Advertentie 

Na een recordwarme juni is deze julimaand over het algemeen heel normaal. We komen waarschijnlijk uit op 18,0 en normaal is voor de julimaand 17,9°. Ook augustus lijkt een normale zomermaand te worden. Een normale zomer kenmerkt zich door wisselvallige perioden, want een warme standvastige zomer met hittegolven en uitbundige zonneschijn is natuurlijk niet normaal voor onze Lage Landen. Sommige mensen vinden deze zomer toch tegenvallen, maar de cijfers tonen een hele normale zomer aan. Wellicht zijn we te verwend…

Natuurlijk: een topzomer is het niet, maar persoonlijk vind ik het een prima zomer met veel afwisseling en prima ‘doe-temperaturen’. Mocht augustus ook een normale zomermaand worden en die kans is vrij groot, dan zal de zomer van 2017 toch als warm de boeken ingaan, want tot nu tot is de zomer al 1,4° te warm veroorzaakt door de junimaand.

Op de weerkaart hieronder vinden we sturende depressie Bernhard ten noorden van Schotland en een randstoring, genaamd Christoph, wordt voor ons van belang en passeert ons komendee nacht met regen. Morgen passeert een koufront en komt het tot buien, maar ook vandaag komt het in polaire lucht tot enkele buien.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Wolkenvelden, ook zon en lokaal een bui

Gisteren was het bewolkt, maar zo nu en dan scheen ook de zon. Verder kwam het lokaal tot een bui, maar veruit de meeste plaatsen in de Lage Landen hield het droog. De zuidwestenwind nam toe naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en de temperatuur steeg naar waarden tussen de 19 en 23°.

Terschelling noteerde maximaal 19,3, Lauwersoog 19,7 en Vlieland 19,8°. Elders een warme dag met als toppers Twenthe 22,3, Nieuw-Beerta 22,8 en Westdorpe 23,5°. In België lagen de maxima tussen de 17 en 23° met in Chievres maximaal 23,2°.

veel bewolking en soms ook wat zon. De foto werd gemaakt door Martin Vye

Enkele buien, maar ook geregeld zonneschijn

Gisteravond en de afgelopen nacht kwam het in het westen en noorden van het land tot enkele buien en vandaag overdag krijgen meerdere plaatsen met buien te maken, maar in de loop van de dag neemt de buiigheid af. Tussen de buien door schijnt ook de zon en bij dit alles staat een stevige, enigszins vlagerige zuidwestenwind. Over land is de wind matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 20 tot 22°.

Vanavond neemt de bewolking weer toe en is het nog droog. Later vanavond en de komende nacht gaat het regenen op de passage van een warmtefront behorende bij depressie Christoph. De zuid tot zuidwestenwind is nog steeds duidelijk aanwezig en waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig, lokaal hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur daalt naar 14 tot 17°.

Enkele buien

Ook morgen blijft het niet droog met aanvankelijk nog de regen van het warmtefront. Verder draait het om buien op de passage van een koufront, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. De stevige zuidwester neemt geleidelijk in kracht af en de temperatuur stijgt opnieuw naar 20 tot 22°. Het zuidoosten zit in wat warmere lucht met daar temperaturen oplopend naar een graad of 24 en ook in België komen temperaturen voor tussen de 21 en 24°.

Morgenavond en in de nacht naar zondag trekken er van zuidwest naar noordoost enkele stevige regen- en onweersbuien over het land. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur daalt naar 14° in het noorden en naar 18-19 in het zuiden en in België.

Gistermiddag klaarde het lokaal flink op zoals deze foto van Ton Wesselius laat zien

Weinig verandering

Ook zondag blijft het niet droog met enkele buien met de grootste kans op buien in het westen en noorden van het land. Geregeld schijnt ook de zon en bij een matige tot vrij krachtige zuidwester is de temperatuur wel hoger. In het noordwesten wordt het 20 tot 22 en in het zuidoosten ongeveer 25°. In België wordt het 22 tot lokaal 26°.

de verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Geleidelijk hogere temperaturen

Na het weekend komt er boven het Europese vastenland een hogedrukgebied tot ontwikkeling en tegelijkertijd verschijnt er op de Atlantische Oceaan een nieuw lagedrukgebied. Tussen beide weersystemen in komt de stroming uit het zuiden en de temperaturen worden geleidelijk wat hoger. Rond het midden van de week kan het kwik tijdelijk nog wat hoger uitkomen en dan bedoel ik boven de 25°. Verder blijft het ook volgende week (licht) wisselvallig met geregeld zon, maar ook zo nu en dan enkele buien. De temperatuurpluim hieronder laat de temperatuurstijging goed zien.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Aanvankelijk is het een graad of 20-21 in het midden van het land, maar vanaf zondag gaat het kwik langzaam omhoog en rond het midden van de week kan het zomers warm worden volgens enkele modellen. Aan het eind van volgende week en volgend weekend lijken we weer terug naar af te gaan.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuw weerpraatje. De vakantiegangers wens ik een fijne vakantie!

gisteravond kwam het weer tot buien en dat leverde deze mooie foto op van Jannes Wiersema

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 414 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Lage Landen: hele normale zomer!”

 • Karin Singeling
  28 juli 2017 at 08:29

  Nu hebben mensen verplicht vakantie… Dan willen ze mooi weer zoals in juni.

  • Rico Schröder
   28 juli 2017 at 08:38

   Hallo Karin,

   Dank voor je reactie. Helaas houdt het weer zich niet aan vakantie of andere vrije dagen. Het voordeel van een wisselvallige zomer is natuurlijk wel dat er zeker ook mooie momenten, dagen, perioden zijn. De zomer is nog niet voorbij en ook september levert heel vaak mooi weer op. Er komen zeker nog mooie dagen om te genieten.

   Fijne dag en alvast een goed weekend.

   Rico

 • Anja
  28 juli 2017 at 11:16

  Laten we niet vergeten… hondsdagen dus echt standvastig, prachtig zomerweer, is vaker uitzondering dan regel. Fijn weekend.

  • Rico Schröder
   28 juli 2017 at 11:17

   Inderdaad Anja. Dat is zeker het geval.

   Ook een goed weekend gewenst.

   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier