klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het weerbeeld oogt wellicht saai met veel bewolking en soms wat regen, deze week valt voor recordjagers weer wat te beleven. Helaas voor winterliefhebbers is het geen kouderecord (was het maar waar…), maar weer eens een warmterecord. Vorig jaar werden veertien datum-warmterecords voor de maximumtemperatuur in De Bilt genoteerd: vier in februari, drie in juni, vier in juli, twee in augustus en één in oktober. Alleen op 6 oktober kwam het tot een kouderecord. Komende week kan de eerste van 2020 worden.

Het was wederom een meest bewolkte dag. Ton Wesselius maakte de foto.
Ook in Friesland was het grijs en bewolkt. Albert Thibaudier maakte de foto.

‘Januariwarmte’: woensdag 13, donderdag lokaal 14 graden

Met luchtaanvoer helemaal vanuit de Amerikaanse staat Florida, stijgt de temperatuur woensdag in het noorden naar 11 graden en in het midden en zuiden naar 12, lokaal 13 graden. Het record voor De Bilt is 12,0 graden en werd gemeten op 8 januari 2007. Het landelijk record voor de 8e januari is 12,9 graden en werd gemeten in het Zeeuwse Westdorpe.

Donderdag zijn regionaal nog hogere temperaturen mogelijk. In het noorden wordt het 10-11 graden en in het midden 12 graden. In het zuiden kan het 13, lokaal 14 graden worden. Het record staat wat scherper met in De Bilt 13,7 en landelijk (Arcen) 14,8 graden. Lenteachtig is het op beide dagen niet, want het is bewolkt met af en toe wat regen. Bovendien waait het stevig uit het zuiden tot zuidwesten.

De verwachte weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Vandaag vanuit het zuiden steeds meer zon

Vandaag is er in de ochtend nog veel bewolking aanwezig. In de loop van de ochtend breekt in het zuiden de zon door en vanmiddag gaat op steeds meer plaatsen de zon schijnen. In het noorden van het land duurt het tot ver in de middag voordat het opklaart. Later op de dag verschijnt geleidelijk sluierbewolking aan het zwerk.

Op sommige plaatsen heeft de zon dit jaar nog helemaal niet geschenen. De Bilt staat bijvoorbeeld nog op 0 uur zon, evenals Herwijnen. Veel andere plaatsen hebben hooguit een uurtje zon gehad. Alleen in het oosten, zuidoosten en zuidwesten van het land heeft de zon wat vaker geschenen. Ell is tot nu toe het zonnigst met 8 uur zon. Landelijk gezien heeft de zon 2,2 uur geschenen tegen normaal 6,5 uur.

De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig boven land en (vrij) krachtig op het IJsselmeer en bij de Wadden. De temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar 7 graden. Alleen in het noordwesten en regionaal in Limburg kan het 8 graden worden.

Vanavond zijn er opklaringen, maar ook sluierwolken. Geleidelijk wordt de bewolking dikker en vanuit het westen neemt later vanavond en komende nacht de kans op regen toe. De wind wordt zuidwest en is matig boven land en krachtig aan zee. De temperatuur daalt naar 3-4 graden, maar in de loop van de nacht loopt het kwik langzaam op.

de verwachte weerkaart voor morgen.

Morgen een mix van zon en wolken

Morgen start landinwaarts met veel bewolking en in het oosten valt nog wat lichte regen of motregen. De regen trekt snel weg en in het westen is het al vrij snel opgeklaard. Deze opklaringen breiden zich verder over het land uit en in de middag is er een mix van wolken en zonneschijn. De temperatuur stijgt naar 7-9 graden en er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Aan het eind van de middag en morgenavond neemt de zuidwestenwind in kracht toe en wordt matig boven land en krachtig aan zee. In het noordwestelijk kustgebied en bij de Wadden wordt de wind zelfs hard, windkracht 7. Met die wind wordt zachte lucht aangevoerd en de temperatuur loopt in de avond verder op naar 8-10, lokaal 11 graden.

Trijntje van den Berg spotte nog een beetje blauw. Vandaag is meer blauw te verwachten.

Ook op termijn geen zicht op winterweer

Ook na de zeer zachte januaridagen is geen zicht op winterweer. Wel gaat de temperatuur weer langzaam wat omlaag. Vrijdag wordt het nog 10-12 graden, zondag liggen de maxima tussen 8 en 10 graden. Ook volgende week is het veelal 8 tot 10 graden en daarmee blijft het duidelijk te zacht. Normaal is het in januari een graad of 5-6. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en soms een bui. Al met al geen slecht weer, maar wel voor de winterliefhebber.

De pluim voor de komende 10 dagen. Bron: meteologix.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het kwik de komende week eerst stijgt tot boven de 10 graden. Aan het eind van de week is de trend dalende, maar winterweer is nog steeds niet aan de orde.

Morgen maar weer verder kijken!

Jolanda Bakker maakte deze foto.
Ook op het strand van Vlissingen was het bewolkt. Erica van Leeuwen maakte de foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 906 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer