klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemene situatie

Een langgerekt front ten noorden van onze streken trekt de komende dagen langzaam zuidwaarts. Ten noorden van het front zijn de temperaturen duidelijk lager dan ten zuiden en de verschillen tussen noord en zuid zullen dan ook groot zijn. Uiteindelijk komen we overal in de koelere lucht terecht. Op termijn, vanaf zondag, gaan we profiteren van hogedruk. De temperaturen zullen dan weer gaan stijgen…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Overwegend bewolkt

Gisteren had de bewolking de overhand en lokaal spetterde het daaruit wat. Hier en daar scheen ook de zon en het werd van noord naar zuid 18 tot 23°.

Terschelling noteerde 17,8 en Berkhout 18,2°. De Bilt had met 20,1° weer een warme dag en in het zuiden kwam Gilze Rijen uit op 22,9 en Westdorpe en Maastricht op 23,1°. In België lagen de maxima tussen de 19 en 24° met in Gent 23,6 en in Stabroek 23,7°.

De bewolking had de overhand gisteren. Jolanda Bakker maakte de foto.
In het noordoosten van het land scheen aanvankelijk nog flink de zon, maar uiteindelijk werd het ook bij Jannes Wiersema bewolkt.
Ook veel bewolking bij Peter van Lindenberg.
Bij Joyce Derksen in Doornenburg was het ook een bewolkte dag.
Bij Ton Wesselius begon de dag ook met opklaringen.
De dag eindigde zeer fraai. Suzanne Vermulm maakte deze foto.

Warme dinsdag

Vandaag zitten we in maritiem tropische lucht aan de achterzijde van een warmtefront. De temperaturen zullen in het midden en zuiden van het land stijgen naar waarden tussen de 22 en 26°. Daarbij schijnt geregeld de zon en het blijft droog.

In het noorden van het land wordt het maximaal een graad of 20 en is er over het algemeen veel bewolking. Uit die bewolking kan ook wat lichte regen vallen. De zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en waait matig tot vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 4 tot 7.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen in het midden en zuiden en niet in de laatste plaats in België. In het noorden en later noordwesten is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd wat lichte regen. De temperatuur daalt naar 14 tot 16°.

Vanuit het noordwesten regen

Morgen trekt het front langzaam van noordwest naar zuidoost over het land, maar in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen blijft het nog droog met geregeld zonneschijn.

De temperatuursverschillen tussen het noorden en zuiden zijn groot. In het (uiterste) noorden en op de Wadden wordt het maximaal een graad of 17, in het midden komt het kwik uit op maximaal 19°, maar in het zuidoosten kan het nog met gemak 23-24° worden.

De tot matig afgenomen zuidwestenwind draait naar noord en wordt zwak tot matig.

Woensdagavond trekt het gebied met regen geleidelijk naar het zuidoosten over het land. Bron: meteologix.com

Op termijn weer oplopende temperaturen

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag trekt het regengebied langzaam verder naar het zuidoosten. Na frontpassage klaart het sterk op. De temperatuur daalt in het noorden naar een graad of 7, in het zuiden wordt het niet kouder dan 12°.

Donderdag overdag heeft aanvankelijk de zuidoostelijke helft van de Lage Landen nog met regen te maken, elders is het droog met zonnige perioden. De wind waait niet meer dan zwak uit het noorden tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar 18-19°.

In het weekend gaan we weer volop profiteren van hogedruk. De neerslagkansen nemen af en de temperaturen gaan omhoog. Bron: meteologix.com

Vrijdag en in het komende weekend schijnt geregeld de zon, maar soms is er ook een bui mogelijk en dan met name op de vrijdag en de zaterdag. De temperatuur gaat weer omhoog en stijgt vrijdag naar 18 tot 20 en zondag alweer naar 21 tot 24°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het allemaal weer mooi zien. Na vandaag gaat de temperatuur naar beneden, maar na een aantal dagen met temperaturen (iets) onder de 20° gaat het kwik weer omhoog. Vanaf zondag kunnen weer warme dagen worden genoteerd!

De zeer fraaie zonsondergang van zondagavond werd nog vastgelegd door Johan Klos.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind waait uit het zuidwesten en is over land 14 tot 18 knopen met flinke uitschieter tot 30-32 knopen. Aan zee waait de zuidwester met 25-26 knopen met uitschieters tot 36-37 knopen.

Morgen waait de wind uit het noorden en is over land slechts 3 tot 6 en aan zee 8 tot 11 knopen.

Deze prachtige herfstfoto werd ook gemaakt door Ton Wesselius.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen zal Maarten het weerpraatje verzorgen en ik ben er dan donderdag weer. Voor nu een mooie dag en graag tot morgen!

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 529 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer