Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Moederdepressie Ondra bij IJsland heeft een ‘dochter’ naar onze streken gestuurd en deze dochter, genaamd Philine, zorgt aanvankelijk voor veel wind en vooral landinwaarts ook nog voor regen. De stroming wordt noordwest en met dalende bovenluchttemperaturen is het de komende dagen guur winterweer met regelmatig winterse neerslag. Pas aan het eind van de week wordt het tijdelijk wat zachter. De ontwikkelingen voor de lange termijn blijven onverminderd spannend.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: eerst grijs en bewolkt, vanuit het westen flinke opklaringen
We begonnen de zaterdag grijs met veel bewolking en hier en daar nevel en mist. Bovendien miezerde het lokaal wat, maar in de loop van de ochtend klaarde het vanuit het westen flink op en kon de zon vooral in de westelijke helft volop schijnen. In de oostelijke helft bleef het tot ver in de middag bewolkt met daar uiteindelijk 1-2 uur zon. In het westen scheen de zon zo’n 5-6 uur.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 2 en 7° met in het meest bewolkte Nieuw-Beerta maximaal 2,1°. In de zonnige gebieden werd het 6-7° met als topper De Bilt met maximaal 7,0°. In België lagen de maxima tussen de -1 en bijna 8° met op de Mont-Rigi -0,9 en in Gent 7,5°.

Deze prachtige foto op een zonovergoten zaterdagmiddag werd gemaakt door Samantha de Vries aan de Bergsche plas.
In de ochtend was het hier en daar nog wit van de sneeuw van vrijdag. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Gistermiddag scheen de zon uiteindelijk flink. Ook deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Vandaag: wegtrekkende regen. Vanmiddag buien, later winters van karakter
We starten deze zondag bewolkt en er valt op veel plaatsen nog regen en in de oostelijke helft lokaal nog (smeltende) sneeuw. De neerslag trekt vrij snel naar het oosten weg en vanuit het westen wordt het droog met flink wat zonneschijn.

Vanmiddag schijnt ook geregeld de zon, maar het komt ook tot enkele buien. Later vanmiddag en vanavond worden de buien winters van karakter als de bovenluchttemperatuur vanuit het noorden duidelijk gaat dalen. Was het op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) vanochtend nog -25°, later vanavond is het op dezelfde hoogte -39°. De buien kunnen dan ook gepaard gaan met hagel en (smeltende) sneeuw. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden.

De vrij krachtige en aan zee harde en op de Wadden stormachtige zuidwestenwind, kracht 5 tot 8, draait naar west en neemt pas later vandaag iets in kracht af. Verder zijn er in de noordwestelijk helft van het land zware windstoten tot 90 km/uur. De temperatuur loopt vandaag op naar 5° in het noordwesten en naar 8 in het zuidoosten en in grote delen van België. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het maximaal een graad of 3-4.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en het komt tot enkele winterse buien die veelvuldig gepaard gaan met sneeuw. Bij een matige en aan zee (vrij) krachtige westenwind daalt de temperatuur naar waarden rond het vriespunt met dus kans op gladheid door bevriezing of door sneeuwbuien. Aan zee blijft het kwik zo’n 2-3° boven nul.

Morgen: winterse buien
Morgen schijnt geregeld de zon, maar het komt ook nog tot winterse buien die dus met hagel, smeltende sneeuw en onweer gepaard kunnen gaan.

De matige en aan zee vrij krachtige wind waait uit het westen en de temperatuur stijgt naar een gure 4-5°. Voor het gevoel liggen de temperaturen net iets onder nul.

De verwachte weerkaart voor dinsdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Dinsdag: mooie dag, later toenemende bewolking
Na een heldere nacht met lichte vorst is het dinsdag aanvankelijk zonnig en droog. In de middag neemt vanuit het westen de bewolking weer toe op de nadering van een front en tegen of in de avond gaat het vanuit het zuidwesten waarschijnlijk licht sneeuwen. In de avond trekt het front in afgezwakte vorm oostwaarts met hier en daar een licht waasje achterlatend.

De wind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig uit het zuiden en de temperatuur stijgt naar 5-6°.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

De rest van de week: tijdelijk zachter
Woensdag is het bewolkt met in de oostelijke helft ook zonneschijn. Woensdagavond gaat het regenen en deze regen is de voorbode van zachter weer later in de week. Donderdag valt er geruime tijd regen, maar later op de dag wordt het weer droog en komt de zon tevoorschijn. Ook vrijdag schijnt geregeld de zon, maar is er ook weer een buienkans. Kortom: het is en blijft wisselvallig.

De temperatuur stijgt woensdag naar 5 tot 7°, maar donderdag kan het in de zachte lucht een graad of 10-11 worden. Vrijdag zijn de temperaturen met een graad of 9 weer iets lager.

De verwachte weerkaart voor volgende week maandag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Op de lange termijn is zijn de ontwikkelingen nog altijd spannend. De Amerikanen komen in de loop van volgend weekend en begin volgende week met krachtige hogedruk ten noorden van onze streken en met een oostelijke stroming zou het dan kouder moeten worden. Hoe en wat zal komende week geleidelijk duidelijk worden en dan lees je het natuurlijk hier in de dagelijkse weerpraatjes.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het kwik de komende dagen gaat dalen, maar na woensdag wordt het duidelijk enkele graden zachter. Na de zachte donderdag gaat de temperatuur weer in een dalende trend, waarbij het Amerikaanse GFS het koudst is.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat ook zien dat de temperatuur aanvankelijk daalt. Donderdag zitten we in zachte lucht, maar daarna gaat het kwik langzaam weer naar beneden. Het ensemblegemiddelde gaat weer terug naar 5-6° en in de nachten is er weer kans op vorst.

De sneeuwpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De komende dagen is het vrij guur en is er regelmatig kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw. Vooral komende nacht en morgenochtend is er kans op sneeuw en ook de dagen daarna kan het soms ‘vlokken’. Vanaf vrijdag neemt de kans op sneeuw duidelijk af.

Wereldwijde weathercard service: Olympische Spelen
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

De weathercard service gaat deze dagen naar de spelen in Pyeongchang. Het is daar vandaag wisselend bewolkt met kans op 2 tot 5 centimeter sneeuw. Het wordt maximaal -1°, maar door een stevige wind voelt het aan als -12°. Morgen is er ook kans op sneeuw, maar soms schijnt ook zon en het wordt maximaal -2°. Voor het gevoel is het zo’n -11°.

In Gangneung, waar de schaatswedstrijden weliswaar binnen worden gehouden, schijnt vandaag en morgen de zon flink en liggen de maxima rond het vriespunt, maar ook daar is het voor het gevoel duidelijk kouder. In Jeongseon (Alpine centrum) is het vandaag en morgen berekoud met een gevoelstemperatuur van maar liefst -24°. De temperatuur op de thermometerbuis geeft ongeveer -10° aan. Het blijft daarbij droog met geregeld zonneschijn.

Ook boven de rivieren wordt hier en daar carnaval gevierd zoals hier in Kwakveen (Boskoop). De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Debbie van Ooststroom maakte deze foto van de carnavalsoptocht in Gaandrië (Stompwijk)

Dit was het weer voor deze zondag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 702 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier