Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Tussen het hogedrukgebied Yaprak en de lagedrukgebieden Lemmy en Michael stroomt met een noord tot noordwestelijke stroming koude lucht tot over onze streken uit. Vooral op hoogte is het met -33° koud en dergelijke temperaturen staan garant voor een gure buiige zondag met flinke buien die van hagel en onweer vergezeld kunnen gaan. In de hogere delen kan het zelfs sneeuwen en in de Ardennen en Hoge Venen wordt het dan ook wit met de eerste sneeuw van het seizoen.

De komende dagen trekt het hoog Yaprak oostwaarts en zorgt bij ons voor rustig, maar overwegend bewolkt weer. Aan de noordflank van dit hoog stroomt vochtige lucht over onze streken uit met nog altijd kans op enige regen of enkele buien.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren viel er in het zuiden van de Lage Landen aanvankelijk enige regen. Elders kwam het tot buien, maar tussendoor scheen ook de zon. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 8 en 11° met de hoogste temperaturen in het westen.

Maastricht noteerde 7,6 en Deelen 7,8° en de toppers waren Rotterdam en Hoek van Holland met 11,1 en 11,3°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 11° met op de Mont-Rigi maximaal 6,0 en in Chievres 10,8°.

Deze prachtige foto van de regenboog werd gemaakt door Aad Hogenboom.
Ook door Albert Thibaudier werd een fraaie regenboog vastgelegd.

Op deze zondag trekt een randstoring over het noorden van Frankrijk oostwaarts. Het bijbehorende regengebied bedekt België en ook het zuiden van ons land. Elders komt het tot flinke buien dankzij een atmosferische hoogtetrog met temperaturen op een hoogte van 5,5 kilometer die gaan dalen naar -33°. De buien kunnen dan ook gepaard gaan met hagel en onweer en later vandaag gaat het in de Ardennen en Hoge Venen sneeuwen met kans op een witte wereld, want de sneeuwvalgrens daalt naar 300-400 meter.

De wind draait naar noordwest en neemt aan zee toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6 en de temperatuur stijgt naar maximaal 7-8, aan zee lokaal naar 9°. Tijdens intensieve buien kan het kwik dalen naar een graad of 4. In Hoog-België gaat het kwik onderuit van een graad of 4 vanochtend naar net boven nul aan het eind van de middag.

Vanavond en de komende nacht sterven de buien over land uit. in de kustgebieden zowel in het noorden als westen houden de buien stand en die buien kunnen aanhoudend van hagel en onweer vergezeld gaan.

In het binnenland klaart het op en waait er een matige noordwestenwind. In de kustgebieden is de noordwester krachtig tot hard (6-7 bft.) met kans op zware windstoten tot 75 km/uur. De temperatuur daalt aan zee naar een graad of 7. Landinwaarts kan het afkoelen naar 1 tot 3° boven nul met kans op vorst aan de grond.

Bij Jannes Wiersema kwam het tot flinke buien en aan de wolken was te zien dat de bovenlucht al behoorlijk koud was.
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto van de zonsondergang.

Morgen trekt het hogedrukgebied Yaprak geleidelijk oostwaarts. Er zijn dan ook perioden met zon, maar vooral in de kustgebieden komt het aanvankelijk in polaire lucht nog tot enkele buien. De temperaturen op hoogte lopen geleidelijk weer op zodat de kans op hagel en onweer bij de buien klein is.

De stevige wind waait uit het noordwesten en neemt geleidelijk in kracht af en de temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar 10-11°. In de Ardennen stijgt de sneeuwvalgrens weer naar 500-600 meter en stijgt de temperatuur naar een graad of 4-5.

De verwachte weerkaart voor dinsdag met het Azorenhoog over onze streken. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Na een heldere, droge nacht met landinwaarts temperaturen dichtbij het vriespunt is het dinsdag overwegend bewolkt. Uit die bewolking kan in het westen en noorden een klein beetje regen of motregen vallen, elders lijkt het droog te blijven.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 8 tot 10° in het oosten en zuiden en naar een graad of 11-12 in het noorden en westen. In de Ardennen wordt het opnieuw niet warmer dan een graad of 4-5.

De verwachte weerkaart voor zaterdag. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Na dinsdag is het rustig en overwegend bewolkt weer aan de noordflank van het hogedrukgebied Yaprak. Het hoog trekt later in de week oostwaarts en storingen behorende bij een IJslanddepressie zullen onze streken dan weer met de nodige nattigheid bereiken.

De temperatuur ligt woensdag en donderdag tussen de 10 en 12°, maar vanaf vrijdag zijn de maxima weer lager en blijven dan weer onder de 10°. Zoals de berekeningen er nu voorliggen zakt volgende week zondag wederom een atmosferische hoogtetrog over onze streken uit met een grote kans op flinke buien. In de Ardennen en Hoge Venen is dan opnieuw kans op sneeuw.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat het kwik de komende dagen gaat stijgen, maar vanaf donderdag is de trend duidelijk dalende en vanaf de 20e november komen we zelfs rond of misschien we onder de 5° uit.

De pluim van het ECMWF. Bron KNMI

Kijken we puur en alleen naar de pluim van het Europese model dan zien we dat de temperatuur, na deze gure zondag, aanvankelijk stijgt tot boven de 10°. Vanaf donderdag is de trend de rest van de maand dalende met vanaf de 21e een geleidelijk toename kans op nachtvorst. Tijdens de laatste zaterdag van de maand (25 november) is het slechts gemiddeld een graad of 5, terwijl 8 dan nog heel normaal is.

Soms was de lucht erg dreigend, zoals op deze foto van Jan Snijders.
Maar er waren ook flinke opklaringen. Deze foto werd op dezelfde locatie gemaakt als de foto hierboven door Jan Snijders.

Voor nu wil ik het hierbij laten. Maak er een mooie zondag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 314 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier