2 tot 4 Bft., uit zuid tot zuidwest.

Verwachte drukverdeling voor vrijdag 20 december 2019. Bron: ECMWF

De Benelux heeft te maken met een zuidelijke stroming. Daarmee wordt tot het eind van komende week zachte en soms zeer zachte lucht aangevoerd. Het blijft op de meeste plaatsen droog.

De week voor kerst wordt het zacht tot zeer zacht. Hoge druk boven oost Europa houdt de meest actieve fronten van lagedrukgebieden op afstand. Daardoor blijft het tot vrijdag ook vrijwel droog. In de loop van vrijdag kan een front van een lagedrukgebied bij Ierland weer regen brengen. De temperatuur is dinsdag, woensdag en donderdag ruim boven normaal (normaal is 6° voor deze tijd van het jaar) maar zakt vanaf vrijdag iets. Na volgend weekend lijkt er opnieuw een zuid tot zuidwestelijke stroming op gang te komen. Daarmee zou het dan weer (zeer) zacht worden in de aanloop naar de kerstdagen. Winterweer is vooralsnog in geen van de modellen in zicht voor de Benelux.

Vanaf maandag neemt de kans op neerslag enkele dagen af. Helemaal droog blijft het waarschijnlijk niet. Aan het eind van de komende week neemt de kans op neerslag toe.

De kans op (te) lage temperaturen is tijdens de hele periode erg klein. Begin volgende week verloopt erg zacht.

De pluim van de hoofdberekeningen van de temperatuur voor midden Nederland laat goed de ‘lentetemperaturen’ voor begin volgende week zien met vooral dinsdag en woensdag hoge temperaturen. Maar ook daarna zijn er geen tekenen voor een ‘verkilling’. Bron: Meteologix.

Vanaf Texel een fijne zondag en tot volgende week!

Harde wind en golven gisteren. Foto Ton Wesselius
Erica v. Leeuwen-De Bruijn maakte deze foto van donkere wolken boven de kerstmarkt

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.090 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer