Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Aan de noordflank van het hogedrukgebied Mike trekt een zwak warmtefront naar het noordoosten. Er is dan ook weer bewolking aanwezig met lokaal kans op wat lichte (mot)regen, maar geregeld schijnt ook de zon. De temperaturen zijn nog altijd prima, maar geleidelijk aan loopt de zomer op z’n end. Aan het eind van de week draait de stroming naar het noordwesten en stroomt koele polaire lucht over onze streken uit. De temperaturen blijven dan voor het eerst in twee maanden onder de 20°.

Temperaturen onder de 20° komen vaak voor in een normale zomer. In deze grote zomer, de warmste zomer ooit, is dat echter een zeldzaamheid en gelijk werd er gisteren weer geroeptoerterd dat het koud wordt en dat de kachel aan moet. Het wordt nog wat als het straks weer een keer gaat vriezen… Natuurlijk is 16 tot 18° ruim onder het langjarig gemiddelde van 21-22°, maar een paar koele dagen kunnen echt geen kwaad.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wolkenvelden, lokaal gespetter, maar ook regionaal zonneschijn

Gisteren hadden we een mix van wolken en opklaringen. Hier en daar spetterde het wat, maar er waren ook gebieden met flink wat zon en dat was vooral in delen van de Randstad het geval.

De temperatuur steeg naar 21 tot bijna 25° met in Stavoren 20,9 en in Leeuwarden 21,1°. De toppers waren Hupsel met 24,7 en Cabauw 24,8°. In België werd het 20 tot 24° met in Diepenbeek 24,0°.

Wolkenvelden, maar ook zonneschijn gisteren op veel plaatsen. Ton Wesselius maakte deze foto.
In Dordrecht zag de lucht er dreigend uit. Foto: weerwantijdijk.
maar tot regen kwam het niet. Ook deze foto werd gemaakt door weerwantijdijk.
Hier en daar viel wat lichte regen zoals hier bij Albert Thibaudier in Heerenveen.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.

Overwegend bewolkt

Het is vandaag over het algemeen bewolkt en uit die bewolking kan hier en daar wat lichte (mot)regen vallen. Zo nu en dan schijnt ook de zon en er waait een zwakke tot hooguit matige wind die draait van zuid naar west.

De temperatuur is weer zomers en stijgt naar 23-24° in het westen en op de Wadden en naar 25 tot lokaal 28 in het binnenland met de hoogste temperaturen in het zuidoosten van het land en in Belgisch Limburg.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het blijft droog en het koelt af naar waarden tussen de 14 en 17°.

Perioden met zon en zomers warm

Morgen blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten, later op de dag uit het westen en de temperatuur stijgt naar 23 tot 25° in het noorden en westen en naar 26 tot 28, lokaal 29 landinwaarts.

Vanuit het westen nadert koele polaire lucht, maar donderdag zitten we nog in zachte subtropenlucht. Bron: meteologix.com

Hoogzomer loopt op z’n end

Donderdag beginnen we nog droog met geregeld zonneschijn, maar vanuit het westen raakt het bewolkt en volgen enkele regen- en onweersbuien. De zwakke tot matige zuid tot zuidwestenwind neemt in de middag aan zee tijdelijk toe naar (vrij) krachtig en de temperatuur stijgt nog naar 21-22° in het westen en naar 24, lokaal 25 in het binnenland. In het zuidoosten kan nog een zomerse 26-27° worden genoteerd.

Een hoogtetrog gevuld met koude lucht zorgt voor een koel weekend met kans op flinke buien. Bron: EC/meteologix.com

Vanaf vrijdag is het voorlopig gedaan met het warme zomerweer. Een met koude lucht gevulde hoogtetrog krijgt vat op ons weer en dat betekent koel weer met vrijdag en zaterdag geen hogere temperaturen dan 16 tot 18°. Zondag kan het kwik alweer een graadje hoger uitkomen. Verder draait het om flinke buien met kans op onweer en vooral de combinatie met koude bovenlucht en warm zeewater kan regionaal veel regenwater opleveren.

Een uitloper van hogedruk zorgt na het weekend weer voor fraai zomerweer tijdens de laatste fase van augustus. Bron: GFS/meteologix.com

Lang duurt het koele weer overigens niet, want na het weekend loopt het kwik weer op onder de vleugels van hogedruk. We krijgen dan heel normaal ‘Hollands’ zomerweer tijdens de laatste fase van augustus met temperaturen rond of net boven de 20°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat het allemaal weer mooi zien. Tot en met donderdag is het nog warm tot zomers warm, maar vanaf vrijdag gaat het kwik flink omlaag en komen we voor het eerst in twee maanden onder de 20° uit. Na het weekend loopt het kwik heel langzaam weer wat op.

Bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen was er een fraaie mix van wolken en opklaringen.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

Vandaag waait er over land weinig wind met 3 tot hooguit 5 knopen. Aanvankelijk waait de wind aan zee ook met 5 knopen, maar vanmiddag wordt de wind west en neemt toe naar 9 of 10 knopen.

Morgen is de west tot zuidwestenwind wat duidelijk aanwezig met 8 knopen over land en 11 knopen aan zee. De windvlagen zijn liggen rond de 14-15 knopen.

Deze ‘Hollandse’ foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Warmste zomer ooit!

De zomer van 2018 wordt de warmste zomer ooit. De verwachting is dat de temperatuur, met nog 11 dagen te gaan, gaat uitkomen op een gemiddelde van 18,9 of 19,0°. Het vorige record was 18,7° gemeten in de topzomer van 2003. De zomer van 2006 vinden vanaf nu op plaats drie met 18,5°.

Of het ook de droogste ooit wordt moet nog worden afgewacht. Momenteel staat de teller in De Bilt op 53,9 millimeter. Het record is 73,6 millimeter ook gemeten in 2003, maar er staat nog wat regen op de planning…

Het neerslagtekort ligt nog altijd rond de 300 millimeter en de komende 15 dagen blijven we rond dat aantal schommelen. De verwachte buien aan het eind van de week en komend weekend kunnen regionaal wat verlichting geven. Bron: KNMI

Dit was het weer voor deze dinsdag. Morgen zal Maarten het weerpraatje verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 634 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer