Dankzij het hogedrukgebied Xia boven onze omgeving gaan we rustig en droog het jaar uit. Door het rustige weer is wel kans op mist en tijdens de komende jaarwisseling kon het wel eens potdicht zitten door het fijnstof en de smog. Het nieuwe jaar starten we rustig en droog, maar vanaf donderdag wordt het duidelijk zachter. Bovendien is vrijdag kans op wat regen. Pas na het eerste weekend van 2020 neemt de kans op regen echt toe.

De dag begon gisteren weer kleurrijk. Albert Thibaudier maakte de foto.
Aad Hogenboom maakte deze prachtige foto
Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto.
Janieke Bloemhof maakte deze foto in Staphorst

Gisteren was het prachtig weer met volop zon. De zon scheen in totaal 5-7 uur en daarmee is het jaar 2019 het op twee na zonnigste jaar geworden. Opvallend is dat vorig jaar, 2018, op de tweede plaats staat. We hebben dus een tweetal record zonnige jaren gehad. Het zonnigste jaar blijft 2003 met bijna 2100 uur zon. De temperatuur steeg naar 6,2 graden in Marknesse en naar 10,5 graden in Maastricht.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Mix van zon, wolken en lokaal mist

Het is op deze Oudejaarsdag aanvankelijk op veel plaatsen grijs met veel bewolking en lokaal nevel en mist. In de loop van de ochtend breekt vooral in het noorden de zon door, elders lijkt het grijs te blijven.

Vanmiddag breekt op steeds meer plaatsen de zon door, maar regionaal en dan vooral in het midden van het land kan de grijzigheid hardnekkig zijn. In mist wordt het slechts 3-4 graden, maar in gebieden met zonneschijn stijgt het kwik naar 7-8 graden. In het noordelijk kustgebied waait een matige noordwestenwind, elders is de wind zwak en veranderlijk van richting.

Vanavond, Oudejaarsavond, neemt de kans op mist toe. Tijdens en na de jaarwisseling is het op veel plaatsen mistig en vooral in het noorden en oosten van het land is kans op zeer dichte mist. Niet alleen het vuurwerk is dan slecht te zien, de dichte mist is ook hinderlijk voor het verkeer. In het zuiden en zuidwesten neemt de wind wat toe en zijn de zichten beter.

De temperatuur ligt tijdens de jaarwisseling in het binnenland rond het vriespunt. In het westen en langs de noordkust ligt de temperatuur net boven nul. Uiteindelijk daalt het kwik in de nieuwjaarsnacht bijna overal naar 0 tot -2 graden.

Ik wens iedereen, mede name mijn collega’s van Alpenweerman, een goed en vooral gezond 2020. De passende foto werd ingestuurd door Jolanda Bakker.
de weerkaart voor morgen

Nieuwe jaar start met vrij veel zon

Morgen, Nieuwjaarsdag, start grijs en op veel plaatsen mistig. In de loop van de dag breekt vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen de zon door. In het noorden kan het tot ver in de middag lokaal grijs blijven. Het wordt maximaal 4-5 graden. In het noorden kan het, in eventueel hardnekkige mist, kouder blijven. De wind is zwak of matig en waait uit het zuiden.

Donderdag wordt een droge dag met flinke zonnige perioden. In de loop van de middag neemt vanuit het westen de bewolking wat toe. De temperatuur stijgt naar 5-6 graden in het noorden en oosten en naar 7-8 graden in het westen, midden en zuiden van het land. De zuidenwind is meest matig. Later op de dag draait de wind naar het zuidwesten en neemt aan zee toe tot (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

De kans op regen neemt vanaf het weekend geleidelijk toe.

Vanaf vrijdag neemt wisselvalligheid toe

Vrijdag is er veel bewolking en vanuit het noordwesten trekt een gebied met regen over het land naar het zuidoosten. In de middag wordt het vanuit het westen weer droog en met wat geluk breekt de zon ook nog door. De temperatuur stijgt naar 8 tot 10 graden en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind.

In het weekend zijn er wolkenvelden en is kans op buien. De temperatuur stijgt naar 6-9 graden. Het Amerikaanse weermodel blijft consistent met de koude bovenlucht. In dat geval is landinwaarts wat winterse neerslag niet uitgesloten. De pluim hieronder laat zien dat het kwik in het weekend weer dalende is. Voor volgende week valt nog geen uitspraak te doen.

De pluim voor de komende 10 dagen. Bron: meteologix.com

De temperatuurpluim voor het midden van het land van de diverse hoofdberekeningen laat zien dat het kwik morgen wat lager is dan vandaag. Daarna gaat het kwik omhoog, maar in het weekend is het kwik weer dalende. Voor volgende week kan het alle kanten op.

Goede jaarwisseling en tot in het nieuwe jaar!

Trijntje van den Berg maakte deze foto op de Veluwe
Erica van Leeuwen maakte deze foto op het strand van Scheveningen.
Ton Wesselius maakte deze foto

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 853 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen: grote kans op mist, vanaf donderdag (tijdelijk?) zachter!”

 • Bertil Blaas
  31 december 2019 at 09:39

  Goedemorgen Rico
  Wij wensen jouw en alle medewerkers van deze geweldige site een prettige Jaarwisseling en een goed gezond 2020 toe.

  Groeten Bertil

  • Rico Schröder
   31 december 2019 at 16:21

   Dank Bertil.

   Vanzelfsprekend van hetzelfde gewenst.

   Tot volgend jaar!

   Rico

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer