Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van diepe depressie Evi bij IJsland wordt met een stevige westelijke stroming polaire lucht aangevoerd waarin het gemakkelijk tot winterse buien komt. Door de wind en de buien is het guur.

Donderdag krijgen we te maken met een snel uitdiepende depressie, een zogenaamde randstoring, is er is kans op storm en tijdelijk oplopende temperaturen. Na passage van het stormgeweld komen we weer in polaire lucht terecht met opnieuw winterse buien. Een naderende rug van hogedruk zorgt in het weekend voor een rustiger weertype met in de nacht en ochtend een toenemende kans op vorst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren was het bewolkt en vanuit het westen ging het geruime tijd regenen. Ook de wind trok flink aan en de temperatuur steeg naar 6 tot 9°. Lauwersoog noteerde 6,2 en Westdorpe 9,1°. In België lagen de maxima tussen de 2 en bijna 10° met op de Mont-Rigi maximaal 1,8 en in Koksijde 9,7°.

Het was een grijze bewolkte dag gisteren. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

De bovenluchttemperaturen zijn flink afgekoeld en deze zullen op deze dinsdag nog verder dalen. Later vanmiddag is het op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) ongeveer -37°. Op anderhalve kilometer hoogte (850 hPa) is het -5/-6° en dergelijke temperaturen op hoogte zijn een garantie op buien.

Deze buien kunnen toenemend winters van karakter worden en gepaard gaan met hagel en later ook met smeltende sneeuw. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden, maar tussen de buien door zijn er ook felle opklaringen. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 met kans op (zware) windstoten tot ongeveer 75 km/uur.

De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 4 in het noordoosten en naar ongeveer 7 in het zuidwesten van het land, maar tijdens stevige buien is het enkele graden kouder. In België kan het op meerdere plaatsen en dan met name in het westen nog een graad of 8 worden, maar in de Ardennen en Hoge Venen wordt het niet veel warmer dan een graad of 2 en kan er boven de 400-500 meter een sneeuwlaag worden gevormd.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het komt ook nog steeds tot buien en deze buien kunnen toenemende gepaard gaan met (smeltende) sneeuw. Ook hagel en onweer behoort, met name in de kustgebieden, nog tot de mogelijkheden.

De zuidwestenwind waait matig over land en krachtig, later in de nacht weer hard aan zee en de temperatuur daalt landinwaarts naar waarden dichtbij het vriespunt. In de kustgebieden blijft het kwik 1 tot 3° boven nul. Op een aantal plaatsen kan het dan ook wit worden en niet in de laatste plaats ook glad.

Het was gisteren wederom een grijze dag en bovendien regende het ook nog en stond er veel wind. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ook Ton Wesselius maakte een foto waarop goed te zien is dat het flink waaide.

Morgen verandert er niet zo gek veel. De zon schijnt geregeld, maar het komt ook weer tot winterse buien met alles erop en eraan en mogelijk starten we de dag, met name in het binnenland, wit. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard, soms even stormachtig aan zee, windkracht 4 tot 8. Verder komt het in de kustgebieden tot zware windstoten tot 85-90 km/uur.

De temperatuur is vergelijkbaar met vandaag en stijgt naar 4° in het noordoosten en naar 7 in het zuidwesten. In de westelijke helft van België kan het een graad of 8 worden, terwijl het in de hogere delen van België niet warmer wordt dan rond het vriespunt.

Donderdag is er kans op storm, mogelijk een zware storm, maar de exacte details worden wellicht morgen of anders donderdag bekend. Bron: wetteronline.de

Donderdag krijgen we te maken met een snel uitdiepende depressie, een zogenaamde randstoring. De kans op storm is dan ook groot, maar de exacte koers van de depressie ligt nog niet vast en wordt nu ten noorden van de Wadden berekent. Wat wel vaststaat is dat het donderdag geruime tijd gaat regenen en mogelijk eerst ook sneeuwen. Later komt het tot enkele buien, maar tussendoor schijnt dan ook de zon.

Zoals de weerkaarten er nu voorliggen neemt de zuidwesten en later westenwind toe naar (vrij) krachtig over land, windkracht 5 tot 6 en naar hard tot stormachtig in de kustgebieden, windkracht 7 tot 8. Aan zee komt een echte storm te staan, windkracht 9, mogelijk een zware storm, windkracht 10. Verder zijn er zeer zware windstoten mogelijk van meer dan 100, lokaal 120 km/uur.

De temperatuur gaat tijdelijk flink omhoog en stijgt naar 10-11, in het zuiden en in delen van België naar 12°. De sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen krijgt het ook even moeilijk met een maximumtemperatuur van een graad of 5.

Vrijdag daalt de temperatuur op hoogte weer flink. Bron: wetteronline.de

Nadat de stormdepressie naar het oosten is getrokken komt er aan de achterzijde weer koude lucht naar onze streken. Vrijdag komt het dan ook weer tot winterse buien met kans op hagel, onweer en (smeltende) sneeuw. De zuidwestenwind is afgenomen naar matig over land en naar vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 5-6.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetteronline.de

In het weekend komt het zaterdag nog tot winterse buien. Zondag blijft het droog vanwege een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. De temperatuur is duidelijk weer wat lager en stijgt op beide dagen naar waarden tussen de 3 en 6°. In de nacht en ochtend vriest het op veel plaatsen enkele graden en er staat over het algemeen niet veel wind.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het donderdag korte tijd wat zachter wordt met temperaturen in de buurt van de 10°. De dagen daarna gaat de temperatuur weer naar beneden met de laagste temperaturen op zondag en maandag. Daarna gaat het kwik weer omhoog en komt de 10° weer in beeld. Winterweer is nog altijd niet te verwachten, maar in het weekend kan het in de nacht en ochtend wel enkele graden vriezen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat zien dat het op en af gaat de komende tijd. Donderdag kan het 10° worden en de dagen daarna is het weer de helft kouder. Vooral zondag en maandag lijken een tweetal vrij koude dagen te worden, maar daarna loopt het kwik weer op. Richting het laatste weekend van januari is de trend weer dalende. Verder zien we dat vanaf komend weekend de kans op nachtvorst toeneemt.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De sneeuwpluim laat zien dat er deze week kans is op vlokken. Lokaal kan het wit worden met een klein laagje sneeuw. Volgende week is de kans op sneeuw duidelijk kleiner.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de diverse weerkaarten en dan met name naar de storm voor donderdag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

De amaryllis bij Ton Wesselius gaf nog een beetje kleur aan de dag van gisteren.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwalli

(Visited 917 times, 1 visits today)
Advertentie

5 Reactie op “Lage Landen – Guur met winterse buien, donderdag mogelijk storm!”

 • Alice
  16 januari 2018 at 09:25

  Je zou er zelf ook bijna van in een depressie schieten, jakkes, wat een weer. 😉 Waar blijft de winter toch??

  • Rico Schröder
   16 januari 2018 at 09:38

   Het is absoluut niks dit weer. Hopelijk komt er nog iets van winter met wellicht volgende week weer wat kansjes. Het Europese weermodel komt met de mogelijkheid op lagere temperaturen, maar er is veel onzekerheid, dus voorlopig even afwachten.

   • Alice
    16 januari 2018 at 16:21

    Ik zie net het bericht van Alpenweerman op O-O. Nou, dan gaan mijn duimen weer overuren draaien. Laten we hopen dat we nog wat winterweer krijgen. Ik ben dit weer zo zat! Vanmorgen doorweekt thuisgekomen na een uitlaatronde met de hond. Ik kan me de tijd niet heugen dat ik zo’n plons water over me heen heb gehad. Brrrrr…… De hond interesseert het allemaal niet veel.
    Enfin, lees ik op De Telegraaf een bericht over -67 in Rusland :O , nee, zo bar hoeft het van mij nou ook weer niet. 😀

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1545840/in-het-koudste-dorp-ter-wereld-is-het-zo-koud-dat-de-thermometer-kapot-vriest

 • Steven V
  16 januari 2018 at 21:43

  Gisteren was er op sommige kanalen sprake dat er tegen het weekend tot 40cm sneeuw in de ardennen kon vallen.
  Staat dit nog in de kaarten? We zouden anders wel een weekendje richting sneeuw willen gaan.
  Groeten
  Steven

  • Rico Schröder
   17 januari 2018 at 08:29

   In de regio Botrange ligt momenteel een laagje sneeuw van 5-7 centimeter dik. De komende uren komt het regelmatig tot sneeuwbuien en wordt de sneeuwlaag verder aangedikt bij negatieve temperaturen.

   Morgen dooit het tot ongeveer +4° in de Hoge Venen en vrijdag valt er opnieuw sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen. Tijdens het weekend wordt het droger, maar blijven de temperaturen negatief. Afhankelijk van de dooi van morgen en de hoeveelheid sneeuw die valt op vrijdag, kan er in het weekend mogelijk aan wintersport gedaan worden op de hoogste toppen.

   Bijgaand het Super HD model en dat gaat vrijdagavond uit van 15 tot 20 centimeter sneeuw.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier