klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Een historische week is mogelijk begonnen. De komende dagen gaat het hittekanon aan en is grote hitte op komst. Vooral donderdag worden temperaturen van 34 tot 39 graden verwacht.

Het landelijke julirecord is 38,2 graden en werd gemeten op 2 juli 2015 in Maastricht en vorig jaar op 26 juli in Arcen. Misschien gaan we het later deze week wel over Warnsveld hebben. Het alltime hitterecord is 38,6 graden en werd bijna 75 jaar geleden in genoemde plaats genoteerd. 

grote hitte
Deze prachtige foto werd gisterochtend vroeg gemaakt door Aad Hogenboom.
Het was gisteren nog prachtig weer om hutten te bouwen. Ton Wesselius maakte de foto.
Monique Bormans maakte deze foto.

Wolkenvelden, maar steeds meer zon

In het noorden van het land en deels ook in het midden is het vanochtend bewolkt. In het zuiden schijnt de zon door de aanwezige sluierwolken heen en het blijft op veruit de meeste plaatsen droog. Alleen in het uiterste noorden is wat lichte regen mogelijk. Er waait een stevige zuidwestenwind, over land matig en aan zee (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag gaat op meerdere plaatsen de zon schijnen. Later vanmiddag komt ook in het noordoosten de zon tevoorschijn en de wind neemt geleidelijk in kracht af. De temperatuur stijgt naar 22-24 graden in de kustgebieden en naar 25-29 graden landinwaarts. De hoogste temperaturen worden in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg verwacht.

Vanavond schijnt de zon nog flink. Rond zonsondergang is het kwik gedaald naar 20-24 graden. Komende nacht koelt het verder af naar 14-17 graden.

Grote hitte komt

Dinsdag is het volop zomer met veel zon en zeer hoge temperaturen. Normaal is het eind juli 20-25 graden, maar deze waarden worden ruimschoots overschreden. Het wordt op de Wadden, langs de noordkust en in de Kop van Noord-Holland zo’n 27-29 graden. In de rest van het land wordt het tropisch warm. In het noorden en westen wordt het 30-31 graden, landinwaarts 32-33 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het 34 graden worden. Waaien doet het niet of nauwelijks en daardoor is aan zee later kans op een verkoelende zeewind.

Na een nacht met temperaturen tussen de 17 en 20 graden wordt het woensdag nog heter en overal tropisch. Op de Wadden is het 30-31 graden, in het noorden en westen wordt het 32-34 graden. In het midden, oosten en zuiden stijgt het kwik naar 35-37 graden, lokaal in het zuidoosten kan het zelfs 38 graden worden. Daarmee komt het record heel dichtbij…

Het weerbeeld laat alleen maar zon zien aan een strakblauwe lucht. Mocht je verkoeling zoeken bij zee, aan een meer of bij het zwembad houdt dan rekening met de hoge zonkracht, want de onbeschermde huid kan al na 10-15 minuten verbranden.

De temperatuur is zeer hoog deze week en komt woensdag en donderdag overal boven de 30 graden uit. Op termijn is het weer aangenamer.

Hitte op donderdag, onzekere vrijdag

Na een op veel plaatsen tropennacht met temperaturen van 18-22 graden lijkt donderdag de heetste dag van de week te worden. In het noordwesten wordt het 32-33 graden en langs de kust ongeveer 34 graden. In het noorden en midden van het land wordt het 35-37 graden en in Brabant, Limburg en de Achterhoek kan het 38-39 graden worden. Met dergelijke temperaturen staan de records op de tocht…

Het weerbeeld laat wederom veel zon zien, maar er is ook wat sluierbewolking zichtbaar. Donderdagavond is na alle hitte lokaal een onweersbui niet uitgesloten.

Na opnieuw een tropennacht met temperaturen van 20-22 graden is de weersverwachting voor vrijdag onzeker. Het kan nog een dag zonnig en heet worden, maar er is ook kans op veel bewolking en onweersbuien en daarmee komt vooral het Amerikaanse weermodel op de proppen. Mocht het tot buien komen dan zijn de maxima vanzelfsprekend lager dan hieronder geschetst.

Voorlopig ga ik uit van temperaturen tussen de 26-29 graden in het westen, 30-31 graden in het midden en 32-33, lokaal 34 graden in het oosten en zuidoosten van het land, maar hier zit nog wat rek op.

Het is weer ijsjestijd! Ton Wesselius maakte de foto.
Een prachtige dag in het noorden van het land. Jannes Wiersema maakte de foto.
Diny Reijnen maakte deze foto.

Weekend enige verkoeling

In het weekend zakt de temperatuur naar aangenamere waarden. In het westen liggen de maxima tussen de 23 en 25 graden, landinwaarts wordt het 26-29 graden met de hoogste temperaturen langs de oostgrens. Dergelijke temperaturen zijn nog altijd zomers en te hoog voor de tijd van het jaar, maar voor velen een stuk prettiger dan de hitte deze week. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en mogelijk enkele buien met kans op onweer.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat het kwik deze week flink stijgen. Zelfs de 40 graden komt in beeld op donderdag. Vanaf vrijdag gaat het kwik weer omlaag en vanaf zaterdag blijven we weer onder de tropische 30 graden.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Monique Bormans.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 623 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer