Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: 
Na de passage van een koufront, verbonden aan depressie Dieter, zitten we vandaag in een andere luchtsoort dan de laatste dagen. Later deze week snoert een hoogtelaag af en trekt naar het zuidwesten van Europa. In onze omgeving ontstaat een hogedrukgebied en het hoog zorgt voor een afname van de wisselvalligheid met steeds vaker zon. Bovendien wordt het heel langzaam warmer, maar dat hangt allemaal af van de positie van het hogedrukgebied.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: overwegend bewolkt en van tijd tot tijd regen
Gisteren begon de astronomische lente met veel bewolking en van tijd tot tijd regen en motregen. Alleen in het zuidoosten knipoogde nog even de zon, maar verder bleef het grijs en grauw. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 10 en 13° met de hoogste temperaturen in Limburg. Maastricht noteerde 13,0, Ell 13,2 en Arcen 13,3°. In België lagen de maxima tussen de 11 en 13° met in Kleine-Brogel 13,1°.

Verder viel de zuidwestenwind op. Over land waaide het vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 en in de kustgebieden hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8 met zware windstoten tot meer dan 80 km/uur. Op de Houtribdijk schoot de wind uit naar 95 km/uur.

het was een grijze start van de lente. De foto werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: geregeld zon, landinwaarts buienkans
Gisteravond en de afgelopen nacht passeerde een koufront de Lage Landen en vandaag zitten we aan de achterzijde van het front in polaire lucht. De zon schijnt geregeld, maar vanochtend komt het vooral landinwaarts nog tot enkele buien.

De wind waait uit het westen en is matig in de zuidelijke helft, vrij krachtig in het midden en krachtig in het noorden, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 8 tot 11°. De gevoelstemperatuur is, vanwege die stevige wind, van noord naar zuid 3 tot 7°.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen met hooguit wat sluierwolken. Het blijft droog en bij een tot zwak afnemende en naar zuid draaiende wind daalt de temperatuur flink. De temperatuur daalt op de meeste plaatsen naar waarden rond het vriespunt.

de kleur moet van de bomen komen deze dagen. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Morgen: perioden met zon, later lokaal een bui
Morgen zijn er flinke perioden met zon en is het aanvankelijk overal droog. In de middag neemt in het zuiden van de Lage Landen de kans op een bui toe en later is ook in de westelijke helft een bui mogelijk. De zwakke zuidenwind draait naar zuidoost en neemt toe naar matig en de temperatuur is weer duidelijk hoger en stijgt naar maximaal 10° op de Wadden en naar 12-13 elders in de LL. In het zuidoosten is hier en daar een graad of 14 mogelijk.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige naar oost draaiende wind. De temperatuur daalt opnieuw naar waarden dichtbij het vriespunt.

de verwachte weerkaart voor het eind van de week volgens ECMWF.

Rest van de week: opbouw hogedruk
Donderdag splits een hoogtelaag af van het lagedrukgebied Dieter en trekt naar het zuidwesten van Europa. Dieter zelf trekt naar het hoge noorden en daartussen wurmt het Azorenhogedrukgebied zich naar het oosten. We krijgen dan ook een gordel van hogedruk over onze streken en de neerslagkansen nemen geleidelijk af.

Donderdag zijn er perioden met zon, maar in de loop van de dag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe en donderdagavond gaat het in België (buiig) regenen. De regen trekt in de nacht naar vrijdag geleidelijk naar het noorden, maar door de opbouw van het hogedrukgebied zal de fut er geleidelijk uitgaan en zeker het noorden en deels ook het midden van de LL houden het zo goed als droog.

veel noordelijker dan wat dit kaartje laat zien komt de regen vrijdag niet. Bron: ECMWF

De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 10 en 15° van noord naar zuid en er waait een zwakke tot matige oost tot noordoostenwind.

Weekend: hoogtelaag
In het weekend zien we het hogedrukgebied zich weer geleidelijk naar het westen terugtrekken en tegelijkertijd zakt om het hoog heen een hoogtelaag naar het zuiden. Het gevolg is dat in de loop van het weekend de kans op buien weer toeneemt. De wind draait dan naar het noorden en de temperaturen gaan weer wat naar beneden, althans volgens het Europese model (ECMWF). De overige modellen zijn minder ‘drastisch’ met de temperatuur. (zie temperatuurpluim)

zondag/maandag wordt er een hoogtelaag boven onze streken verwacht volgens ECMWF.

Pluimen:
De temperatuurpluim hieronder laat het allemaal weer mooi zien. Vandaag liggen de maxima rond de 9° en na een koude nacht wordt het morgen een graad of 12. Ook de dagen daarna liggen de maxima veelal rond de 12°.

Vanaf zondag nemen de verschillen tussen de modellen toe met dus de lagere temperaturen volgens ECMWF. Het heeft alles te maken met de positie van het hogedrukgebied. Het Europese model is dus duidelijk kouder en de Canadese tegenhanger is juist stukken warmer met later volgende week temperaturen boven de 15°. Het Duitse en het Amerikaanse model zitten er met een graad of 12 tussenin. Voorlopig gaat het heel langzaam de goede kant op.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we alleen naar de pluim van het ECMWF dan zien we ook een langzame stijging van temperatuur. Kijken we puur naar de OPER (rode lijn) dan zien we vanaf zondag duidelijk lagere temperaturen, maar maandag ligt de OPER helemaal onderin het ensemble en zal het dus zeer waarschijnlijk warmer worden met een ensemblegemiddelde van bijna 10°. Later volgende week loopt het gemiddelde geleidelijk op naar een graad of 13 tot 15 tijdens de eerste dagen van april.

de temperatuurpluim van het ECMWF voor de komende 15 dagen. Bron: KNMI

Als je puur naar de gemiddelde waarde kijkt en dan ten opzichte van wat normaal is voor de tijd van het jaar, dan worden er geen schokkende dingen verwacht de komende 2 weken. Vandaag liggen de maxima onder normaal, maar daarna is het een viertal dagen (iets) boven normaal. Daarna er weer iets onder en uiteindelijk er weer boven. Kortom: veelal de temperatuur ligt veelal rond normaal met en neiging tot boven normaal.

gemiddelde temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: KNMI

Er wordt de rest van deze maartmaand overigens niet veel regen meer verwacht. In het ‘natste’ geval valt er een millimeter of 8.

neerslagverwachting volgens de diverse opers. Bron:
Kachelmannwetter.com

Hierbij wil ik het voor vandaag weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Albert Thibaudier maakte deze treffende foto van de regenachtige start van de lente.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 271 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier