Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Het staat al een aantal dagen op de planning en nu is het zover… Het is de komende dagen guur en te koud voor de tijd van het jaar, maar we moeten er ook niet meer van maken dan dat het is. Lage temperaturen eind oktober komen niet vaak voor, maar wat we nu krijgen is ook zo bijzonder niet. Er worden bijvoorbeeld geen landelijke dagrecords verwacht. Voor vandaag is het temperatuurrecord 2,0, voor 28 oktober 2,3 en voor 29 oktober 2,2° en dergelijke temperaturen gaan we zeker niet halen. Zes jaar geleden (2012) was het voor het laatst zo koud tijdens de laatste dagen van oktober.

Hier en daar wordt al gerept over een winterse periode, maar als we al 5 graden te koud een winterse periode gaan noemen, hoe noemen we dan een echte winterdag? Het grote verschil zit hem natuurlijk in het feit dat we komen van 7-8 graden boven normaal en nu dus naar 5 graden onder de norm. Voor het gevoel wordt het dan ook ‘gewoon’ koud, mede ook door een stevige doorstaande noordoostenwind, maar met gepaste kleding komen we hier toch makkelijk doorheen?

Lang duurt de koudere periode overigens niet, want halverwege volgende week loopt het kwik weer flink op en eind volgende week zitten we weer (ruim) boven de norm die geldt voor begin november. De terugkeer naar het zachte weer gaat overigens wel gepaard met een flinke bak water.

Het koudere weertype wordt veroorzaakt door een noordoostelijke stroming tussen depressies ten oosten en zuiden en krachtige hogedruk op de Atlantische oceaan met een uitloper naar Scandinavië.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Grijs, bewolkt en regenachtig

Gisteren was het grijs en bewolkt en uit die bewolking viel van tijd tot tijd wat regen en motregen. Gistermiddag trok er wat intensievere regen over het land en de regenmeters konden weer even gevuld worden in deze tot nu toe droge oktobermaand.

De temperatuur steeg naar 11 tot 13° met in Maastricht 11,1 en in Deelen 11,2°. De toppers waren Vlieland met 13,3 en Wijk aan Zee met 13,7°. In België werd het 6-7° in de Ardennen en ruim 12 aan zee met in Zeebrugge 12,7°.

De foto met 50 tinten grijs werd gemaakt door Johan Klos in Alblasserdam.
Peter van Lindenberg maakte deze foto.
een gezellig stelletje op een donkere natte dag in Ermelo. Trijntje van den Berg maakte de foto.
Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Suzanne Vermulm spotte nog een stukje blauw.
Ook Jannes Wiersema zag nog even de zon in het hoge noorden.
Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

In de kustgebieden buien

Op deze zaterdag schijnt geregeld de zon, maar in de westelijke en noordelijke kustgebieden komt het ook tot enkele buien en deze buien kunnen gepaard gaan met onweer. Landinwaarts is soms ook een bui mogelijk, maar over het algemeen blijft het droog.

De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten, later steeds meer uit het noorden en de temperatuur stijgt naar 10-11°. In de hogere delen van België blijft het kwik steken bij maximaal een graad of 5-6.

Let op! De wintertijd gaat komende nacht weer in. Om 3 uur wordt de klok weer een uur teruggezet. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Vanavond is er nog een bui mogelijk, komende nacht blijft het droog met flinke opklaringen. De wind wordt noordoost en neemt geleidelijk in kracht toe en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 0 en 3° met kans op vorst aan de grond.

Let op! De wintertijd gaat weer in en dat betekent dat de klok om 3 uur vannacht weer een uur wordt teruggezet. Morgenochtend is het dan een uurtje eerder licht, maar morgenavond is het eerder donker.

Toenemende bewolking, maar droog

Morgen beginnen we de zondag op veel plaatsen met zonneschijn. Vanuit het zuidoosten neemt geleidelijk de bewolking toe, maar het blijft droog al is er op en rondom de Wadden wel kans op een lokale bui.

De wind waait uit het noordoosten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur wordt niet hoger dan 7 tot 9°. Door die stevige noordooster zal het voor het gevoel nog kouder zijn. In de Ardennen en Hoge Venen wordt het overigens maar een graad of 3.

Dinsdag wordt er neerslag van betekenis verwacht. Er kan meer dan 20, lokaal zelfs 30 millimeter vallen. Bron: meteologix.com

Regenachtig en vrij koud, later weer oplopende temperaturen

Na het weekend is het maandag bewolkt met wat lichte regen en in de Ardennen en Hoge Venen wellicht de eerste (smeltende) sneeuw. De temperatuur wordt niet hoger dan 6 tot 8° en er waait een matige en aan zee en op de Wadden een (vrij) krachtige noordoostenwind.

Maandagavond bereikt een flink regengebied het zuidoosten van de Lage Landen en dit regengebied verlaat ons pas in de nacht naar woensdag. Er wordt dinsdag dan ook regen van betekenis verwacht met lokaal meer dan 20 millimeter. De temperatuur stijgt dinsdag naar 9 tot 11° en er staat mogelijk veel wind.

Het ‘blauwe’ kaartje is de afwijking in temperatuur voor morgen, het ‘rode’ kaartje die van eind volgende week. Kortom: van duidelijk te koud gaan we weer snel naar duidelijk te warm voor de tijd van het jaar. Bron: meteologix.com

Vanaf woensdag wordt het allemaal weer rustiger en droger en bovendien gaat de zon weer geregeld schijnen. De temperatuur loopt, met inmiddels november op de kalender, op naar 13 tot 15°. Dergelijke temperaturen zijn ‘gewoon’ weer boven de norm voor de tijd van het jaar.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat het de komende dagen kouder wordt, maar in de loop van volgende week gaat het kwik weer omhoog naar 10° en meer. Later in de week komt de 15° weer in beeld.

Eindelijk weer eens echt herfstweer. Ton Wesselius maakte de foto.
Debbie van Ooststroom maakte de prachtige foto in het weekend van Halloween.

Dit was het weer voor deze zaterdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Voor nu een mooie dag, goed weekend en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 642 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier