Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Aan de achterzijde van de depressies Michael en Lemmy boven Scandinavië wordt dit weekend met een koude noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd die voor het gevoel guur is. Het draait dan ook om flinke buien en vooral morgen is daarbij kans op hagel en onweer.

Volgende week nemen de neerslagkansen af dankzij hogedruk, maar met een zuidwestelijke stroming gaat de temperatuur wel weer wat omhoog. Deze temperatuurstijging lijkt tijdelijk te zijn, want later volgende week gaat het kwik weer naar beneden.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het bewolkt en een gebied met buiige regen trok van noordwest naar zuidoost over het land. Later klaarde het op en bleef het, op een enkele bui na, droog. De noordwestenwind was matig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur steeg naar 10 tot 13°.

Twenthe noteerde maximaal 9,7 en Nieuw-Beerta 9,8°. De toppers waren Eindhoven en Vlissingen met respectievelijk 12,9 en 13,2°. In België werd het 6 tot 13° met op de Mont-Rigi maximaal 5,7 en in Zeebrugge 12,6°.

Jolanda Bakker maakte gisteren deze mooie foto. Goed te zien is de stevige wind.

We hebben op deze zaterdag een tweedeling in de Lage Landen. In het zuiden van het land en in België is het bewolkt en regenachtig. In het noorden en midden komt het tot enkele buien, maar tussendoor schijnt ook de zon.

De wind waait in het zuiden zwak tot matig uit het zuidwesten, elders is de wind west tot noordwest en matig over land en (vrij) krachtig aan zee. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10°. In het zuidwesten kan het lokaal een graad of 11 worden en in de Ardennen wordt het niet warmer dan een graad of 5-6. Voor het gevoel is het dan ook guur.

Vanavond, Sint-Maarten, is er hier en daar nog kans op een bui. Komende nacht is het over het algemeen droog met naast wolkenvelden ook opklaringen. De meeste kans op opklaringen maken het noorden en oosten en daar kan de temperatuur dalen naar waarden dichtbij het vriespunt met sowieso vorst aan de grond. Elders blijft het kwik ruim boven nul.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius
Aad Hogenboom maakte deze foto bij de Wijde Aa in Roelofarendsveen.
Later op de dag kwam het in het noorden tot flinke buien die van hagel vergezeld gingen. De foto werd gemaakt door Jannes Wiersema.
Ook bij Martin Vye buien. De regenboog was ook weer van de partij.

Morgen wordt een gure dag met flinke buien. Op hoogte stroomt koude lucht over onze streken uit met een temperatuur op 5,5 kilometer hoogte die onderuit gaat van -21 tot -25 in de vroege ochtend naar -33 aan het eind van de middag.

De buien gaan dan ook gepaard met hagel en onweer en in de hogere delen van België valt de eerste sneeuw van het seizoen. De sneeuwvalgrens daalt gedurende de dag naar 300-400 meter en in de Ardennen en Hoge Venen zal het op veel plaatsen wit worden.

Zondagavond kan er in de Ardennen en Hoge Venen een sneeuwdek liggen van enkele centimeters. Bron: Kachelmannwetter.com

De aanvankelijk zwakke tot matige zuidwestenwind draait naar noordwest en neemt aan zee toe naar vrij krachtig, windkracht 5. De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 2 in de Ardennen en naar 6 tot hooguit 8 elders met de hoogste temperaturen aan zee.

De verwachte weerkaart voor maandag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Maandag stroomt er op hoogte duidelijk minder koude lucht over onze streken. De temperatuur op het 500 hPa vlak gaan omhoog naar -18°. De zon schijnt geregeld, maar er is ook nog altijd een buienkans met de grootste kans daarop in de kustgebieden.

De wind waait uit het noordwesten en is matig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7, maar gaandeweg de dag neemt de wind in kracht af. De temperatuur is ook weer hoger en stijgt naar 9 tot 11°. In de Ardennen ligt de vorstgrens rond de 500 meter en daarboven kan het wit blijven.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Na maandag trekt het Azorenhoog oostwaarts, maar de as van het hoog blijft ten zuiden van onze streken. De stroming is bij ons dan ook westelijk tot zuidwestelijk met aanvoer van relatief zachte lucht. De temperatuur loopt op naar waarden omstreeks de 10-11° en dat is vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Verder trekken er ten noorden van het hoog enkele storingen over en met name de noordelijke helft maakt dan ook kans op af en toe wat regen of een enkele bui. Verder naar het zuiden zijn de neerslagkansen kleiner.

De hoogtekaart (5,5 km) voor volgende week zaterdag. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Later in de week is het hoog dusdanig ver naar het oosten getrokken dat een Atlantische depressie, met wederom een portie koude lucht op hoogte, ons weer gaat bepalen. De temperaturen gaan dan geleidelijk weer dalen en de wisselvalligheid neemt duidelijk toe.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het kwik morgen eerst naar beneden gaat om vervolgens weer te gaan stijgen tot boven de 10°. Vanaf donderdag is de trend weer dalende en volgend weekend komen we weer duidelijk onder de 10° uit.

De pluim van het ECMWF. Bron KNMI

Kijken we puur alleen naar de pluim van het Europese model dan zien we eerst een daling en vervolgens een stijging in temperatuur. Vanaf donderdag is de trend dalende met overdag temperaturen onder de norm voor de tijd van het jaar. De nachten zijn vrij normaal, maar vanaf de 20e neemt wel de kans op nachtvorst toe.

Bij de buien bij Jannes Wiersema kwam het ook tot hagel.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie zaterdag van, fijn weekend en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 389 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier