Advertentie



 

Algemene situatie:
Dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavië en de Atlantische Oceaan en lagedruk boven de Middellandse Zee, hebben we momenteel te maken met een oost tot noordoostelijke stroming. Deze stroming zorgt voor koude nachten en enkele frisse dagen, maar de setting is te zwak om voor persistent winterweer te zorgen. Wel hebben we enkele dagen zonnig weer, dit kan menigeen ook zeker waarderen na een sombere december en januari.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

De komende dagen trekt het hogedrukgebied boven Scandinavië zich steeds verder terug naar het noordoosten. Hierdoor kunnen depressies boven de noordelijke Atlantische Oceaan meer invloed op het weer in onze omgeving uitoefenen en wordt het stromingspatroon dus geleidelijk westelijker. Wat dit precies gaat betekenen lees je verderop in dit bericht!

Gisteren:
Na een nacht waarop het op veel plekken licht (0 tot -1 in de oostelijke helft van Nederland, -2 tot -3 in het zuidoosten) en lokaal ook matig vroor (tot -6,5 in de Ardennen) volgde in de zuidelijke helft van Nederland en in de Ardennen een zonnige dag. In het noorden bleef het bewolkter, dit was ook terug te zien in de maximumtemperaturen welke uiteenliepen van 1,8 graden in het noordoosten tot 4 graden in het (zuid)westen. In de Ardennen lag de temperatuur rond of onder het vriespunt, met -2 op Mont-Rigi.

Eindelijk is het weer enigszins winter. Joyce Derksen fotografeerde deze berijpte dakpannen.
Bij Martin Vye wisselden bewolking en zonnige momenten elkaar af.

Afgelopen nacht klaarde het langzaam ook in het noorden steeds verder op, maar nog steeds kwam hier wat lage bewolking en later lokaal ook een mistbank voor. De minimumtemperaturen varieerden van -1 aan de kustgebieden tot -6 in het binnenland. In de loop van de nacht werd het in het zuidoosten van België wat bewolkter.

Dit soort plaatjes kunnen we de eerste helft van deze week nog vaker verwachten. Foto door Jolanda Bakker.
6 jaar geleden was het pas écht winter. Destijds maakte Jolanda Bakker deze foto in Zevenhuizen.

Vandaag: mooie winterdag
Momenteel is het op de meeste plekken koud met temperaturen onder het vriespunt. In (met name het oostelijke deel van) België en het zuidoosten van Nederland wordt het vanuit het zuiden bewolkter, in het zuiden en oosten van België en het zuiden van Limburg kan er wat sneeuw vallen. Elders kan er ook wat bewolking overdrijven en in het noorden komen hier en daar mistbanken voor, maar verder is het overwegend zonnig. In de loop van de ochtend stijgt de temperatuur langzaam naar waarden rond of net boven het vriespunt, op plekken waar het bewolkt en/of mistig is kan de temperatuur echter achterblijven.

Vanmiddag verandert er weinig. Het is nog steeds overwegend zonnig, met hier en daar wat wolkenvelden en mist en in het zuiden dikkere bewolking. De maximumtemperatuur ligt rond het vriespunt op plekken waar het lang bewolkt/mistig is, elders is het met 1 tot 3 graden Celsius iets boven het vriespunt. De wind is oost tot noordoostelijk, 3 beaufort.
Vanavond en vannacht klaart het op steeds meer plaatsen op, op de meeste plekken verloopt de nacht helder. De wind is zwak, hiermee is de situatie op grote schaal ideaal om het flink te laten afkoelen. De minimumtemperatuur daalt naar -1 tot -3 in de kustgebieden en -5 tot -8 meer landinwaarts. Het is niet uitgesloten dat het lokaal ergens streng vriest.

De minimumtemperatuur voor komende nacht volgens het Hirlam-model. Bron: Wetterzentrale

Morgen: weinig verandering
Ook morgen verandert er weinig aan het weerbeeld. Het is opnieuw meest zonnig, maar ook is er hier en daar weer sprake van wat sluierbewolking. De wind is noordoostelijk, 2 a 3 beaufort. De maximumtemperatuur ligt tussen de 4 graden in het westen en 1 graad in het noordoosten. Ook de nacht naar donderdag verloopt op de meeste plekken helder, hierdoor vriest het op uitgebreide schaal weer licht tot matig.

Volgens het ARPEGE-model gaat het in de nacht naar donderdag op uitgebreide schaal matig vriezen. Bron: Wetterzentrale

Donderdag: kou verliest terrein
Vanaf donderdag verandert het weerbeeld. De drukgebieden boven de oceaan komen dichterbij, daarmee zoekt de wind de zuid(west)hoek op. De kans op bewolking neemt toe, de maximumtemperaturen stijgen naar 2 tot 5 graden Celsius. Ook neemt de wind in de loop van de donderdag in kracht toe. Wel blijft het droog. In de nacht naar vrijdag kan het nog vriezen, maar matige vorst lijkt er niet meer in te zitten. Kleine veranderingen kunnen hier echter een grote invloed op hebben; mocht de hogedruk ten noorden en lagedruk boven Centraal-Europa iets meer tegengas aan “de oceaan” geven, dan kan het zomaar opnieuw matig vriezen in het binnenland.

De weerkaart voor donderdag van het ECMWF-model. Bron: Wetterzentrale

Het weekend: wisselvallig en zachter
Dan op vrijdag verandert er meer dan de temperatuur en windrichting alleen. De kans op neerslag neemt toe. In de sneeuwvalpluim valt te zien dat er enkele indicaties zijn dat de neerslag als sneeuw gaat vallen. Of dit daadwerkelijk gebeurt hangt af van de precieze koers van de storing die voor deze neerslag gaat zorgen. Het is nog te vroeg om hier een precieze verwachting voor te maken. De maximumtemperatuur ligt opnieuw tussen de 2 en 5 graden Celsius.

Op zaterdag en zondag lijkt de maximumtemperatuur dan in een groter gedeelte van de Benelux boven de 5 graden te gaan eindigen. In de nacht is er nog kans op wat lichte vorst, maar de meest serieuze kou is verdwenen. De neerslagkansen nemen toe en de neerslag die zal vallen zal vooral in vloeibare vorm vallen…

Signalen voor winterweer op de lange termijn zijn er momenteel niet echt te bespeuren, bovendien zitten we op die termijn al halverwege februari. Dan wordt het sowieso langzamerhand moeilijk om diepwinterse scenario’s te krijgen, dit omdat de dagen snel lengen en de zon meer kracht krijgt. Winterse prikjes met eventueel nog wat Hellmann-punten vallen tot en met maart natuurlijk niet uit te sluiten.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse sneeuwvalpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolking-verwachting van het KNMI.

Hellmann-punten:
Het Hellmann-getal is een getal om aan te geven hoe streng de winter is. Er wordt een Hellmannpunt “verzameld” wanneer de gemiddelde dagtemperatuur onder het vriespunt ligt. Is het ’s nachts bijvoorbeeld -6 en overdag 2 graden, dan is de gemiddelde dagtemperatuur -2. Dan worden er 2 Hellmannpunten verzameld (het minteken voor de gemiddelde dagtemperatuur wordt weggelaten). Bij 40 tot 100 Hellmanpunten spreken we over een normale winter. Momenteel hebben we een halve Hellmannpunt, vandaag en morgen zal daar nog iets bijkomen door daggemiddelden onder het vriespunt. In het gunstigste geval komen we dan uit op zo’n 4 a 5 punten. Dit geeft goed aan hoe anti-winters deze winter eigenlijk is. Het lijkt overigens een tendens te worden! In 2014 hadden we aan het eind van de winter 0 (!) Hellmannpunten, in 2015 7,8 en in 2016 9,6. Vorig jaar, 2017, was met 36 Hellmannpunten een veelvoud van de jaren ervoor, desondanks was het volgens de classificatie nog altijd een zachte winter. Tijd voor een nieuwe classificatie voor wat betreft Hellmannpunten? Hellmannpunten kunnen tot eind maart verzameld worden, dus misschien eindigt het nog wat minder karig…

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf ben er donderdag weer. Fijne dag en graag weer tot morgen!

Joyce Derksen fotografeerde deze prachtige zonsondergang.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.093 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier