Lage Landen – Heetste week van deze grote zomer staat voor de deur.

Algemene situatie:
Het is al weken zomer in de Lage Landen met continue temperaturen boven de 20 (De Bilt al 71 warme dagen, tegen normaal 41) en ook met grote regelmaat boven de 25° (33, tegen normaal 14). Tropische dagen, laat staan een hittegolf, hebben we nog niet op uitgebreide schaal gehad (alleen op 29 mei noteerde De Bilt een tropische dag), maar daar komt komende week verandering in. We staan aan de vooravond van de heetste week van deze zomer (tot nu toe…) met vanaf dinsdag temperaturen rond en vaak ook boven de tropische grens van 30°.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: weer veel zon
Gisteren scheen de zon weer flink, maar hier en daar kwamen ook wolkenvelden voor. Over België nam de bewolking duidelijk toe en in het zuiden kwam het later tot wat lichte regen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 22 en 29° met op Vlieland 22,1 en op Terschelling 22,3°. De hoogste temperatuur werd genoteerd in Arcen en Twenthe met 29,2 en 29,4°. In België werd het 21,4° in Zeebrugge en bijna 30 in Kleine Brogel.

De Bilt noteerde (op de valreep) een zomerse dag met maximaal 25,2°. We zijn dus nog steeds in de race voor een landelijke hittegolf die begon afgelopen zondag 15 juli. Het wachten is echter nog op de 3 tropische dagen…

Deze prachtige foto van de zonsopkomst werd gemaakt door Johan Klos.
Jolanda Bakker maakte deze foto op Schiphol.

Vandaag: wederom een zomerdag
Vandaag komen er verspreid over het land nog enkele wolkenvelden voor, maar gaandeweg de dag komt er steeds meer zonneschijn vanuit het westen. In het binnenland kunnen wel weer enkele stapelwolken tot ontwikkeling komen, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Eerder deze week zag het er nog naar uit dat we vandaag op veel plaatsen enkele (verfrissende) buien konden verwachten, maar alleen het zuidoosten van het land maakt kans op een bui.

De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is zwak tot matig van kracht, maar vanmiddag wordt de wind aan zee vrij krachtig, windkracht 5. De temperatuur gaat weer flink de hoogte in en stijgt naar 23-24° op de Wadden en in het noordwesten en naar 26 tot 29, lokaal 30 van west naar oost elders.

Wederom hoge temperaturen vandaag. In het oosten kan het weer bij tropisch worden. Bron: meteologix.com

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder en bij een zwakke tot matige noord tot noordwestenwind daalt de temperatuur naar waarden tussen de 14 en 16°.

Morgen: flinke perioden met zon
Morgen zal de zon weer flink schijnen, maar landinwaarts komen opnieuw stapelwolken tot ontwikkeling en vanwege het overtrekken van een zwak front is er heel lokaal een buitje mogelijk. Veruit de meeste plaatsen houden het weer droog.

De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt naar 23 tot 25° in het noorden en westen en naar 26 tot 29 elders. In Belgisch Limburg en lokaal in het noorden van Limburg kan het 30° worden.

De verwachte weerkaart voor komende donderdag. Hogedruk blijft weersbepalend. Bron: wetteronline.de

Na het weekend: hittegolfkansen
Na het weekend gaan we volop profiteren van hogedruk boven onze streken. Het blijft dan ook droog, zonnig en niet in de laatste plaats zeer warm zomerweer. We krijgen de heetste week van deze grote zomer tot nu toe met vanaf dinsdag middagtemperaturen die in het binnenland gaan uitkomen boven de tropische grens van 30°.

De temperaturen gaan volgens het Europese model steeds verder omhoog. Deze animatie is de maximumtemperatuur van maandag tot en met vrijdag. Bron: meteologix.com

In het noordwesten en westen van het land liggen de maxima veelal tussen de 27 en 29°, landinwaarts wordt het elke dag zo’n 30 tot 33°. Later in de week wordt het nog warmer met ook tropische temperaturen in het noorden en westen en in het zuidoosten wellicht kwikstanden van 35 of 36°.

De Nijmeegse Vierdaagse is weer voorbij en de finish is voor velen weer gehaald. Ook fotograaf Ton Wesselius heeft het voor de 16e keer gehaald.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land is ronduit zomers. De warme grens van 20° wordt ruimschoots overschreden en ook de kaap van 25° wordt met gemak bereikt. Vanaf dinsdag wordt het dagelijks 30° of meer met eind volgende week zelfs temperaturen dichtbij de 35°. Een hittegolf ontbrak nog deze grote zomer, maar ook die lijkt er te komen.

De zon ging ook weer fraai onder. Ikzelf maakte de foto.
De zonsondergang was ook weer erg kleurrijk. Ook deze foto werd gemaakt door Johan Klos.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is eerst zwak met 6 knopen. Vanmiddag wordt de wind matig met 11 knopen. Aan zee al de hele dag meer wind met 13 tot 16 knopen uit het noorden. De windvlagen zijn later vanmiddag en vanavond zo’n 18 knopen. De golfhoogte is eerst 0,3, later 0,5 meter en de watertemperatuur is 20°.

Morgen is de wind overal matig uit het noorden met 9 tot 11 knopen. De golfhoogte is 0,2 tot 0,3 meter.

Aad Hogenboom maakte deze prachtige foto.

Dit was het weer voor vandaag. Ik ga er een paar weken tussenuit om de batterij weer helemaal op te laden. Ik ben benieuwd wat de cijfers zijn van deze grote zomer als ik weer terug ben in augustus.

De komende tijd zal de frequentie van de weerberichten voor de Lage Landen wellicht wat minder zijn, maar de overige weermannen zullen ook regelmatig een weerpraatje plaatsen. Mocht je (ook) op vakantie gaan, dan wens ik je heel veel plezier. Na mijn vakantie gaan we er weer (dagelijks) vol tegenaan in de richting van de herfst en de wintermaanden. Tot snel weer!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via [email protected] 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: [email protected] / [email protected]

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties