Advertentie 

Vandaag en morgen zijn de heetste dagen. Het is code oranje en de temperaturen lopen regionaal op tot boven de 35 graden. Plaatselijk kan een enkele onweersbui ontstaan. In het weekend koelt het af en is er kans op een bui. Daarna blijft het zomers warm. De blokkade met hogedruk boven Scandinavië lijkt niet te wijken. Voorlopig is de droogte nog niet voorbij.

Gisteren begon de dag op sommige plekken met een verrassing. Plaatselijk in het zuiden en midden van het land viel zo’n 20 mm aan regen. Later op de dag werd het weer zonnig en liep de temperatuur sterk op. De onstabiliteit in de atmosfeer neemt toe en dat leidde in de avond tot plaatselijke nieuwe buien. In de regio van Twente viel meer dan 60 mm aan neerslag en dat zorgde ook voor wateroverlast. Toch is het maar een druppel op een gloeiende plaat met het neerslagkort dat er op dit moment is.

Een verrassing gisteren waren enkele buien in de ochtend. In Utrecht haalden mensen hun paraplu tevoorschijn.

Gisterenavond vielen lokaal stevige onweersbuien boven Twente: in Losser met meer dan 60 mm aan neerslag. Dit leverde her en der wateroverlast op. (Foto’s via @dutchdreamer_ en @ALageschaar#onweer)

Vandaag is een snikhete dag en wordt het officieel de eerst landelijke hittegolf sinds 2015. De temperaturen lopen zeer snel op en later in de middag zijn er ook stapelwolken. De onstabiliteit in de atmosfeer neemt toe en zeer lokaal kan een onweersbui ontstaan. Er waait een zwakke oostenwind en de zeewind is minder sterk dan de afgelopen dagen waardoor het ook warmer wordt aan de kust. De temperatuur kan oplopen tot 34 in het binnenland en zelfs tot 37 graden in het oosten! De gevoelstemperaturen liggen nog hoger en er sprake van zeer sterke hittestress.


Nederland van bovenaf gisteren, de bui boven het midden van het land was goed te zien. (bron: NASA worldview)

Gisteren werd de trend doorbroken van het neerslagtekort recordjaar 1976. (KNMI) 

Morgen wordt het de heetste dag en komen we in de buurt het landelijke hitterecord. Het wordt wederom tropisch warm en de wind waait vanuit een zuidoostelijke richting. Op veel plaatsen komen de temperaturen uit boven de tropische 35 graden. Op de plekken waar gisteren enige neerslag was gevallen is op dit moment meer vocht aanwezig en zal het iets minder snel opwarmen. Daarbij is er sprake van tropennachten en koelt het niet af onder de 20 graden. In de nacht van vrijdag naar zaterdag kan ook een bijzondere maansverduistering worden waargenomen. Meer daarover in het weerbericht van morgen.

In stedelijk gebied waar weinig groen aanwezig is kan de temperatuur veel hoger zijn. Dit wordt ook wel het stedelijk hitte-eiland effect genoemd. Het hitte-eiland effect is ’s nachts het sterkst, omdat het in de stad langzamer afkoelt dan het landelijke gebied. 

Temperatuursafwijking voor de komende dagen. Er is sprake van vlakke temperatuur verderling en groot deel van Europe heeft te maken met de hitte. (GFS temp afwijking vrijdag 

In het weekend wordt de hitte vanuit het westen verdreven met regen-, en onweersbuien. De temperatuur kan met zo’n 10 graden graden dalen, maar met temperaturen van 25 graden blijft het nog altijd zomers warm. Vooral op zaterdag kunnen enkele regenbuien gaan vallen. Plaatselijk kan het even flink regen, maar echt grote neerslaghoeveelheden worden over het algemeen niet verwacht. Zondag blijft het droog en wordt het weer iets warmer.

De pluim voor De Bilt van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

Na het weekend blijft het warm en voorlopig komt er nog geen einde aan het hete weer. Het hogedrukgebied lijkt naar verwachting ook de komende weken op zijn positie te blijven boven Scandinavië. Doordat er op dit moment weinig vocht aanwezig is, schiet de temperatuur sneller omhoog. Hittegolven hangen vaak samen met droogte. Als de zon schijnt en alles is nog groen, dan gaat er een heleboel energie zitten in het verdampen van het water. Maar als het water op is, stijgt de temperatuur. Dus als het droog is, is er meer kans op een hittegolf. De droogte zal naar alle waarschijnlijk verder gaan toenemen komende week.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 932 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier