Advertentie 

Algemene situatie

Een vore van lagedruk behorende bij depressie Xenia boven het oosten van Europa zorgt bij ons voor grote neerslagkansen. We zitten in vochtige en warme lucht, maar in de loop van donderdag komen we in polaire lucht en is het een paar dagen duidelijk koeler. Hogedrukgebieden krijgen het in de loop van het weekend en volgende week weer voor het zeggen. De neerslagkansen nemen dan af en de temperaturen gaan weer omhoog.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wolkenvelden, ook hier en daar zon

Gisteren was het over het algemeen bewolkt en hier en daar viel wat lichte regen. Zo nu en dan kwam ook de zon tevoorschijn met in het zuiden 0 tot 1 en in het noorden 3 tot 6 uur zon.

Koud was het zeker niet, want de temperatuur steeg naar bijna 20° in het zuidwesten en een zomerse 25 tot 27°. Wilhelminadorp en Westdorpe noteerde 19,6 en Nieuw-Beerta 26,7°. In België lagen de maxima tussen de 17 en 24° met op de Mont-Rigi 16,8 en in Elsenborn 17,1°. Kleine Brogel in Belgisch Limburg noteerde 23,8°.

Een mix van zon en wolken op veel plaatsen. Albert Thibaudier maakte deze foto in Friesland.
Bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen was het over het algemeen bewolkt.
Deze ‘Hollandse’ foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Het wemelt van de rode meidoorn-bessen op Ameland, het zonnige weer heeft ze goed gedaan de afgelopen dagen, aldus Carel ten Hoor.

Lokaal grijs, vanmiddag regen- en onweersbuien

In de rustige en vochtige atmosfeer is afgelopen nacht op veel plaatsen nevel en mist ontstaan. In de loop van de ochtend lost de grijzigheid op en komt de zon geregeld tevoorschijn. Vanmiddag komen enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling en deze buien kunnen regionaal veel regenwater in korte tijd achterlaten. Er is namelijk vrij weinig stroming in de atmosfeer en de buien kunnen blijven ‘hangen’.

De wind waait zwak en aan zee soms matig uit het noordoosten, maar in het zuidwesten van de Lage Landen komt de wind uit het noorden. Lage wolken kunnen dan vanaf zee het zuidwesten bereiken en zorgen voor een grijze dag.

De temperatuur stijgt naar 20-21° in het (grijze) zuidwesten, naar 22 tot 24° in het westen en naar 25 tot 27° landinwaarts met de hoogste temperaturen langs de oostgrens.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Er is aanhoudend kans op flinke buien en de temperaturen dalen naar 14 tot 17°.

Vrij warm met grote neerslagkansen

Morgen verandert er heel erg weinig. We zitten nog steeds in warme en onstabiele lucht met wederom enkele regen- en onweersbuien en regionaal ook veel regenwater.

De temperatuur is weer vrij hoog en stijgt naar 21 tot 23° in het westen en naar 24 tot 26, lokaal 27 landinwaarts met opnieuw de hoogste temperaturen in het oosten van het land.

Een hoogtelaag komt later deze week naar onze streken. De temperaturen zullen dan ook gaan dalen met kans op stevige buien. Bron: meteologix.com

Lagere temperaturen in polaire lucht

Donderdag komt er in onze streken een lagedrukgebied tot ontwikkeling en dit laag trekt naar het noordwesten. Het wordt opgenomen in een hoogtelaag met temperaturen op het 500 hPa vlak van ongeveer -25°. De kans op buien is donderdag groot en daarbij is ook weer onweer mogelijk.

Omdat we geleidelijk in polaire lucht terecht komen gaan de temperaturen omlaag. Het wordt donderdagmiddag 18-19° in het westen en 20-21 landinwaarts. In het noordoosten kan het nog 22° worden.

In het weekend verschijnt er geleidelijk weer hogedruk in onze streken. De neerslagkansen nemen dan af en de temperaturen gaan weer omhoog. Bron: GFS/meteologix.com

Vrijdag is het vrij koel met vooral in de kustgebieden enkele buien. Geregeld schijnt ook de zon en het wordt 17 tot 19, langs de oostgrens lokaal 20°. In het weekend gaan we geleidelijk weer profiteren van hogedruk. De neerslagkansen nemen af en de temperaturen gaan weer omhoog. Zondagmiddag kan het weer 20 tot 22° worden.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het allemaal weer goed zien. Vandaag en morgen zijn nog een tweetal warme tot zomerse dagen, maar vanaf donderdag gaat het kwik naar beneden. In de loop van het weekend gaat de temperatuur weer omhoog.

Prima weer om er nog lekker op uit te trekken. Ton Wesselius maakte de foto.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind waait uit het noordoosten en is zwak over land met 2 tot 4 knopen. Aan zee is de wind meest noord en neemt toe van 8 naar 14 knopen.

Morgen wederom weinig wind over land met 2 tot 4 knopen. Later kan de wind toenemen naar zo’n 7-8 knopen. Aan zee waait de wind met 4 tot 8 knopen, later toenemend naar 10-11 knopen.

Zondag was het nog prachtig weer met volop zonneschijn. Deze prachtige foto werd nog ingestuurd door Maurice Vroegrijk uit Zegge.
Grijs en grauw rond het middaguur in Breukelen. Peter van Lindenberg maakte de foto.

Dit was het weer voor deze dinsdag. Voor de verandering ben ik er morgen ook en dan kijken we opnieuw naar de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie dag en graag weer tot morgen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 529 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier